Tomáš Vrábel
2. května 2015 • 08:00

Snová premiéra benjamínka Simona: Hrál slušně, uznal kouč Růžička

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hořkosladkou premiéru zažil na domácím mistrovství světa 20letý útočník Dominik Simon. Vstřelil gól, na další nahrál, ale český tým prohrál se Švédskem 5:6 po nájezdech. „Tentokrát si to Švédi asi zasloužili trochu víc,“ uznal benjamínek českého týmu.



MATCH OVERVIEW LEGACY
1. 5. • 20:15
Česká republika
Česká republika
5:6
ONLINE
1. května
20:15
Švédsko
Švédsko
Góly

Domácí: 13:28. Jágr, 42:52. Hertl, 51:34. Simon, 52:31. Červenka, 56:53. Zaťovič

Hosté: 03:23. Lundqvist, 07:30. Kronwall, 34:34. Rask, 44:08. Lindström, 59:07. Sjögren, 65:00. Larsson

Sestavy

Domácí: Salák (Pavelec) – Hejda, Němec – Kolář, Nakládal – Krejčík, Čáslava – Jordán – Sobotka, Erat, Voráček (C) – Klepiš, Kovář, Jágr – Červenka, Novotný, Hertl – Zaťovič, Koukal, Simon

Hosté: Enroth (Nilsson) – Ekman-Larsson, Klefbom – Klingberg, Kronwall (C) – Rahimi, Ahnelov – Ekholm – Forsberg, L. Eriksson, Lander – Lindström, J. Ericsson, Moller – Hjalmarsson, Lindholm, Rask – Sjögren, Josefson, Lundqvist

Rozhodčí

Piechaczek (Něm.), Rantala – Lazarjov (Rus.), Suominen (Fin.)

Stadion

Simon odehrál necelých 11 minut, přesto byl jedním z nejvýraznějších českých hráčů. Jeho rychlost dělala soupeři velké problémy. „Hrál slušně, patřil k těm lepším hráčům,“ přiznal trenér Vladimír Růžička.

„Jsem rád, že mi tam gól hned padl. Hlavně mě ale těší, že jsme se ve druhé třetině dokázali zvednout, hráli jsme dobře jako tým a udělali jsme u Švédů ve třetině nějaký tlak,“ shrnul samotný Simon.

Jeho největší chvíle přišla v 52. minutě, když bekhendem snížil na 4:5. „Velice podařená střela, to se nedá chytat,“ pravil v redakci deníku Sport Libor Procházka, někdejší reprezentační obránce.

Roman Červenka vzápětí vyrovnal a Simon si připsal asistenci i u gólu Zaťoviče na 5:4, Švédové však dokázal při hře šesti proti čtyřem vyrovnat. „Když jsme se dostali do vedení, byla to nádhera. Pro tohle hraje každý hokejista. Hodnej Hertlík mi hned na střídačku přivezl i puk, tak snad ho najdu,“ doufal Simon.

Jandač: Simon dobře bruslí, na mezinárodní scénu má parametry
Video se připravuje ...

Celý čtvrtý útok Simon – Koukal – Zaťovič odehrál povedený zápas. „Sice jsme na začátku hráli trochu zbytečně hekticky, uspěchaně, pak jsme se ale trošku uklidnili, trenéři nám k tomu něco řekli a pak už to vypadlo líp. Velkou roli hraje pohyb, tady už je to totiž vážně rychlé, navíc proti Švédům, kteří jsou rychlí a tvrdí obrovským způsobem,“ popsal mladík.

A právě rychlost a pohyb jsou Simonovy výrazně přednosti. Své o tom ví i kouč Josef Jandač, který ho až do minulé sezony vedl ve Spartě. „Má hodně dobrý pohyb a na mezinárodní scénu má parametry. Je to takový hráč, že když bude nastupovat ve čtvrté pětce, tak bude soupeři dělat problémy,“ zhodnotil pro Sport Jandač.

„Ačkoli v první polovině sezony formu neměl, v Plzni hrál čtvrtou pětku, přesto ho Růža povolával na všechny akce a paradoxně mu ten nároďák pomohl. Ve druhé půlce už se hodně zlepšil a v závěrečném kempu se mu dařilo, patřil k nejproduktivnějším hráčům a i tohle mu asi tu nominaci udělalo,“ dodal kouč Sparty na adresu teď už plzeňského útočníka.

Simon se tak na mezinárodní scéně mezi dospělými uvedl v dobrém světle. Nejen tím, že dal gól a na další nahrál. „Nepřekvapilo mě to. Možná tím, že je tak mladý, tak takovou nervozitu neměl. Říkal jsem mu, ať si tu užije a nesvazuje se. Byl jeden z našich nejlepších hráčů i v přípravě, a když se mu ta šance dá, dokáže, že je vynikajícím hráčem. Klobouk dolů,“ uznal reprezentační útočník Jiří Novotný.

Simon si bouřlivou atmosféru ve vyprodané O2 areně užíval, nikterak ho nesvazovala. „Byla to paráda. Diváci nás od začátku stavěli na nohy, patří jim velký dík. Snad takhle budou fandit i dál, my se budeme snažit předvádět co nejlepší výkony. Sám jsem na začátku cítil jen takovou tu zdravou trému, kterou jsem ale rychle otřepal a snažil jsem si to užívat. Škoda jen, že jsme to nedotáhli do vítězného konce,“ litoval.

Další šanci na vítězství budou mít Češi na vítězství dnes od 20:15 v utkání proti Lotyšsku. A Simon opět může být žolík v záloze.

Hašek po zápase se Švédy: Trenérům musely vstávat vlasy hrůzou
Video se připravuje ...

Voráček má vlohy lídra, jako kapitán je dobrá volba, říká Jandač
Video se připravuje ...

Jandač: Salák pro mě jasná jednička nebyl, určitě neodchytá všechno
Video se připravuje ...

Procházka o Simonově gólu na 3:4: To se nedá chytat
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud