19. července 2015 • 04:40

Má tituly ze čtyř zemí, teď Jarošík vládne Evropě. S hráči bez angažmá

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve sbírce úspěchů má Jiří Jarošík mistrovské tituly se Spartou, CSKA Moskva, Chelsea i Celtikem. V sobotu si připsal další zářez na pažbu. S týmem hráčů bez angažmá totiž vyhrál Pohár FIFPro, kdy na tažení českého týmu zírala s otevřenou pusou celá Evropa. A sedmatřicetiletý obránce měl na tomhle majstrštyku pořádný podíl, když svými góly vytáhl spoluhráče z bryndy.



Tohohle čahouna nepřehlédnete a nejen kvůli tomu, že měří bez pár centimetrů dva metry. S míčem na hřišti umí báječné věci. Ze zálohy se sice v průběhu let posunul na místo stopera, ale pořád dokáže zbláznit tým a co víc, střílí důležité góly. Důkazy nemusíte hledat v kronikách, stačí se podívat na tažení českého týmu hráčů bez angažmá turnajem FIFPro.

Jarošík se připojil k týmu vedeného zkušeným Vernerem Ličkou před čtvrtfinálovou bitvou ve Švýcarsku. Že nehrál předchozí zápasy? Nevadí, nikdo ani necekl. „Když k nám přijdou takoví fotbalisté, je to pro nás odměna a důkaz, že to děláme dobře,“ tvrdí Dominik Rodinger, sportovní ředitel České asociace fotbalových hráčů (ČAFH), která stojí za projektem, kdy pořádá kemp pro hráče bez angažmá a pomáhá jim najít nové působiště.

A zkušený fotbalista se hned pasoval do role lídra. Kdo jiný by měl také parťákům poradit? Jasně, měl po boku další zkušené ligisty Ondřeje Kušníra, Davida Střihavku, nebo Jiřího Jeslínka, jenže když si vzal slovo Jarošík, všichni zpozorněli. „Určitě se stal základním stavebním kamenem týmu,“ myslí si Rodinger.

VIDEO | Jarošík zvedl pohár pro mistry Evropy

A Jarošík začal okamžitě úřadovat. Ve čtvrtfinále ve Švýcarsku udělal tečku za senzačním obratem. Češi prohrávali ještě v 84. minutě 0:3 a vypadalo to na debakl. Jenže pak Ličkův výběr snížil na 2:3 a Jarošíkův zásah pár desítek sekund před koncem poslal zápas do penaltového rozstřelu. Tam už si Ličkův výběr účast mezi nejlepší čtyřkou nenechal vzít.

Zlatá tečka však měla teprve přijít, jak jinak než ve finále. Španělsko mělo v bitvě o pohár český tým na lopatě, vedlo 1:0 a do konce zbývala chvilinka, jenže pak práskl do míče Jarošík. Kdepak konec, hurá na penalty. Ty byly na turnaji FIFPro silnou disciplínou českého týmu.

Tady sice zkušený borec svůj pokus neproměnil, ale mrzet ho to nemuselo. Češi nakonec urvali pohár a Jarošíkova sbírka trofejí je zase bohatší. Tentokrát z Evropy.

Dalším Jarošíkovým cílem bude najít nový klub. Zkušený obránce naposledy působil ve druhé španělské lize v týmu Deportivo Alavés.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud