David Pávek
1. června 2017 • 04:40

Jak válí slavní synové? Kluivert táhne Ajax, Klinsmann překvapil hrubkou

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
  • Jak válí Justin Kluivert, Jonathan Klinsmann a další synové slavných otců?Jak válí Justin Kluivert, Jonathan Klinsmann a další synové slavných otců?FOTO: Koláž iSport.cz

    Po tátovi zdělili jmenovku na dresu i talent. Teď nastává jejich čas, aby si vybudovali vlastní hvězdnou reputaci. Mezi dospělé se začínají probíjet synové fotbalových hvězd minulosti Patricka Kluiverta, Jürgena Klinsmanna nebo Diega Simeoneho. Pár z nich má našlápnuto k tomu, aby své rodiče minimálně vyrovnali.

  • Justin Kluivert

    Justin Kluivert už válí za Ajax Amsterdam jako jeho otec PatrickFoto Profimedia.cz

    Jak příznačné, že Justin Kluivert hraje za tým, jemuž se přezdívá „boží synové.“ Právě jeho otce Patricka uctívali fanoušci Ajaxu Amsterdam jako boha, když z pozice náhradníka rozhodl finále Ligy mistrů v roce 1995. Osmnáctiletý Justin, který přesně 22 let nato z lavičky sledoval finále Evropské ligy, sice takový úspěch ještě nezaznamenal, ale už teď se o něj přetahují světové velkokluby.

    Zatímco jeho otec byl klasický hrotový útočník, junior raději běhá na pravém křídle. Za áčko Ajaxu, kde nastupuje sotva půl roku, se trefil dvakrát, k tomu přidal pět asistencí.

  • Mattheus Oliveira

    Syn Bebeta Mattheus Oliveira je k vidění v portugalské lizeFoto twitter.com

    Je to snad jedna z nejslavnějších oslav v historii fotbalu. Když Brazilec Bebeto v roce 1994 navyšoval skóre čtvrtfinále mistrovství světa proti Nizozemsku na 2:0, důležitou branku oslavil "houpáním kolébky" na počest novorozeného syna Mattheuse Oliveiry. Ten už dávno není malé děťáko, je mu 22 let a už sám válí na fotbalových hřištích. A video z tatínkovy oslavy má pořád v mobilu.

    Mattheus prošel akademií Flamenga, za které v 80. letech hrával i jeho otec, než se přesunul do portugalského Estorilu. Tam zaujal slavný Sporting Lisabon, který jej na konci května představil jako nejnovější posilu. Osmnáctinásobný portugalský mistr si od mladého Brazilce slibuje hodně, podepsal s ním pětiletou smlouvu, do které zahrnul i výstupní klauzuli ve výši 60 milionů eur, tedy 1,5 miliardy korun.

  • Giovanni Simeone

    Giovanni Simeone dává góly za JanovFoto Profimedia.cz

    Ještě než byl Diego Simeone považován za jednoho z nejlepších světových trenérů, znali ho fotbaloví fanoušci jako řízného defenzivního záložníka. Jeho syn, 21letý Giovanni, se rozhodl akce nebořit, ale zakončovat - hraje na hrotu.

    Ve 13 letech si ho otec přivedl do River Plate, nešlo ale o žádnou velkou protekci. Zatímco Diego na lavičce dlouho nevydržel, Giovanni prošel všemi mládežnickými kategoriemi a s Los Millonarios vyhrál i Jihoamerický pohár. V létě loňského roku se už vydal na zkušenou do Evropy, a nedaří se mu vůbec špatně. Ve 35 zápasech za italský FC Janov nastřílel 12 branek.

  • Enzo Fernandez

    Enzo Zidane, alias Enzo Fernandez, slaví gól za Real MadridFoto Profimedia.cz

    Enzo, jeden ze čtyř potomků Zinedina Zidanea působících v Realu Madrid, se rozhodl nevyužít slavného jména svého otce a raději si nechává říkat Enzo Fernandez. 22letý záložník už třetím rokem nastupuje za rezervní tým zvaný Castilla, kde je kapitánem, v prvním týmu dostal od otce jednu příležitost a využil ji plně. V pohárovém zápase proti třetiligové Leonese se trefil.

    Velkým příslibem do budoucna je i Enzův o tři roky mladší bratr Luca, který zvolil kariéru brankáře. Napodobit úspěchy slavného otce chtějí i 14letý Theo a 10letý Elyaz.

  • Jordan Larsson

    Syn Henrika Larssona Jordan hraje v nizozemské EredivisieFoto Profimedia.cz

    Tohle jablko nepadlo daleko od stromu. Jordan Larsson si zvolil stejnou pozici jako otec Henrik, válí v útoku. Pod tatínkovým dozorem si navíc zahrál v Helsingborgu. Tam se v 75 zápasech osmnáctkrát gólově prosadil, po pádu jeho týmu do druhé ligy se ale dostal do potyčky s naštvanými fanoušky, kteří ho chtěli svléknout z dresu.

    19letý Jordan se z rodného Švédska přesunul do Nizozemska, vyhlédl si ho Nijmegen. V jeho dresu zatím naskočil osmkrát, z gólu se ale zatím neradoval.

  • Marcus Thuram

    Marcus Thuram je útočníkem francouzského SochauxFoto Profimedia.cz

    Jeho otec Lilian byl základním kamenem obran Barcelony či Juventusu, 19letý Marcus se ale cítí lépe na druhé straně hřiště. Za druholigový francouzský tým Sochaux hraje v útoku, v 21 zápasech se ale trefil jedinkrát.

    I přesto patří k tahounům mládežnických reprezentací Francie. S devatenáctkou se stal evropským šampionem, s dvacítkou se chystá v létě na mistrovství světa. 

  • Jonathan Klinsmann

    Brankář Jonathan Klinsmann reprezentuje USAFoto Profimedia.cz

    A nakonec ještě jeden přesun na druhou stranu hřiště. Jonathan Klinsmann, dvacetiletý hráč americké univerzity v Berkeley, si nevybral kariéru útočníka jako jeho otec Jürgen a postavil se do brány. 

    U hry rukama by měl evidentně zůstat, když totiž zkoušel kličky s míčem u nohy, proslavil se poněkud nechvalně. Takhle v zápase za americký výběr do 20 let zmatkoval a nabídl Ekvádoru gól.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud