19. dubna 2016 • 13:50

Kovář se z MS omluvil. Brankáři z NHL asi nedorazí, připustil Vůjtek

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hokejová reprezentace bude pokračovat v přípravě na mistrovství světa v Rusku bez brankáře Jakuba Kováře. Gólman Jekatěrinburgu se trenérovi Vladimíru Vůjtkovi omluvil z rodinných důvodů. V týmu ho na dnešním srazu v Praze nahradil Matěj Machovský z Plzně. Vůjtek ještě monitoruje situaci kolem brankářů Petra Mrázka a Michala Neuvirtha v zámoří.



Vůjtek po pátečním utkání ve Švýcarsku uvedl, že na květnový šampionát počítá s trojicí brankářů působících v Kontinentální lize a do přípravy už neplánuje pozvat dalšího gólmana. Nyní ale musel v týmu udělat změnu. Dvaadvacetiletý Machovský , který hrál s Plzní semifinále play off extraligy, se přiřadí k Pavlu Francouzovi z Čeljabinsku a Dominiku Furchovi z Omsku.

Sedmadvacetiletý Kovář se rozhodl být s manželkou Petrou, s níž očekává narození potomka. "Čekáme rodinu a rozhodl jsem se být proto doma s rodinou, abych mohl být ženě při ruce a se vším jí pomoci," řekl dnes Kovář.

"Kromě narození dítěte navíc doděláváme barák a já jsem byl osm měsíců pryč kvůli hokeji. Dlužím to manželce a chci jí maximálně pomoct, jak to jen půjde," doplnil.

Připustil však zároveň, že nešlo o úplně snadné rozhodnutí. "Samozřejmě mě mrzí ta sportovní stránka. A mrzí to z tohoto pohledu i mou ženu, ale myslím, že je správné nemít hokej na tom úplně prvním místě," prohlásil Kovář, jenž v KHL působí od roku 2013.

Roman Červenka přichází na sraz národního týmu
Roman Červenka přichází na sraz národního týmu

Štěpánek se omluvil kvůli zranění

Původně chtěl trenér místo Kováře pozvat Jakuba Štěpánka, který vychytal v švýcarské lize titul Bernu. "Mluvil jsem s ním a Kuba se omluvil z důvodu zranění," podotkl Vůjtek.

Volba mezi gólmany širšího reprezentačního kádru padla na Machovského. "On byl ten, co chytal nejdéle, takže jsme se rozhodli pro něj. Měli jsme samozřejmě v merku ještě Sedláčka, ale ten strašně dlouho nestál v bráně, tak jsme od toho upustili," uvedl Vůjtek, proč dal přednost zástupci bronzového týmu extraligy před Jakubem Sedláčkem, který byl na startu přípravy.

Bude ještě čekat na vývoj v zámoří, kde bojují o Stanleyův pohár Petr Mrázek v dresu Detroitu a ve Philadelphii, která prohrává s Washingtonem 0:3 na zápasy, působí Michal Neuvirth. "Ještě jsme to nepustili úplně z hlavy, ale samozřejmě máme indicie, že ti kluci mají určité problémy a nepřijedou. Přeci jen tam ty brankáře máme a definitivu nám nikdo nedal, že nepojedou. Čekáme na to, až v soutěži skončí, a potom se rozhodneme," uvedl Vůjtek.

Český tým ještě v přípravě před šampionátem čekají dva zápasy ve Finsku, dva doma se Švédskem a pražská generálka s Kanadou.

Dorazil Jordán a Sekáč , Plekanec a Pastrňák až příští týden
První posily z NHL se už připojily k hokejové reprezentaci. Obránce Michal Jordán z Caroliny zamířil na sraz přímo z letiště, útočník Jiří Sekáč přiletěl do Česka už v sobotu.

"Cesta z Arizony je docela náročná a časový posun taky není úplně nejmenší. Ještě se z toho trochu dostávám, ale myslím, že to bude brzy vše OK," řekl novinářům v Tipsport Aréně Sekáč, který se vrací do národního týmu od mistrovství světa v Minsku v roce 2014. "Jsem rád, že si mohu trochu spravit chuť a ještě sezonu napravit, protože nebyla úplně nejlepší," připojil Sekáč, který působil také v Anaheimu i Chicagu a připsal si v 39 zápasech NHL gól a pět asistencí.

Další dvě akvizice z kanadsko-americké soutěže - útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu a David Pastrňák z Bostonu - se představí až další týden ve Znojmě, kde by se trenéru Vladimíru Vůjtkovi měli již hlásit i finalisté z české extraligy a KHL. 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud