Tomáš Vrábel
29. května 2015 • 04:56

Červenka: Prioritou je NHL. Teď čekám, jestli se někdo ozve

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předčasně ukončil smlouvu v zámožném Petrohradu, dokonce souhlasil i s tím, že v jiném klubu KHL působit nemůže. To všechno Roman Červenka udělal jen proto, aby podruhé zkusil štěstí v NHL, a teď čeká na nabídky. "Pro mě vnitřně to je priorita, ale nedokážu říct, jak moc velká je šance. Ovšem budu se snažit čekat, co nejdéle to půjde," přiznal reprezentační útočník v rozhovoru pro iSport.cz.



Proč jste se rozhodl skončit v Petrohradu?
"Důvodů bylo víc. Cítil jsem, že potřebuji změnu. Už po prvním roce jsem vnímal, že to není to správné, necítil jsem se tam tak, jak bych potřeboval."

Chyběla vám důvěra od trenérů Jalonena a Bykova?
"Ano, i to byl jeden z faktorů. Je to ale těžké, důvěru si člověk musí uhrát, na druhou stranu v týmu bylo hodně hráčů, kteří ji mělo o hodně větší a já chtěl patřit mezi ně. V Petrohradu je však tým specifický tím, že tam je hodně výborných hráčů. Je to ale jedna z věcí, která mi nevyhovovala."

Takže teď je prioritou NHL?
"Pro mě vnitřně ano, ale momentálně k tomu není moc co říct. Byl bych moc rád, kdyby to vyšlo, ale uvidíme, jestli bude zájem, zatím vůbec nevím. Budu čekat na nabídku z NHL, ale momentálně to nezáleží na mě."

Červenka se snaží dostat kotouč před kanadskou bránuFoto Pavel Mazáč (Sport)

Máte nějaké konkrétní náznaky? Mluvily kluby NHL s vámi nebo vašim agentem?
"Hlavně agenti mluvili se skauty a řeší se to, ale je to stále čerstvé, bez smlouvy jsem krátce. Nikdo nevěděl, jestli to ukončení smlouvy vyjde, nebo ne. Teď doufám, že agenti dělají všechno pro to, aby to vyšlo."

Jak se zpětně díváte na váš odchod z NHL?
"Člověk by nikdy neměl litovat nějakého rozhodnutí a nemá cenu řešit co by kdyby. Snažím se nad tím nepřemýšlet, než abych říkal, že jsem udělal špatně, stejně bych s tím nic neudělal. Dva roky v Petrohradu mi něco vzaly, na druhou stranu i daly a je to dobrá zkušenost do života. Spíš se ale snažím koukat dopředu a nepřemýšlím nad tím, jestli to byla správná, nebo dobrá volba, protože člověk se to asi stejně nikdy nedozví."

A jak vzpomínáte na působení v Calgary? Na jednu stranu jste neměl příliš velkou důvěru trenéra, na druhou jste o podobném angažmá asi vždycky snil.
"Určitě pozitivně, byla to velká zkušenost. Šel jsem tam v pokročilejším věku, což je asi o něco těžší, než když je hráč mladý. Když to v dané chvíli nejde, tak to bere líp, než kdy je starší. Ale vzpomínám to na v dobrém a ta zkušenost by mi mohla pomoct, kdybych do NHL šel ještě jednou. Poznal jsem, jak to tam chodí a není to tak, že bych byl na někoho naštvaný. Šanci jsem dostal, a kdyby bylo trochu štěstí, tak by to mohlo dopadnou jinak, ale to jsou kdyby a nemá cenu to řešit."

Roman Červenka před kanadskou brankou, kterou hájí Mike Smith, v semifinále mistrovství světaFoto Michal Beránek (Sport)

Udělal byste něco jinak? Po konci v NHL jste byl zklamaný z přístupu trenéra, který vám po pár týdnech řekl, že vás vůbec nezná.
"Asi ne, ale těžko říct. Podepsal jsem smlouvu dřív než trenér, ale s odstupem času bych neházel všechno na něj. V úvodu jsem hrál hodně a myslím, že i dobře, ale bohužel mi tam body nespadly hned od začátku na to, kolik bylo šancí. Na druhou stranu byla smůla, že jsem přijel zraněný a nemohl jsem trénovat s týmem a hlavně byla výluka. Ale zase se bavíme o kdyby, dopadlo to tak, jak to dopadlo a dívám se dopředu."

Tehdy jste skončil do úplného centra světového hokeje - do Kanady, kde je obrovský zájem médií i fanoušků. To byl velký skok, ne?
"Musím říct, že jsem to vůbec nevnímal a nebyl to žádný velký problém. V téhle věci mi naopak pomohlo, že by nebylo dvacet, ale byl jsem starší. Už jsem měl za sebou velké zápasy například na mistrovství světa nebo olympiádě. Před prvním zápasem lehká nervozita byla, ale spíš jsem byl natěšený. Žádný velký tlak jsem nevnímal a neřešil."

Jsou v tuto chvíli nějaké kluby, které by se vám zamlouvaly ať už složením kádru, kde byste měl větší šanci, nebo geografickým umístěním?
"Ano, NHL sleduji a kluby, kde bych mohl mít větší šanci, jsou, ale momentálně to není v mých rukách. Budu rád za každý zájem a bylo by mi úplně jedno, odkud, ale zatím je to předčasná debata."

Máte nějaký záložní plán, kdyby to nevyšlo? Nabízí se švédská, finská či švýcarský liga.
"Něco by snad bylo, ale bude se to řešit třeba až za dva měsíce. Ano, tyto soutěže se nabízí, když nevyjde NHL, ale cíl mám teď jasný a budu rád za každou šanci, uvidíme, jestli někdo zájem mít bude, nebo ne."

Roman Červenka se raduje z gólu v zápase se ŠvédskemFoto Pavel Mazáč (Sport)

A je reálné působení v extralize?
"To ne. Nikdy neříkej nikdy, ale nemám v plánu, že bych příští sezonu hrál v extralize."

Máte v hlavě nějaký termín, kdy už byste chtěl mít rozhodnuto?
"Ani ne, žádné datum nemám."

Jaké je to čekání na případnou nabídku?
"Nejsem z toho nervózní, jsem rád, jak to dopadlo. Někdo může říkat, že jsem blázen, že jsem tam mohl zůstat, ale byl to můj vnitřní pocit."

Rodina je připravená na přesun do zámoří?
"To zatím ne. Byli by rádi, ale moc s tím nepočítáme, nechtěli bychom být nějak moc zklamaní, kdyby to nevyšlo. Snažím se to neřešit, pracují jiní a doufám, že dobře (úsměv). Ale také počítám s variantou, že to nevyjde. Nejde se upínat jen na jednu nabídku, může se stát cokoli, uvidíme."

Jaromír Jágr po prohraném zápase o bronz s USA na domácím mistrovství světa
Jaromír Jágr po prohraném zápase o bronz s USA na domácím mistrovství světa

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud