5. listopadu 2016 • 18:49

Češi mají druhou výhru na Karjale, Finy udolali 5:3. Řádil Jeřábek

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté vyhráli i svůj druhý zápas na turnaji Karjala, po vítězném vstupu se Švédskem porazili dnes v Hartwall Areně domácí Finy 5:3. Kapitánem národního týmu byl poprvé Jakub Jeřábek, který se za důvěru odvděčil třemi kanadskými body. V úvodním podniku série Euro Hockey Tour Češi neskončí hůře než druzí. Vystoupení na turnaji zakončí nedělním zápasem od 12:30 SEČ proti Rusku, jenž bude zároveň přímým soubojem o celkové prvenství.



Po bezbrankové úvodní třetině sice svěřenci kouče Josefa Jandače inkasovali v nástupu do druhého dějství jako první, ale mezi 26. a 34. minutou dokázali třikrát gólově udeřit. Nejprve vyrovnal útočník Petr Holík, pak se v přesilových hrách trefili obránci Adam Polášek a Jan Rutta.

Finové se sice nevzdali, ale na jejich snahu o další obrat odpověděl kapitán Jakub Jeřábek, jenž si celkem připsal tři body za gól a dvě asistence. V power play pak zpečetil výsledek útočník Lukáš Radil.

S Hrubcem mezi tyčemi a kapitánem Jeřábkem musel český tým po oboustranně opatrném úvodu čelit po Dietzově faulu přesilovce. Hrubec si v ní dokázal poradit, ale největší příležitost přišla až po jejím skončení, kdy před jeho brankovištěm dostal puk nekrytý Aaltonen a trefil levou tyč.

Pak ale přišla přesilovka Jandačova výběru a dodala mu porci elánu. Jen krátce poté, co se vyloučený Joensuu vrátil do hry, dorážel bekhendem po ledě Holík, jenže Säteri vleže dokázal zasáhnout. V 16. minutě pokazil přečíslení Doudera, jehož úmysly o zakončení přečetl Lajunen. Sympatický výkon Čechů podtrhla i statistika střel v první třetině - mezi tyče pálili třináctkrát, Finové jen sedmkrát.

Ve 22. minutě vyrazil na zteč Jormakka, po přejetí útočné modré čáry přenechal kotouč Savinainenovi a ten se trefil chytře přes obránce nad Hrubcův beton. Vedení Seveřanům ale vydrželo jen čtyři minuty: Jeřábek potvrdil pověst tvořivého zadáka, když se neunáhlil, po dvou kličkách předložil puk Holíkovi a ten snadno do odkryté branky vyrovnal.

V úvodním podniku série Euro Hockey Tour Češi neskončí hůře než druzí.
V úvodním podniku série Euro Hockey Tour Češi neskončí hůře než druzí.

Před polovinou zápasu se Češi dostali do velkého tlaku. Hanzl a Hyka z úhlu sice neuspěli, ale na trestnou lavici musel Filppula. Zaváhání pak využil Pihlström, v oslabení našlápl a byl v tu chvíli pro české zadáky nepolapitelný, jenže ztroskotal na Hrubcovi. A finský kapitán musel vzápětí o to více litovat, když si na modré čáře připravil kotouč Polášek a s velkým nápřahem ho poslal pod horní tyč.

Ani to ještě nebylo z české strany vše. Ve 34. minutě se provinil Melart, z přesilovky uběhlo pouhých 12 sekund, když Kubalík našel Ruttu a ten chladnokrevně překonal Säteriho a zmrazil domácí diváky. Na konci 38. minuty sice najíždějící Kubalík netrefil dobře puk, ale ten přesto přistál v trochu nepřehledné situaci pro finského gólmana na jeho horní tyčce.

Třetí dějství začali lépe Finové a Kemppainen s přispěním Hrubce, který chvíli nevěděl, kde má kotouč, poslal předčasně do hry vyloučeného Douderu. Dvoubrankový náskok pak vrátil na českou stranu šťastně Jeřábek, jenž se trefil už proti Švédsku. Finové se však nevzdávali a v 50. minutě znovu snížil parádní ranou od modré čáry Lajunen.

Dramatický závěr přinesl Šimkovu hrubku a Jormakkovu šanci, při níž se vytáhl Hrubec. A v závěru potvrzující trefu Radila, jenž byl sice faulován, ale i vleže dokázal posunout puk do prázdné branky.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:

Finsko - ČR 3:5 (0:0, 1:3, 2:2)
Branky a nahrávky: 22. Savinainen (Jormakka), 44. Kemppainen (Lajunen, Filppula), 50. Lajunen (Melart, Filppula) - 26. P. Holík (J. Jeřábek, T. Zohorna), 31. Polášek (Radil, J. Jeřábek), 34. Rutta (D. Kubalík, Radil), 48. J. Jeřábek, 60. Radil (D. Kubalík, Horák). Rozhodčí: Sjöqvist, Harnebring (oba Švéd.) - Sormunen, Neva (oba Fin.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:2.

Finsko: Säteri - Hietanen, Virtanen, Ohtamaa, Elorinne, Lajunen, Melart, Kukkonen, Kivistö - Salminen, Koskiranta, Joensuu - Jormakka, Filppula, Savinainen - Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä - Kuusela, Sallinen, Pihlström. Trenéři: Lauri Marjamäki, Waltteri Immonen a Kalle Kaskinen.
ČR: Hrubec - J. Jeřábek, Polášek, M. Doudera, Šimek, Rutta, Dietz, T. Pavelka - Radil, Horák, D. Kubalík - Jarůšek, Filippi, Kvapil - P. Holík, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka, Bulíř, Lenc - od 34. navíc Kämpf. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Tabulka turnaje Karjala a Euro Hockey Tour:

1. ČR 2 2 0 0 0 11:6 6
2. Rusko 2 2 0 0 0 8:3 6
3. Švédsko 2 0 0 0 2 5:9 0
4. Finsko 2 0 0 0 2 4:10 0

MATCH OVERVIEW LEGACY
5. 11. • 16:30
Finsko
Finsko
3:5
ONLINE
5. listopadu
16:30
Česko
Česko
Góly

Domácí: 21:11. Savinainen, 43:52. Kemppainen, 49:19. Lajunen

Hosté: 25:11. P. Holík, 30:30. Polášek, 33:25. Rutta, 47:49. Jeřábek, 59:01. Radil

Sestavy

Domácí: Säteri – Virtanen, Hietanen, Elorinne, Ohtamaa, Melart, Lajunen, Kivistö, Kukkonen (C) – Joensuu, Koskiranta, Salminen – Savinainen, I. Filppula, Jormakka – Pyörälä, Kemppainen, M. Aaltonen – Pihlström, Sallinen, Kuusela.

Hosté: Hrubec – Polášek, Jeřábek (C), R. Šimek, M. Doudera, Dietz, Rutta, T. Pavelka – D. Kubalík, Horák, Radil – M. Kvapil, Filippi, Jarůšek – T. Zohorna, R. Hanzl, P. Holík – Lenc, Bulíř, Hyka – Kämpf.

Rozhodčí

Mikael Sjöqvist, Andreas Harnebring – Hannu Sormunen, Henri Neva

Stadion

Hartwall Arena, Helsinky

Rusové zdolali Švédy

Hokejisté Ruska porazili ve svém druhém utkání na turnaji Karjala Švédsko 3:2. Sborná si po úvodním úspěchu proti domácím Finům (5:1) připsala v Helsinkách druhou výhru. V neděli bude jejím soupeřem na zahajovací akci seriálu Euro Hockey Tour český tým.

Přestože mezi tyče zamířili v první třetině vícekrát Švédové, sborná byla aktivnějším týmem a gólman Svedberg se musel neustále držet na pozoru. Gusevovu ránu v páté minutě vyrazil maskou, nedlouho poté aktivní Gusev minul při zakončení akce dvou na jednoho. Jen 25 vteřin před přestávkou se však přece jen podařilo otevřít skóre obránci Rafikovovi.

Na začátku druhého dějství přišly v rychlém sledu příležitosti na obou stranách, jenže Světlakov ani Pettersson v nich neuspěli. Ve 24. minutě si Barabanov pohrál se švédským bekem Junlandem a střelou mezi Svedbergovy betony zvýšil na 2:0. Vzápětí však musel na trestnou lavici Rafikov, v přesilovce dlouho čekal s přihrávkou Bergström, nakonec si ale vybral nejlépe, jak mohl - Gynge napřáhl mezi kruhy a snížil.

Gusev potom tváří v tvář nevyzrál na Svedberga, Rusové pak nevyužili přesilovku, ale dostali se i díky ní do drtivého tlaku, jímž neumožňovali Seveřanům místy vůbec vystřídat. Po jedné takové pasáži proto sáhla švédská střídačka v 38. minutě k oddechovému času. I díky tomu už Švédové situaci ustáli.

Bez pohromy absolvovali i další oslabení v úvodu třetí části, i když Svedberg musel vytáhnout skvělý zákrok proti Tkačovově střele bez přípravy. Naopak v 48. minutě se proti pravidlům provinil Šumakov. Jenže Tömmernes hned v úvodu přesilovky ztratil kotouč na modré čáře, Světlakov sice sólo neproměnil, ale vyražený puk poslal do odkryté branky Ničuškin a vrátil sborné dvougólový náskok.

Švédové sice minutu poté stihli ještě početní výhodu využít, ale to bylo z jejich strany vše. I přes závěrečnou power play na body - stejně jako v Plzni proti českému týmu - nedosáhli.

Švédsko - Rusko 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 25. Gynge (Bergström, Tömmernes), 50. Klingberg (Pettersson, Hultström) - 20. Rafikov (Tkačov, Šumakov), 24. Barabanov (Gusev), 49. Ničuškin (Světlakov). Rozhodčí: Fonselius, Heikkinen - Puolakka, Nikulainen (všichni Finsko). Vyloučení: 6:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4111.

Švédsko: Svedberg - Hultström, S. Kronwall, Tömmernes, Ahnelöv, Junland, Andersén, N. Andersson - Pettersson, J. Lundqvist, Klasen - Cehlin, Westerholm, Everberg - Gynge, Zackrisson, Bergström - Klingberg, Sjögren, Kempe. Trenér: Rikard Grönborg.
Rusko: Šesťorkin - Antipin, Ožiganov, Bereglazov, Ljubuškin, Mironov, Zub, Rafikov, Okulov - Barabanov, Prochorkin, Gusev - Ničuškin, Světlakov, Golyšev - Sannikov, Tkačov, Šumakov - Korškov, Kraskovskij, Leščenko. Trenér: Oleg Znarok. 

Plzeňáci Jeřábek a Kovář: Zpět doma? Máme krásné vzpomínky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud