2. června 2015 • 08:50

Hossa zná recept na úspěch, čeká ho páté finále o Stanley Cup

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský hokejový útočník Marián Hossa bude mít už popáté za posledních sedm let možnost usilovat v NHL o dobytí Stanleyova poháru. Zatímco řada velikánů na nejcennější klubovou trofej v kariéře nikdy nedosáhla, šestatřicetiletý kanonýr sice musel v roce 2008 s Pittsburghem i rok nato coby hráč Detroitu překonat zklamání z finálové porážky, ale příchod do Chicaga se ukázal jako mimořádně šťastný krok. S Blackhawks Hossa v letech 2010 a 2013 slavil.



"Je to fantazie, že za tak krátké období mám možnost si zahrát znovu další finále a zabojovat o třetí celkové vítězství v NHL," uvedl Hossa v rozhovoru pro slovenský deník Nový čas.

Hossa působí ve slavné NHL již od sezony 1997/98 a přestože si velmi záhy vydobyl pověst jednoho z nejobávanějších kanonýrů soutěže, na klubový úspěch s Ottawou a pak Atlantou čekal dlouho marně. Přesun do Pittsburgu koncem února 2008 dával výrazně větší naději, jenže Detroit byl ve finále úspěšnější a vyhrál 4:2 na zápasy.

Hossa ve finále NHL

2008 za Pittsburgh – neúspešné
2009 Detroit – neúspešné
2010 Chicago – zisk trofeje
2013 Chicago – zisk trofeje
2015 Chicago –- ???

Právě s Red Wings se následně Hossa dohodl na ročním kontraktu. Oba celky si ironií osudu finálový souboj zopakovaly a on byl znovu na straně poražených - v sedmém utkání vyhráli Penguins. Léto 2009 však pro něho bylo mimořádně šťastné: na dlouhých 12 let se upsal Chicagu. A s ním zatím obě finálové účasti proměnil v zisk Stanley Cupu. Tradiční klub patří navíc v posledních letech pokaždé do okruhu favoritů.

O dovršení vítězného hattricku proti Tampě Bay má Hossa se spoluhráči možnost bojovat i díky obratu finále Západní konference, v němž vedl 3:2 na zápasy Anaheim. "Hráli celou sérii opravdu výborně, Chicago je ale tým, který se nikdy nevzdává," prohlásil Hossa. "To jsme si také říkali po prohraném pátém utkání. Věděli jsme, že pokud na svém ledě stav série vyrovnáme, tak máme šanci postoupit. A jsem šťastný, že se nám to podařilo," doplnil Hossa.

Sám předpovídal, že Ducks budou hodně houževnatým sokem. Celá série byla velmi dramatická a přinesla skvělý hokej se vším všudy. "Věděli jsme, že to budeme mít těžké. Tipoval jsem, že to bude na šest nebo sedm zápasů, což se také potvrdilo," připomněl Hossa.

V 17 odehraných duelech si zatím připsal 13 bodů za čtyři branky a devět asistencí. Své poslední trefy načasoval ideálně. Třetím gólem ve vyřazovacích bojích přispěl Hossa k výhře znamenající vyrovnání série na 3:3, čtvrtý si dvanáctka draftu z roku 1997 nechala na klíčový duel o vše a zvýšila jím na 4:0. Při výhře 5:3 byl jeho gól také vítězným.

Tampa je výborná, hlavně v ofenzivě

"Dokázali jsme proměnit přesilovky a to se nám dařilo i celkově v průběhu celé série. Bylo to náročné, ale postup do finále dodá každému energii," ujistil Hossa.

Finálový soupeř Tampa na tom je však co do výdeje sil ještě hůře. Chicago potřebovalo na postup do finále 17 bitev, Lightning absolvovali ještě o tři více. "Tampa má výborné mužstvo, hlavně co se týká ofenzivy. Bude to určitě náročné finále, ale myslím, že atraktivní pro diváky. Když už jsme to dotáhli tak daleko, je náš cíl zcela jasný: získat pro Chicago další Stanleyův pohár," konstatoval Hossa.

Potřetí ze čtyř sérií v play off bude jeho celek začínat na ledě soupeře. "Řeknu to takto - pokud chceme být úspěšní, tak musíme vyhrávat venku i doma," uzavřel Hossa.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud