Pavel Ryšavý
12. května 2016 • 13:30

Největší zbraň Norů. Proti Čechům naskočí Hobit, co září v NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE: ČESKO - NORSKO 15.15 | Pořád musel poslouchat, jak je malý, že na hokej nemá. Nakonec Mats Zuccarello všechny řeči poslal k šípku. Stal se oporou New York Rangers v NHL a nejlepším norským hokejistou v NHL. „Platí, že spíš chytnete slona než malou myš. A já jsem myš,“ říká mrňavý Viking. Dnes se chystá na mistrovství světa trápit českou obranu. ONLINE sledujte na iSport.cz od 15.15.



Hobit. Nemá tuhle přezdívku rád. Nesnáší ji. Ale na internetu najdete desítky fotomontáží norského útočníka Matse Zuccarella jako hobita. Pidimužíka ze Středozemě, kterou stvořil spisovatel J. R. R. Tolkien. Ale statečné knižní putování hobita Froda k němu prostě sedí.

Celý jeho život se motá kolem toho, že hlavní není postava obra, ale odhodlání a statečnost. To jsou vlastnosti, které může nejlepší hokejista norské historie rozdávat na trhu. Je mu 28 let a má za sebou šest let v dresu New York Rangers, kde hraje první housle, žádnou stafáž. Letos vyhrál klubové bodování. Nor, který vyrostl jen do 171 centimetrů, se vzepřel osudu.

Mats Zuccarello má za sebou šest let v dresu New York Rangers. Letos vyhrál klubové bodování.Foto Reuters / Brad Penner-USA TODAY Sports

Když se ho novinář Steve Serby v rozhovoru pro New York Post zeptal, kolikrát slyšel, že je na hokej příliš malý, tak se smíchem opáčil: „A kolik na to máme času?“ Pořád mu předhazovali, že je prcek.

„Je fajn vidět, že na výšce nezáleží, to podstatné je, jak tvrdě pracujete a co všechno jste schopni obětovat. Když chcete, můžete dosáhnout všeho. Je to jenom na vás. A je docela zvláštní, že nikdo z těch kluků, co mi říkali, že jsem moc malý, tady v kabině Rangers se mnou nesedí,“ nechaly v něm posměšky hlubokou jizvu.

Nakonec se s nedůvěrou naučil žít. Zářil doma v Norsku, zářil ve švédském MODO, teď je oporou Rangers a norským hrdinou. „Naučil jsem se myslet tak, že z výšky dělám výhodu. Vždyť přeci platí, že spíš chytnete velkého slona než malou myš. A já jsem myš. Když budu rychlý, soupeřům nadělám taky hodně problémů,“ říká o sobě Zuccarello.

A taky je nesmírně zarputilý. Před rokem ho rána spoluhráče Ryana McDonagha trefila do hlavy, utrpěl frakturu lebky, měl krvácení do mozku a několik dní nedokázal ani mluvit. I když bylo jasné, že si do konce play off nezahraje, stejně chodil za spoluhráči aspoň na trénink, aby je povzbudil.

Vše o šampionátu v Rusku najdete ZDE>>>

Fanoušci na Manhattanu ho milují. „Nevím, proč to tak je. Ale asi kvůli mé postavě, protože jsem tak malý, jsem jiný,“ připouští. Sám pak říká, že mimo led není ničím výjimečný, nestřílí nosorožce, neskáče padákem, neleze po horách. „Jsem docela nudný chlap, občas si vezmu kolo a projedu se. Jinak sedím na gauči a koukám na HBO,“ usmívá se.

Ale jednu netradiční lásku přece jen má. Odmala ho braly kosatky, jeho nejoblíbenějším filmem je Zachraňte Willyho...

A na jeho dlouhé cestě do NHL ho provázelo jedno extra silné motivační video. Dokola sjížděl DVD, jak Colorado Avalanche došlo v roce 2002 ke Stanley Cupu. „Forsberg a Sakic? Ty jsem hltal, koukal jsem na to snad tisíckrát.“

Malinký Nor Stanley Cup zatím nevyhrál. Nejblíže byl před dvěma roky, kdy se s Rangers dostali do finále, jenže prohráli s Los Angeles Kings.

Letos Rangers vypadli už v prvním kole, tak přijel posílit norskou sestavu do Ruska. Zatím na širokém ledě úplně nezáří, ale stejně by se před ním dnes národní tým měl mít na pozoru. Před šesti lety se v Německu gólem podílel na porážce Česka 3:2. Naštvaný Jaromír Jágr pak spustil projev o tom, jak by mladá generace měla líbat zadky zlaté generaci...

ONLINE: Zápas Česko - Norsko sledujte ZDE>>>

Mats Zuccarello má za sebou šest let v dresu New York Rangers. Letos vyhrál klubové bodování.
Mats Zuccarello má za sebou šest let v dresu New York Rangers. Letos vyhrál klubové bodování.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud