23. ledna 2015 • 10:55

Světový pohár bez Slováků? Snaží se zvrátit vůli NHL, asi marně

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už to je přes deset let. Český tým ve Stockholmu vyprášil Švédy 6:1 a odletěl místo nich rovnou na semifinále do Toronta, kde pak hodně zlobil Kanadu. Rozhodující gól na 3:4 dal v prodloužení původně náhradník Vincent Lecavalier. V roce 2016 povstane Světový pohár z mrtvých. Během víkendového Utkání hvězd NHL to má vedení ligy oznámit oficiálně.



Jedním z účastníků bude znovu i česká reprezentace. „Po dvouměsíčním licitování jsme se minulý týden dohodli na znění základních podmínek,“ řekl generální sekretář ČSLH Martin Urban s tím, že další informace zveřejní až představitelé NHL a její hráčské asociace, které World Cup pořádají. Jisté je, že tentokrát se má hrát výhradně v Torontu.

Podle televizní stanice TSN nastoupí osm týmů, jiné zdroje hovoří o šesti. Napevno se počítá s výběry Kanady, USA, Švédska, Ruska, Finska a Česka. V předběžných plánech se uvažovalo taky o Švýcarsku, které mělo nahradit Slovensko. Tahle varianta však už zřejmě neplatí. Z hráčů těchto a dalších zemí, kteří působí v NHL, má vzniknout společný tým, osmým účastníkem se stane výběr hokejistů do 23 let.

Definitivní rozhodnutí ovšem má padnout v pátek před All-Star Game a vedení slovenského svazu se snaží plán ještě změnit. Jeho prezident Igor Nemeček a generální manažer reprezentace Otto Sýkora dokonce odletěli přímo do Columbusu, kde se mají setkat se zástupci zámořské soutěže.

Slováci bojují

„Jednání je naplánované na pátek, kdy se i rozhodne, zda bude na turnaji hrát šest nebo osm zemí, a i to, zda budeme mít vlastní tým, nebo naši hráči budou hrát ve výběru Evropy,“ uvedl Nemeček. Slovenská média však už jistě počítají s tím, že Slováci se Světového poháru jako samostatný tým nezúčastní.

Zajímavá je myšlenka týmu mladíků, za který by mohli klidně nastoupit třeba i čeští hráči jako David Pastrňák, Tomáš Hertl či Petr Mrázek, pokud by se nevešli do kádru české reprezentace. Ale už vzhledem k tomu, že se bude hrát v Torontu, by základ tvořili kanadští a američtí hráči, takže by se spíš řešilo, kam by se případně vrtnuli nejlepší nováček minulé sezony Nathan MacKinnon a další mladé hvězdy.

Organizátoři předpokládají, že jim turnaj vynese 75 až 100 milionů dolarů. Šéf NHL Gary Bettman již v listopadu potvrdil, že Světový pohár je pro zámořskou soutěž na mezinárodní scéně prioritou, proto se momentálně příliš nezabývá možností přerušení NHL v průběhu olympiády v roce 2018.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud