4. května 2017 • 12:14

Nominace Norska na MS: Sörvik z Litvínova a jediná zámořská posila

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obránce Daniel Sörvik z Litvínova nechybí v nominaci hokejistů Norska na mistrovství světa. Kouč Petter Thoresen má v pětadvacetičlenném výběru také útočníka Andrease Martinsena z Montrealu, jednoho ze dvou norských zástupců v NHL. Norové budou soupeřem českého týmu v základní skupině B v Paříži.



Hlavní hvězda Mats Zuccarello Aasen hraje v dresu New York Rangers stále play off a jeho tým prohrává v sérii 2. kola bojů o Stanleyův pohár s Ottawou 1:2 na zápasy.

Sörvik přišel do Litvínova loni v létě a ve 45 duelech v české extralize včetně play off zaznamenal 16 bodů za šest gólů a 10 asistencí. V příští sezoně bude hrát českou nejvyšší soutěž útočník Aleksander Reichenberg ze Storhamaru, který se stal posilou pražské Sparty.

Šestadvacetiletý Martinsen má za sebou druhou sezonu v NHL. Při svém debutu po příchodu z Düsseldorfu zaznamenal v dresu Colorada v 55 zápasech 11 bodů za čtyři branky a sedm asistencí. Montreal jej získal na začátku března a v uplynulé sezoně NHL si připsal v 64 duelech sedm bodů za tři trefy a čtyři přihrávky. Ve dvou utkáních play off nebodoval.

Zkušenosti z NHL mají z norského kádru také obránce Jonas Holös z Jaroslavle a útočník Patrik Thoresen z Curychu, syn kouče Norů. Holös nastoupil v 39 duelech za Colorado v sezoně 2010/11 a připsal si šest asistencí.

Thoresen v letech 2006 až 2008 za Edmonton a Philadelphii sehrál 106 utkání v základní části a nasbíral 24 bodů (6+18). Ve 14 duelech play off zaznamenal dvě asistence. Obránce Ole-Kristian Tollefsen z Färjestadu, který má v NHL na kontě 163 utkání za Columbus a Philadelphii, kvůli zranění chybí.

Celkem z norského kádru působí 13 hráčů ve Švédsku a tři z nich hráli v druhé nejvyšší soutěži. Jsou to útočníci Thomas Valkvae Olsen z Karlskogy a Mathias Trettenes z Almtuny a bek Erlend Lesund z Mory, která vybojovala postup do SHL.

Dalších sedm hokejistů nastupovalo doma v Norsku, zadák Alexander Bonsaksen a forvard Martin Röymark získali ve Finsku titul s Tapparou Tampere a po jednom hráči je z Česka, Švýcarska a NHL. V KHL hráli v minulosti brankář Lars Haugen z Färjestadu (Dinamo Minsk), obránce Holös (Jaroslavl) a útočník Thoresen (Ufa a Petrohrad).

Na první velkou mezinárodní akci se chystají brankář Henrik Haukeland z Leksandu, bek Lesund a forvardi Reichenberg a Jörgen Karterud z Linköpingu.

V přípravě sehráli Norové osm zápasů v Euro Hockey Challenge. Představili se v Lillehammeru proti Německu (5:1 a 5:2), v Chomutově proti Česku (0:4 a 3:6), ve Vojensu a Rungstedu proti Dánsku (3:0 a 0:3) a v Hamaru proti Slovensku (2:3 a 0:3).

Norové vstoupí do turnaje v sobotu proti domácí Francii a v dalších zápasech ve skupině B v Paříži je čeká Švýcarsko, Slovinsko, ve čtvrtek 11. května od 16:15 Česko a potom Finsko, Kanada a Bělorusko.

Nominace norské reprezentace na MS v Německu a Francii

Brankáři: Steffen Söberg (Valerenga Oslo), Lars Haugen (Färjestad/Švéd.), Henrik Haukeland (Leksand/Švéd.),

Obránci: Johannes Johannesen, Mattias Nörstebö (oba Frölunda/Švéd.), Henrik Ödegaard (Frisk Asker), Dennis Sveum (Stavanger), Alexander Bonsaksen (Tappara Tampere/Fin.), Jonas Holös (Färjestad/Švéd.), Erlend Lesund (Mora/Švéd.), Daniel Sörvik (Litvínov/ČR),

Útočníci: Jörgen Karterud, Ken André Olimb, Mathis Olimb (všichni Linköping/Švéd.), Anders Bastiansen (Frisk Asker), Kristian Forsberg (Stavanger), Aleksander Reichenberg (Storhamar), Niklas Roest (Sparta Sarpsborg), Andreas Martinsen (Montreal/NHL), Sondre Olden (Leksand/Švéd.), Mats Rosseli Olsen (Frölunda/Švéd.), Thomas Valkvae Olsen (Karlskoga/Švéd.), Martin Röymark (Tappara Tampere/Fin.), Patrick Thoresen (Curych/Švýc.), Mathias Trettenes (Almtuna/Švéd.).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud