Luboš Brabec
9. srpna 2013 • 04:57

25 let od Gretzkyho trejdu do Los Angeles: Odchod z Edmontonu oplakal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před čtvrt stoletím, 9. srpna 1988, zažila Kanada největší šok ve své historii. Edmonton vyměnil hokejovou modlu Wayna Gretzkého do Los Angeles. Nečekaně, uprostřed léta. Byl to trejd, který změnil NHL i hokejové pořádky. Byla to rána, jíž si nejen fanoušci Oilers dodnes s hořkostí připomínají.



Král je mrtev, ať žije Král. Touto slovní hříčkou začínal článek listu Toronto Sun, který vyšel 10. srpna 1988. Oznamoval hokejovým fanouškům zcela zásadní novinku: Wayne Gretzky už není hráčem Edmontonu Oilers, v nové sezoně (a ještě v sedmi dalších, ale to tehdy nikdo netušil) bude oblékat dres Los Angeles Kings.

Jeden ze čtyř Stanley Cupů, které Gretzky získal.Foto Profimedia

Byla to prvotřídní senzace. A den, kdy Kanada defi nitivně ztratila vládu nad hokejem.

Samozřejmě, slavní sportovci měnili kluby před Gretzkým a mění je i po něm, ale téměř vždycky se objeví spekulace, které změnu dresu avizují. Tehdy ani ťuk. Jednak bylo léto a hokejoví novináři měli většinou dovolenou, jednak neexistoval Twitter a dokonce ani internet. A především: do 9. srpna 1988 si nikdo nepřipouštěl, že by Gretzky mohl být vyměněn.

O dva měsíce dříve Oilers vyhráli čtvrtý Stanley Cup během posledních pěti let. Gretzky získal podruhé Conn Smythe Trophy jako nejužitečnější hráč play off, do vitrínky si přidal další trofej nejproduktivnějšího hráče i nejlepšího hokejisty základní části. Na kontě měl přes čtyřicet rekordů NHL. Bylo mu 27 let let, byl v nejlepším věku. Stejně jako jeho parťáci Jari Kurri, Mark Messier, Kewin Lowe, Grant Fuhr, Glenn Anderson. Zdálo se, že Edmonton získá ještě tak dalších pět titulů a stane se nejslavnější dynastií hokejové historie.

Kdo by v takové chvíli chtěl měnit angažmá?

Gretzkyho smutek

Ani Gretzky ho měnit nechtěl. Bohužel pro fanoušky Oilers se majitel klubu Peter Pocklington dostal do finančních potíží a napadlo ho, že by je mohl vyřešit prodej největšího klenotu mužstva – dokud je jeho cena pořádně vysoká. Poprvé to Gretzkému naznačil den po oslavách s pohárem.

„The Great One“ měl ještě v té době jiné starosti. Organizoval svatbu s americkou herečkou Janet Jonesovou. Sláva propukla 16. července v bazilice svatého Josefa v Edmontonu. Něčím to připomínalo královský sňatek. Spousta exkluzivních hostů včetně premiéra Bryana Mulroyneho, kamery, bílá limuzína, davy lidí před vchodem.

Historické kanadské bodování základní části:

1. Wayne Gretzky: 1487 zápasů - 2857 bodů (894+1963)

2. Mark Messier: 1756 zápasů - 1887 bodů (694+1193)

3. Gordie Howe: 1767 zápasů - 1850 bodů (801+1049)

4. Ron Francis: 1731 zápasů - 1798 bodů (549+1249)

5. Marcel Dionne: 1348 zápasů - 1771 bodů (731+1040)

6. Steve Yzerman: 1514 zápasů - 1755 bodů (692+1063)

7. Mario Lemieux: 915 zápasů - 1723 bodů (690+1033)

8. Jaromír Jágr: 1391 zápasů - 1688 bodů (681+1007)

9. Joe Sakic: 1378 zápasů - 1641 bodů (625+1016)

10. Phil Esposito: 1282 zápasů - 1590 bodů (717+873)

Jenže za pár dnů se Gretzkému ozval Bruce McNall, ambiciózní majitel Los Angeles Kings, že dostal od Pocklingtona povolení s ním jednat. Pro útočníka to byl šok. Hluboce se ho dotklo, že vlastník klubu, pro nějž žil a jemuž vydělával miliony, neměl tolik slušnosti, aby mu o možnosti trejdu řekl. V té chvíli věděl, že dres Oilers už neobleče, ani kdyby se s Kings nedohodl. „Druhou variantou byl Detroit,“ přiznal po letech.

Peníze převážily

Pocklington si mohl vybrat jakéhokoli hráče Los Angeles výjimkou Luca Robitailla, ale jemu vlastně bylo jedno, kdo přijde. Důležitější byla pro něj peněžní protihodnota. Pěti obránci dluhy nezamáznete. A tak konečná dohoda zněla: Wayne Gretzky společně s jeho bodyguardem Martym McSorleyem a útočníkem Mikem Krushelnyskim půjdou do Los Angeles, opačným směrem poputují nadějní teenageři Jimmy Carson (v předchozí sezoně dal 55 gólů) a Martin Gelinas, volby v prvních kolech draftu 1989, 1991 a 1993 a především šek na patnáct milionů dolarů.

Byl to spíše prodej než trejd. Dnes by NHL zřejmě výměnu zamítla, protože nechce, aby majitelé vylepšovali své účetnictví prodejem hráčů za hotové.

Hlavní aktéři se 9. srpna přesunuli do Edmontonu, kde se chystali novinku prvního řádu oznámit světu. Pocklington nabízel Gretzkému, ať přečte prohlášení, které mu přichystal. Ale on odmítl. Sedl si před hrozen mikrofonů a přemáhal dojetí. „Je to pro prospěch Wayna Gretzkého, mé nové manželky a dítěte, které se nám má narodit po Novém roce. Cítím, že jsem stále mladý na to, abych dokázal nový tým dovést ke Stanley Cupu,“ soukal ze sebe pomalu Gretzky.

Po chvilce, kdy nebyl schopen vydat pár slov, ještě dodal: „Jsem moc zklamán, že musím opustit Edmonton... Ale jednou vždycky přijde čas, kdy...“ Dál už to nešlo. Otřel si oči bílým kapesníkem a odešel.

VIDEO: Gretzkyho vystoupení na tiskové konferenci

Pocklington to později označil za skvělý herecký výkon a Gretzkého za člověka s egem velikosti Manhattanu.

Špatná zpráva pro Kanadu

Kanada byla v šoku. Atentát na premiéra by nevyvolal tolik emocí jako tenhle hokejový přestup. „Gretzky byl hlavním důvodem tady žít,“ napsal list Edmonton Sun. Opoziční poslanec Nels Riis dokonce žádal vládu, aby výměnu zarazila. „Wayne Gretzky je národní symbol, podobně jako bobr. A národní symboly se nemohou prodávat,“ rozohnil se.

Fanoušci si vylévali zlost všelijak. Někteří bojkotovali výrobky Pocklingtonových firem, jiní ze všeho vinili novomanželku Janet. Měli ji rádi asi stejně, jako příznivci Beatles milují Yoko Ono. Předhazovali jí, že donutila Wayna k odchodu do Los Angeles, aby to pomohlo její herecké kariéře. Tedy kariéře... Kdo viděl Policejní akademii 5, asi chápe, že to nemohl být hlavní motiv.

O to větší nadšení zavládlo v Los Angeles. „Koupím si permanentku. I kdyby všechny zápasy prohráli, bude to úžasný zážitek,“ radoval se basketbalista Magic Johnson, legenda místních Lakers. V prvních dnech se prodalo o 30 procent více sezonních lístků než za celý předchozí ročník. O místo na tribuně se hlásily hollywoodské celebrity. Častými hosty byli Kevin Costner nebo Woody Harrelson, Kings nadšeně fandila Goldie Hawnová, párkrát na zápas přišel i prezident Ronald Reagan.

Šílenství v Městě andělů

Gretzky strávil v Los Angeles osm sezon. Připsal si řadu dalších rekordů (ten nejcennější, skok na první místo historické tabulky produktivity, dosáhl v říjnu 1989 ironií osudu na ledě Edmontonu), ještě třikrát vyhrál bodování NHL, pobláznil město hokejem, ale Stanley Cup už nad hlavu nezvedl. Jedinečnou příležitost měl na jaře 1993, jenže po finále se radoval Montreal. V dalších třech letech se Kings do play off neprobojovali.

VIDEO: Gretzky gólem číslo 802 překonal rekord Howea

Pohár do města přivezli až loni hráči jako Dustin Brown či Anže Kopitar...

Zdánlivě vlastně nic moc. Ale Gretzkého příchod pomohl především NHL a hokeji jako takovému.

Proslavil hru i na jihu USA a jeho popularita měla velký vliv na to, že se v 90 letech liga rozšířila do míst, jako jsou Anaheim, San Jose, Florida nebo Nashville. Díky tomu se lépe prodávala celostátní vysílací práva. „Nebýt něj, nikdy by se NHL v Anaheimu nehrála,“ tvrdí Brian Burke, který tento klub v roce 2007 dovedl jako generální manažer ke Stanley Cupu.

VIDEO: Poslední zápas Gretzkyho kariéry

Jen o pár dnů později si Nashville na draftu z 23. pozice vybral Jonathona Bluma, jenž se stal prvním tak vysoko postaveným hráčem, který se hokej naučil hrát v Kalifornii. Ani to by se bez Gretzkého mise v Los Angeles zřejmě nestalo.

Druhá věc je, jestli rozšíření NHL na jih Států je tak jednoznačně pozitivní věcí. A nemusíte tuhle otázku pokládat jen fanouškům Quebeku. V sezoně před výlukou patřily ke klubům s nejslabší návštěvností právě Phoenix, Dallas, Anaheim, Florida... Ani u televizních obrazovek nesedí při zápasech tolik příznivců, jak by si majitelé přáli.

Ale za to Gretzky nemůže. On svou roli splnil. Navíc pomohl hokejovou terminologii obohatit o novou frázi. Od roku 1988 generální manažeři rádi na dotazy novinářů o možných přestupech odpovídají slovy: „Když mohl být vyměněn Gretzky, může být vyměněn každý.“

Jeden ze čtyř Stanley Cupů, které Gretzky získal.
Jeden ze čtyř Stanley Cupů, které Gretzky získal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud