3. srpna 2016 • 09:05

Bývalý fotbalista Káník jde do vězení. Soud mu potvrdil tříletý trest

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českobudějovický krajský soud potvrdil tříletý nepodmíněný trest pro bývalého prvoligového fotbalistu Michala Káníka. Soud jej poslal do vězení za daňové podvody a korupci v případu sítě sázkařské mafie, která podle státního žalobce ovlivňovala zápasy v nižších soutěžích.



Nepodmíněný trest dostal Káník už v květnu u strakonického okresního soudu. Nyní verdikt pravomocně potvrdila vyšší instance. Informovaly o tom dnešní Hospodářské noviny.

Bývalý prvoligový hráč Českých Budějovic, Žižkova, Příbrami nebo Plzně se tak stane prvním fotbalistou v Česku, který zamíří kvůli ovlivňování zápasů do vězení. Za tento čin dostal podmíněný trest, ale v tu dobu už byl v podmínce kvůli daňovým podvodům. Proto se trest změnil v nepodmíněný.

Káník figuroval ve skupině 22 osob, které podle obžaloby ovlivňovaly zápasy především v nižších fotbalových soutěžích. Mezi stíhanými figuruje například i bývalý liberecký brankář Zbyněk Hauzr.

Čtyři z obžalovaných přijali podmíněné a peněžité tresty formou trestního příkazu. Zbývajících 18 čeká soudní líčení, které se uskuteční ve Strakonicích na podzim.

Sázkařská mafie platila za ovlivnění jednoho zápasu až 60 tisíc eur v hotovosti. To se týkalo především duelů nejvyšší soutěže. První ligu se pokusila ovlivnit třikrát, dvakrát se zaměřila na domácí pohár. Dále se obžaloba týká machinací kolem zápasů nižších a mládežnických soutěží.

Vedle fotbalistů se do aféry zapletli i jiní aktéři. Vinu už dříve přiznal někdejší Hauzrův spoluhráč a slovenský reprezentant Ivan Hodúr a na Slovensku dostal tříletou podmínku. FIFA mu navíc udělila zákaz působení ve fotbale na 25 let.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud