Martin Tomaides
5. ledna 2016 • 16:53

Proč je Florida tam, kde ji nečekali? Schopný manažer i neúnavný Jágr

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co se před sezonou čekalo od Floridy? Bitva o play off do poslední možné chvíle. Co se rozhodně nečekalo? Že na začátku ledna budou Panthers druhým nejlepším týmem Východní konference NHL. Zdá se, že kouzlo generálního manažera Dalea Tallona začíná naplno fungovat. Mladíci už dozrávají, staříci zase na všechno dohlíží a pomáhají mužstvu získávat respekt. Takže ligo pozor, Jágr, Luongo, Barkov a spol. jsou tady!



Když v červnu Chicago slavilo Stanley Cup, mohl se Tallon spokojeně pousmát. U Blackhawks působil od roku 1998, mezi lety 2005-2010 byl generálním manažerem, to on draftoval Patricka Kanea či Jonathana Toewse, to on podepsal Mariána Hossu. S Chicagem získal v roce 2010 Stanley Cup a pak odešel za novou skládačkou na Floridu.

V prvních kolech v průběhu let draftoval Barkova, Bjugstada, Huberdeaua, Ekblada či Gudbransona. Zkrátka celou současnou mladou osu týmu. Tým postupně doplnil veterány jako jsou Jaromír Jágr, Roberto Luongo, Jussi Jokinen, Willie Mitchell nebo Brian Campbell a konečně všechno začíná fungovat dle představ. I když možná trochu překvapivě.

Tento rok ještě neměl být pro Panthers tím průlomovým. Přesto jsou na začátku ledna před Detroitem, Pittsburghem, Montrealem, Chicagem a mnoha dalšími. 50 bodů z 39 utkání stačí na páté místo v lize. Před rokem touto dobou měla Florida na svém kontě 42 bodů, tedy o osm méně, než teď. A na jaře pak týmu chybělo sedm bodů na pozici zaručující play off...

Florida hodně těží z neunavitelného Jágra. Sbírá body a mladí se od něj učí. Denně vidí, jak pracuje legenda a co je potřeba k tomu, aby hokejista mohl regulérně působit v nejlepší soutěži světa. Český hokejista vede sice s 28 body klubové bodování, ale Panthers využívají spíš širokého spektra kvalitních hráčů.

Na Floridě vypukla hokejová horečka. Na zápas s NY Rangers dorazila třetí nejvyšší klubová návštěva v historii!
Na Floridě vypukla hokejová horečka. Na zápas s NY Rangers dorazila třetí nejvyšší klubová návštěva v historii!

Hned sedm borců už má na svém kontě v tomto ročníku aspoň dvacet bodů, v tom se klubu může rovnat jen šest dalších týmů. A méně produktivní lídr klubového bodování už je jen Corey Perry v Anaheimu. Dobré rozložení sil je tu tedy hodně vidět.

I tak ale největší pozornost slibuje dvojice Jaromír Jágr - Roberto Luongo. První jmenovaný láká na vybroušené umění. Diváky tahá do haly a láká tím, že téměř v každém zápase se může ucházet o překonání některého z ligových milníků.

"Tlačí nás všechny dopředu. Stále se pohybuje, jako by mu bylo třicet let," vysekl hrající legendě poklonu spoluhráč Alex Petrovic, tedy muž, který když se narodil, Jágr už druhým rokem hrál NHL.

Luongo je zase současným brankářským rekordmanem. Ještě pět výher a vyrovná na 7. příčce historie legendárního Tonyho Esposita. Pokud se šestatřicetiletému brankáři podaří v průběhu kariéry přidat ještě 66 výher (smlouvu má až do roku 2022), stane se třetím nejúspěšnějším mužem NHL.

Na Floridě ho mají rádi, v klubu už kdysi šest let působil a i tehdy i v současné době je tahounem. V tuto chvíli například drží sérii sedmi výher v řadě.

Jak to tedy je s Floridou doopravdy? Jde opravdu o vzestup klubu, který se za posledních 15 let dostal jen jednou do play off, nebo o chvilkovou sérii? Vše ukáže čas, teď ale musí být soupeři na pozoru, šelma z Floridy totiž pořádně škrábe!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud