4. května 2017 • 09:57

Lotyš z Mountfieldu, Nor ze Sparty. Cizinci z extraligy jedou na MS

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Česká Tipsport extraliga bude mít na MS celkem 20 zástupců v jiných zemíchČeská Tipsport extraliga bude mít na MS celkem 20 zástupců v jiných zemíchFOTO: Koláž iSport.cz

    V české nominaci na MS ve Francii a Německu najdete devět hráčů z Tipsport extraligy, ale ti nebudou na světovém šampionátu jedinými zástupci české nejvyšší soutěže. V dalších mužstvech je totiž dvacet borců z extraligy, z nichž nejvyšší počet nominovalo Slovensko a jednoho hráče má na turnaji také nižší WSM Liga. Čeští fanoušci tak mohou při zápasech ostatních týmů sledovat známé tváře.

  • Andris Džerinš (Lotyšsko, Mountfield HK)

    Andris Džerinš slaví vedoucí trefu do sítě KometyFoto Michal Beránek / Sport

    Na centra Východočechů se budou Lotyši spoléhat. Bývalý hráč Dinama Riga přišel do Mountfieldu před uplynulou sezonou a rozhodně se neztratil. V základní části nasbíral v 35 zápasech slušných 22 bodů (14+8) a do semifinále play off pomohl Hradci Králové čtyřmi body za tři góly a jednu asistenci.

    I proto nechybí Andris Džerinš v lotyšské nominaci poosmé v řadě a do Německa pocestuje s novou smlouvou v kapse.

  • Roberts Bukarts (Lotyšsko, Zlín)

    Roberts Bukarts je ve Zlíně kritizován koučemFoto Barbora Reichová (Sport)

    Z české extraligy budou mít Lotyši dva krajánky. Andrise Džerinše doplní zlínský střelec Roberts Bukarts. Šestadvacetiletý střelec přestoupil do Zlína v průběhu ročníku 2015/2016 a okamžitě se zařadil mezi tahouny týmu, když v obou sezonách nastřílel 19 branek. Na jeho góly se bude spoléhat také reprezentace, kterou bude reprezentovat už na pátém šampionátu a v týmu se potká s mladším bratrem Richardsem, hrajícím v zámořských AHL i ECHL.

  • Blaž Gregorc (Slovinsko, Mountfield HK)

    Blaž Gregorc se v extralize zabydlel a opět pomůže Slovinsku na mistrovství světaFoto Michal Beránek (Sport)

    Zkušený obránce působí v Tipsport extralize od roku 2013 a vloni přestoupil z Pardubic do týmu rivala z Hradce Králové. Železný muž odehrál všech 52 zápasů základní části s bilancí 19 bodů (4+14) a i on měl lví podíl na zisku bronzových medailí, když v 11 zápasech play off přidal 5 bodů (1+4). Tentokrát už se ovšem chystá na svůj čtvrtý šampionát a reprezentoval i na olympijských hrách v Soči.

  • Alexander Reichenberg (Norsko, Sparta)

    Spartu posílí útočník Alexander Reichenberg ze StorhamaruFoto Twitter.com/@hcsparta

    Čtyřiadvacetiletý útočník Alexander Reichenberg do našeho výčtu patří i nepatří. V Tisport extralize nemá jediný start, ale od příští sezony už to platit nebude. Nor se upsal Spartě, kam přestoupil ze Storhamaru. Šikovný křídelník se českým fanouškům představil právě na Spartě v rámci Ligy mistrů a v dubnu v Chomutově při přátelských zápasech s českým týmem.

    Zajímavé je, že rodák ze švédské Mory byl u rekordního zápisu. Ani on nechyběl u letošního zápasu čtvrtfinále play off se Sarpsborgem, který byl rozhodnut až v čase 217:14 a stal se nejdelším zápasem hokejové historie.

  • Daniel Sörvik (Norsko, Litvínov)

    Daniel Sörvik by měl patřit k oporám norské reprezentaceFoto Profimedia.cz

    Zda kývnout na angažmá ve Spartě se možná Alexander Reichenberg zeptal i Daniela Sörvika. Obránce Litvínova má za sebou premiérovou sezonu v Tipsport extralize a rozhodně zaujal. V celkových 45 zápasech nasbíral 16 bodů (6+10) a měl by na severu Čech pokračovat i v příští sezoně. Otázkou je, zda se na svém čtvrtém mistrovství světa nezalíbí silnějším týmům.

  • Jurij Repe (Slovinsko, Kladno)

    Kladenský obránce Jurij Repre bude jediným zástupcem WSM Ligy na MSFoto Profimedia.cz

    Trochu odbočíme, ale jen zlehka. Zástupce bude mít na turnaji také WSM Liga, v jejichž zápasech už čtvrtou sezonu nastupuje obránce Jurij Repe. Držitel tří startů v dresu Třince se přes Havířov dostal do Kladna a v dresu Rytířů válí už třetí sezonu.

    Za 53 zápasů uplynulé sezony nasbíral 9 bodů (4+5) a celkem 59 trestných minut. Jeho dobrých výkonů si všimli také reprezentační trenéři a dvaadvacetiletý borec se poprvé v kariéře podívá na světový šampionát dospělých.

  • 15 hráčů (Slovensko, 8 klubů)

    Ján Laco si užívá postup s domácím publikemFoto Barbora Reichová (Sport)

    Celkem patnáct hráčů z české nejvyšší soutěže najdete ve slovenském týmu. Ten se musí obejít bez jediné posily z NHL a spoléhá se na borce osmi českých klubů, z nichž nejvyšší zastoupení má Sparta. Trenér Zdeno Cíger vsadil na brankáře Jána Laca s Jaroslavem Janusem, obránce Juraje Mikuše, Martina Gernáta, Petera Čerešňáka, Adama Jánošíka a Petera Tršku.

    V útoku pak nastoupí kapitán Vladimír Dravecký, Marcel Haščák, Mário Bližňák, Dávid Skokan, Lukáš Cingel, Andrej Kudrna, Tomáš Hrnka a čerstvá posila Mountfieldu HK Tomáš Zigo. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud