2. června 2016 • 12:00

Sedlák okouzlil AHL. Vede střeleckou tabulku a táhne tým za titulem

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyřazovací část je vždycky tou pasáží sezony, kde se ukazují praví lídři, protože kde jinde se prezentovat, než v zápasech, kde jde o všechno? Lukáš Sedlák z Lake Erie v AHL to předvádí. Český forvard z farmy Columbusu je nejlepším střelcem celého play off a svému týmu pomohl až do finále. Mezitím stihl podepsat s Columbusem novou roční smlouvu.



Třiadvacetiletý Lukáš Sedlák patří Columbusu od draftu 2011, tehdy si ho Blue Jackets vybrali v 6. kole a od té doby rodák z Českých Budějovic bojuje o své místo na výslunní. Dva roky se ještě otrkával v juniorce, teď má za sebou třetí sezonu v AHL.

Věděl, že v létě mu končí nováčkovská smlouva a netušil, co se bude dít dál. Zájem o něj měly i kluby z české extraligy. "Kolem Vánoc už jsem začal dumat nad tím, co se mnou bude. Dokonce jsem přemýšlel i nad odchodem do Evropy," řekl Sedlák, který se svého zámořského snu nechtěl vzdát a u svého agenta sondoval, co se o něm říká v Columbusu.

V základní části sice vstřelil 14 gólů, tedy stejný počet, jako za dvě předchozí sezony dohromady, jenže stále to nebylo úplně to pravé. I Blue Jackets možná váhali. Jenže v play off ho nikdo nemůže zastavit a týmu Monsters osmi góly a třinácti body pomohl do finále, kde bojuje s Hershey.

Co se tedy se Sedlákem stalo? Výrazně se mu povedl i závěr základní části, ale ani on sám, ani jeho trenér Jared Bednar nezaznamenali změnu. "Hraje stále stejně, kvalitně na obou stranách kluziště a všechno si vydře," řekl Bednar pro The Columbus Dispatch.

Tabluka střelců v play off:
1. Sedlák (Lake Erie) - 8
2. Vrána (Hershey) - 8
3. Bertuzzi (Grand Rapids) - 7
4. Anderson (Lake Erie) - 7
5. Nylander (Toronto) - 7
6. Brown (Toronto) - 7
7. Carrick (Toronto) - 7

Že by se k hráči přiklonila trocha štěstí? Jeho střelecká úspěšnost z posledních 24 utkání činí více než 34%, a to je oproti 9% z předchozích let z AHL výrazný posun! Sedlák si k tomu chválí spolupráci se svými útočníky z formace Oliverem Bjorkstrandem a Markusem Hannikainenem. Společně nad ničím moc herně nepřemýšlí, nebojí se chodit před bránu a věci zkrátka dělají jednoduše.

"Sedlák se naučil být víc přímý. Jakmile má puk před bránou nebojí se a pálí. To je možná změna oproti dřívějšku, kdy by ještě někdy vymýšlel, kam kotouč dál poslat," myslí si Bednar.

Ačkoliv tolik branek jako on v play off dokázal vstřelit pouze jeho finálový soupeř Jakub Vrána, vidí se Sedlák stále jako dělník a pracant. "Se svojí rolí jsem spokojený," dodal.

Podobně se chce prezentovat i ve finále, to už začalo první bitvou ve středu a i když Sedlák se tentokrát netrefil (s pěti střelami byl ale nejaktivnějším střelcem zápasu), Lake Erie vyhrálo 4:1 a ke Calder Cupu už tak schází jen tři výhry.

Vstoupit do diskuse
0