19. prosince 2015 • 18:15

Česká paráda! Národní tým zabral, silné Švédsko porazil 3:1

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté porazili v Moskvě v druhém utkání na Channel One Cupu Švédsko 3:1 a na pátý pokus se poprvé v sezoně dočkali plného bodového zisku. Na vedoucí gól Oscara Möllera odpověděli Tomáš Vincour, Tomáš Filippi a Tomáš Zohorna. Tým kouče Vladimíra Vůjtka zakončí turnaj v neděli od 12:00 SEČ proti Rusku.



Dosud Vůjtek, který v létě nahradil na lavičce národního týmu Vladimíra Růžičku, měl na kontě v sezoně v Euro Hockey Tour jen dva body za výhru nad Ruskem 4:3 po samostatných nájezdech z Helsinek z listopadového turnaje Karjala.

"Jsem rád, že už to tříbodové vítězství přišlo. My jsme předešlé zápasy kromě první třetiny se Švédskem na prvním turnaji nehráli špatně, byly zcela vyrovnané, ale body nechodily. Dneska se to otočilo. Štěstí je také chvilku na jedné straně a chvilku na druhé," řekl novinářům po utkání Vůjtek.

Do první šance se dostal ve třetí minutě obránce Kolář, který si najel před branku na Koukalovu přihrávku. Francouze na druhé straně otestoval střeleckým pokusem Thuresson. Pozorná defenzivní práce obou týmů v úvodní části velké příležitosti nedovolila a bezbrankové skóre se nezměnilo ani v přesilovkách.

Češi bez větších potíží odolali při Urbanovu trestu. V 15. minutě při vyloučení Tedenbyho se dostal do dobré střelecké pozice na pravém kruhu Koukal, ale zakončení mu nevyšlo ideálně. V první části zahrozili ještě Zaťovič a Jarůšek, Francouz musel před pauzou krýt ránu Hersleyho.

Na začátku druhého dějství získal ve vlastním obranném pásmu puk Doudera a po rychlém brejku otestoval Svenssona. Při vyloučení Kempného šli ale do vedení Švédové. Möllerovu střelu od modré čáry neviděl Francouz přes stínícího Sjögrena a puk zapadl pod horní tyč.

"Jsou to vysocí hráči. Chodí hodně před branku a snaží se clonit. Nepodařilo se mi ten puk najít. Potom mě to samozřejmě mrzelo. My jsme si to tam vyříkali s Doudym (Milanem Douderou). Já jsem tam volal, aby šel ke straně, on si myslel, že to chytí, ale nakonec to prolétlo. Prací gólmana je puk najít a chytit," komentoval gólovou situaci Pavel Francouz.

Češi se snažili rychle odpovědět, ale chyběla jim přesnější finální přihrávka jako například Zaťovičovi na Gulaše. Aktivita týmu kouče Vůjtka ale přinesla vyrovnání. Ve 31. minutě vystřelil z mezikruží Vincour a bek Hersley tečoval kotouč nešťastně do vlastní branky. Český tým tak ukončil po polovině druhého zápasu střelecký půst na turnaji.

Švédové, kteří na startu Channel One Cupu porazili Rusko 4:1, chtěli rychle zpět vedení, ale Francouz kryl dva nebezpečné pokusy Peterssona. Martsův tým si chvílemi vytvářel tlak, z kterého se Češi dostali po Sjögrenově vyloučení. Na trestnou lavici jej následoval vzápětí Rahimi, ale v 89 sekund trvající přesilovce pěti proti třem se Seveřané úspěšně bránili a Gulašovu dorážku zlikvidoval gólman Skelleftey.

Na začátku třetí třetiny pálil aktivní Vincour mimo, otočit stav mohl i Jarůšek. Francouze se snažil z úhlu překvapit Kronwall, ale český gólman zasáhl maskou. Češi se z oslabení při pobytu Buchteleho na trestné lavice dostali po Omarkově faulu do přesilovky a Urban nebezpečně tečoval Voráčkův pokus.

Ve 48. minutě měl velkou možnost Jarůšek, jehož při blafáku fauloval Wallmark, a Svensson tak měl snadnější práci. Přesilovku ale Češi zužitkovali. Jeřábkova rána se odrazila k Filippimu, který zblízka doklepl puk přes hokejku švédského gólmana. "Takové góly v dnešním hokeji padají, byla to dorážka skoro do prázdné branky. Za každou střelou musíme jít, dorážet a clonit. Já jsem do toho v pádu plácnul, naštěstí to šlo nahoru a brankáři nad hokejku," vyjádřil s

O puk bojuje Petr KoukalFoto Pavel Mazáč (Sport)
e Filippi k vítězné trefě.

Za minutu se radoval český tým znovu, ale sudí u videa rozhodl, že Jan Kovář tečoval puk mezi Svenssonovy betony vysokou holí. Francouz Švédům vyrovnání nedovolil a v 56. minutě pojistil výhru Zohorna, který se z mezikruží trefil přesně k levé tyči.
Češi si spravili chuť po čtvrteční domácí prohře z Prahy s Finskem. Všechny čtyři týmy na turnaji mají po dvou zápasech po třech bodech a mohou útočit na konečný triumf.

Za minutu se radoval český tým znovu, ale sudí u videa rozhodl, že Jan Kovář tečoval puk mezi Svenssonovy betony vysokou holí. Francouz Švédům vyrovnání nedovolil a v 56. minutě pojistil výhru Zohorna, který se z mezikruží trefil přesně k levé tyči.

ČR - Švédsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 31. Vincour (Radil, Jeřábek), 50. Filippi (Jeřábek, M. Doudera), 56. T. Zohorna (Radil) - 25. Möller (Lindström, Sjögren). Rozhodčí: Anisimov, Bulanov - Lazarev, Otmachov (všichni Rus.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 5000.

Sestavy:

ČR: Francouz - Kundrátek, Kempný, Rutta, Kolář II, Jeřábek, M. Doudera, Šimek, T. Voráček - Gulaš, Jan Kovář, Zaťovič - Radil, Koukal, Vincour - Valský, Filippi, T. Zohorna - Jarůšek, Urban, Buchtele. Trenéři: Vladimír Vůjtek, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Svensson - Hersley, S. Kronwall, Junland, Gustafsson, Ahnelöv, Rahimi, Nilsson - Petersson, Engqvist, Omark - Möller, Sjögren, Lindström - Tedenby, Rosén, Wallmark - Thuresson, Zackrisson, Norman. Trenéři: Pär Marts a Peter Popovic.

Tabulka Channel One Cupu:

1. Rusko 2 1 0 0 1 9:5 3
2. Švédsko 2 1 0 0 1 5:4 3
3. ČR 2 1 0 0 1 3:4 3
3. Finsko 2 1 0 0 1 4:8 3

Průběžná tabulka Euro Hockey Tour:

1. Švédsko 5 3 0 0 2 17:14 9
2. Finsko 5 3 0 0 2 10:13 9
3. Rusko 5 2 0 1 2 19:14 7
4. ČR 5 1 1 0 3 10:15 5

MATCH OVERVIEW LEGACY
19. 12. • 16:00
Švédsko
Švédsko
1:3
ONLINE
19. prosince
16:00
Česká republika
Česká republika
Góly

Domácí: 25:00. Möller

Hosté: 30:59. Vincour, 49:29. Filippi, 55:27. Zohorna

Sestavy

Domácí: Svensson (Fasth) – Hersley, Kronwall (C), Junland, Gustafsson, Ahnelöv, Rahimi, Nilsson, Sundsström – Petersson, Engqvist, Omark – Möller, Sjögren, Lindström – Tedenby, Rosén, Wallmark – Thuresson, Zackrisson, Norman

Hosté: Francouz (Furch) – Kundrátek, Kempný, Rutta, Kolář, Jeřábek, Doudera, Šimek, Voráček – Gulaš, Kovář (C), Zaťovič – Radil, Koukal, Vincour – Valský, Filippi, Zohorna – Jarůšek, Urban, Buchtele

Rozhodčí

Anisimov, Bulanov – Lazarjev, Otmachov

Stadion

Ice Palace, Moskva

Tomáš Vincour se postaral o úvodní gól českého týmu
Tomáš Vincour se postaral o úvodní gól českého týmu

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud