Martin Tomaides
4. ledna 2016 • 14:14

Král hitů Gudas má u Flyers důvěru. Jeho element potřebujeme, říká kouč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hraje stylem, který už moc hráčů nevyznává, natož těch evropských. I proto je Radko Gudas vidět. Osvalená postava, výraz vytočeného řezníka a nesmlouvavý přístup k soupeři, přesně to hru českého obránce charakterizuje. V kolonce hitů patří s číslem 159 mezi špičku NHL a pokud bude dál pokračovat tímto tempem, hladce si vylepší kariérní maximum 273 srážek ze sezony 2013/14.



Srážet ostatní soupeře ho vždycky bavilo. Přitom do výšky nijak výrazně nevyrostl, ale má to prostě v sobě. Umí si najít tu chvíli, kdy znepříjemní svému protihráči život tím stylem, že on sám se o tom dozví až o několik minut později při rozpravě s týmovým lékařem.

"Hrál jsem takhle už v mládežnických souborech a vždycky jsem schytal nějaké tresty do konce zápasu. Ale to se stává," zavzpomínal pětadvacetiletý Gudas, mašina na tvrdé srážky.

Českého olympionika také baví popichování soupeřů. S chutí znepříjemní hru hvězdě opačného týmu a na nějaký ten trest moc nehledí. Přesně takhle například minulou středu bojoval s obrovítým Joe Thorntonem ze San Jose. Oba si dokonce vykoledovali tresty za nesportovní chování, co říct si měli během celého duelu.

Joe Thornton se do Gudase pustil holí. Tresty dostali obaFoto Repro: NHL.com

"Patří to k mé hře. Rád se pouštím do nejlepších hráčů soupeře, jemu se to nelíbilo, no a takhle to dopadlo. K hokeji to patří," nedělal ze střetu velkou vědu hokejista, který do NHL vstoupil v barvách Tampy Bay.

Od podzimu 2015 si kroutí svou první sezonu v dresu Flyers a vedení klubu je s jeho výkony spokojeno. Trenér Dave Hakstol moc dobře ví, že soupeři si dávají pozor, když je Gudas na ledě. Kdo se s tímhle dvojníkem Buda Spencera už jednou střetl, snaží se dalšímu podobnému setkání vyhnout. Ono totiž pořádně bolí.

"Proto je pro nás jeho příspěvěk tak důležitý, hraje na hraně, hraje tvrdě. Soupeři se proti němu nastupuje nepříjemně a nám se takový element hry dobře hodí," chválil si kouč pro csnphilly.com.

VIDEO: Gudas před lety sestřelil i Selänneho

A Gudas rozhodně ví, jak na to. O rozdávání hitů se s chutí rozpovídá, má svůj styl, svou taktiku. Ví, že se hodí předvést slušnou srážku na začátek zápasu, aby své parťáky nabudil a rozehřál publikum. Ve třetí třetině zase dokáže pořádnou peckou udržet tempo hry a ukázat, že jeho tým je stále připraven bojovat o výhru.

Přitom na začátku ročníku musel bojovat sám Gudas, místo v sestavě neměl jisté. Sám trenér se přiznal, že o něm prakticky nic nevěděl. "Nejdříve jsem myslel, že bude pátým až šestým bekem, ale on je neskutečný bojovník," chválí Hakstol přístup svého svěřence, který už dávno hraje více než 20 minut za zápas.

Tabulka hitů v NHL:
1. Martin (NY Islanders) - 40 zápasů, 191 hitů
2. Borowiecki (Ottawa) - 39 zápasů, 175 hitů
3. Komarov (Toronto) - 37 zápasů, 169 hitů
4. Clutterbuck (NY Islanders) - 39 zápasů, 165 hitů
5. Gudas (Philadelphia) - 31 zápasů, 164 hitů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud