Květoslav Šimek
5. června 2015 • 13:00

Gólman Bartošák je ve finále Calder Cupu, na svoji šanci stále čeká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Patrik Bartošák (22 let) bude s Manchester Monarchs bojovat o Calder Cup ve finále zámořské AHL. Na svoji šanci v bráně ovšem talentovaný český gólman stále čeká – jedničkou zůstává o dva roky starší Jean-Francois Berube. Finále proti Utica Comets, ve kterém bude Bartošák jediným českým zástupcem, startuje v sobotu.



Manchester Monarchs, záložní tým Los Angeles Kings, byl v základní části AHL nejlepší. Bartošák odchytal 28 zápasů, ve dvou si připsal čisté konto. Úspěšnost zákroků měl 91,9% a průměr inkasovaných branek na zápas 2,14. Na začátku dubna mimo jiné pobavil zlikvidovaným nájezdem Joeyho Crabba z Hartfordu, i když o něm nevěděl a nechytal. Bartošák neslyšel hvizd rozhodčího, koukal do ledu a Crabb jej trefil do betonů.

„Slyšel někdo píšťalku? Nemyslím si,“ reagoval Bartošák pobaveně. Pobavil i fanoušky, nicméně jedničkou Manchesteru zůstává o dva roky starší Berube. Což platí i v play off. Berube zatím odchytal všech 14 zápasů (11 výher/ 3 prohry).

Největší šanci jít do brány měl Bartošák hned v prvním kole play off. Proti Portlandu dostal Berube ve třetím duelu gól na 2:3 tři vteřiny před koncem a v dalším utkání jich inkasoval hned pět (0:5). Trenér Mike Stothers mu ovšem věřil dál, gólmany nestřídal.

Právě proti Portlandu si přitom Bartošák v minulé sezoně připsal svou vůbec první nulu v profesionálním hokeji. Jenže trenér Stothers, bývalý obránce Philadelphie a Toronta, u toho tehdy nebyl. Manchester v minulé sezoně trénoval Mark Morris. „Pokud existovala nějaká pochybnost o tom, jestli je nebo není Patrik připravený na úroveň AHL, tak tento test zvládl skvěle,“ říkal Morris. „Byl senzační, měl několik famózních zákroků.“

Bartošák na šanci čeká trpělivě. Je připravený, chtěl by chytat. Jenže Manchester prochází play off poměrně suverénně. Kromě dramatu z prvního kola s Portlandem (5:2, 6:2, 2:3, 0:5, 5:3) pak vyřadil Wilkes-Barre/Scranton Penguins 4:1 na zápasy (4:3p, 5:2, 1:2, 5:2, 2:1) a Hartford Wolf Pack dokonce 4:0 na zápasy (3:2, 7:4, 5:3, 3:1).

„Na finále je Patrik natěšený, připravený, ale samozřejmě, nejradši by byl v bráně,“ nezastírá gólmanův otec Dušan Bartošák. „Základní část mu vyšla dobře, ale je mladý, musí vydržet, čekat a věřit. A pokud šance přijde, tak prostě musí zachytat. Tak to je.“

Vstoupit do diskuse
0