Miroslav Horák
1. března 2012 • 11:16

Flyers Jágra chtějí, podle Svobody by měl zůstat i příští rok

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aréna Wells Fargo Center exploduje nadšením, na kostce bliká ve zlatém rámečku umístěný údaj 1724 a nad ním jméno Jaromír Jágr. Zkraje dubna 2013 opora Flyers překonává Maria Lemieuxe na 7. místě historického pořadí produktivity NHL a Philadelphia slaví.



83 bodů. Tolik jich zbývá české legendě ke zdolání svého učitele z Pittsburghu. Je to reálná vize. Jágr by totiž měl i ve 41 letech objíždět stadiony NHL a v jeho silách zkrátka je SuperMaria předehnat.

„Philla projevuje velký zájem podepsat Jardu i na další sezonu,“ potvrzuje Petr Svoboda, zástupce veterána.

On chce, oni jakbysmet. Partnerství Jaromíra Jágra s týmem Philadelphia Flyers se s největší pravděpodobností prodlouží. Kontrakt s vedením pennsylvánského klubu řeší právě Svoboda, autor nezapomenutelné trefy z olympijského finále v Naganu. To on byl hnacím motorem projektu „Comeback čísla 68 do NHL“.

Loni v létě Jágra přesvědčil, že má cenu oprášit staré zvyky, a hráče, který už už mířil do Petrohradu, nasměroval zpět do zámoří. Po třech letech sibiřského dobrodružství.

Svoboda vyjednal s Flyers roční kontrakt na 3,3 milionu dolarů a nyní pracuje na dalším. Není to dennodenní úsilí, ale úvodní rozhovory s generálním manažerem klubu Paulem Holmgrenem proběhly. S jasným výsledkem: obě strany chtějí ve spolupráci pokračovat.

„Ve Philadelphii jsem byl před měsícem a vedení mi řeklo jasně: Rádi bychom tu Jaromíra měli i příští rok,“ dokládá Svoboda interes prestižní organizace.

Ta jeho slova potvrdila. „Chceme, aby u nás působil i dál. On (Jágr) sám se o tom zdráhá mluvit, protože záleží na tom, jak se vyvine situace, ale už jsme se o tom bavili,“ říká Holmgren směrem k hráči, který je v jeho týmu se 42 body třetím nejproduktivnějším.

Což není jediná Jágrova devíza. Svými nadřízenými je letní posila vyzdvihována za mimořádně aktivní přístup vůči mladým hráčům a pro týmový duch.

Jak by mohl Jágrův příští kontrakt vypadat? Na to mají oba tábory ještě čas. Zúčastnění se dohodli, že o otázce mzdy se budou bavit nejdřív ke konci sezony, spíš však až po ní. Záleží, v jakém světle se Flyers předvedou v klíčové fázi ročníku. Tedy v play off .

„Nebudeme pospíchat, není důvod,“ pokračuje Svoboda. „S Jardou jsme si ujasnili, že půjdeme rok po roce. To je podle nás nejsprávnější řešení. Jardovi se ve Phille líbí, v týmu se cítí výborně. Ale v jeho věku nemá cenu předbíhat událostem, je lepší počkat si na tu správnou chvíli,“ popisuje hráčův agent vyjednávací taktiku.

Jaromír Jágr se stejně jako celý tým Flyers v San Jose neprosadil.
Jaromír Jágr se stejně jako celý tým Flyers v San Jose neprosadil.

Má tím na mysli, že případné famózní výkony v play off mohou Jágrovu cenu notně navýšit. Anebo v druhém případě lehce snížit pod nynější aktuální plat.
Zůstává tu snad jediné nebezpečí, které by Jágrovo pokračování mohlo zhatit.

Hrozící výluka. Kolektivní smlouva mezi vedením soutěže a hráčskými odbory NHLPA se blíží ke konci.

Před osmi lety ve stejné chvíli k dohodě nedošlo a arény na celý rok osiřely.
Nastane další období hokejového temna? Nezdá se. NHL je v dobré kondici, všichni vydělávají.

„Stávka by byla největší chybou, jaká by se mohla stát,“ míní Svoboda. „Všichni teď sice mají nabité pušky a straší, že se příští sezona nerozjede, ale mně se tomu nechce věřit. Informace, které mám od NHLPA i od samotné NHL, mě utvrzují v názoru, že liga pojede normálně dál, uzavře se nová smlouva,“ věří agent, do jehož stáje patří i další Češi ve Flyers: Pavel Kubina a Jakub Voráček.

Kanadské bodování Flyers

1. Claude Giroux         72 (23+49)
2. Scott Hartnell          58 (30+28)
3. Jaromír Jágr           42 (16+26)
4. Wayne Simmonds   39 (22+17)
5. Matt Read              35 (16+19)
8. Jakub Voráček        34 (11+23)
17. Pavel Kubina         11 (3+8)
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud