František Suchan
19. prosince 2012 • 04:01

Jágr má pravdu! Rozkaz zní jasně, rozhodčí budou přísnější

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kápnul na to. Jaromír Jágr se trefil do toho, co pálí extraligu, když po nedávném zápase svého Kladna ve Vítkovicích nabádal, že je třeba vymýtit zákroky na hráče bez puku a bránění mimo hru. Na semináři extraligových trenérů a hlavních rozhodčích, který včera svolal šéf soutěže Josef Řezníček, se debatovalo i na tohle téma. S jasným výsledkem: Sudí mají zpřísnit.



Těmito slovy se zaklínal Josef Řezníček, bývalý obránce a od této sezony ředitel extraligy, když včera uváděl setkání extraligových koučů a hlavních rozhodčích.

Skutečně, mítink naplánoval dávno předtím, než legenda s číslem 68, zdeptaná porážkou od Vítkovic (3:4 ze 7. prosince), pustila do světa svůj upřímný návrh na uzdravení domácího hokeje.

Jenže Jágrem ventilovanému problému se včera nešlo vyhnout. V hotelu Corinthia na pražském Vyšehradě se probíraly sporné situace z první poloviny sezony, řešilo se, jak se mělo pískat to či ono, co je faul a co už ne.

Jeden z prvních dotazů od padesátky diskutujících po skončení prezentace Řezníčka a šéfa rozhodčích Pavla Halase pak směřoval právě na „případ Jágr.“ Přišel – příznačně – od Zdeňka Vojty, trenéra Rytířů.

Kladenský trenér Zdeněk Vojta není se současným trendem pískání spokojený
Video se připravuje ...

„Co dělat s nedovoleným bráněním ve hře bez puku a různým držením, které brzdí technické hráče?“ ptal se.

Kladenský trenér se dočkal opory od uznávaných kolegů. „Mně taky přijde, že si nehlídáme šikovné hráče. Ty, kteří baví lidi. A to obecně, nejde jen o Jardu Jágra,“ ozval se Vladimír Růžička, rekordman v počtu odkoučovaných utkání a majitel dvou titulů se Slavií.

Vladimír Růžička má jasno: Nejde jen o Jágra. Je tu plno šikovných hráčů - a nechráníme je!
Video se připravuje ...

„Vždyť se opravdu vrací taková ta urputnost,“ přidal svůj názor Josef Jandač ze Sparty.

„Zdá se mi, že jsme benevolentnější k tomu, když někdo brání hráče, který něco umí s pukem,“ byl další Růžičkův argument, pronesený s nezaměnitelnou gestikulací a řízností bosse sešívaných, usazeného mazácky v zadní řadě včerejší sešlosti.

Nepociťuji, že by byl v posuzování zákroků problém, říká sudí Milan Minář
Video se připravuje ...

Ze včerejšího setkání pak vzešel jasný pokyn přímo k ledu: Dávejte si větší pozor! „Nedovolené bránění a podobné zákroky je třeba pískat přísněji. To by mělo znamenat posun,“ nabádal jednoznačně Josef Řezníček. „Tohle je jediná věc, jakou můžeme udělat. Ne zpřísnit nějak extrémně, ale přitlačit. Po nějaké době si všechno vyhodnotíme, a pokud z toho dál budeme mít špatný pocit, svoláme seminář znova a začneme určité situace opět probírat.

To se ostatně bude dít tak jako tak. Minimálně před play off se trenéři s rozhodčími zase setkají.

Jaromír Jágr už nemusí být zklamaný. Sudí vyslyšeli jeho volání
Jaromír Jágr už nemusí být zklamaný. Sudí vyslyšeli jeho volání

Co také vzešlo ze semináře

» Rozhodčí mají přísněji posuzovat nedovolené bránění ve hře technickým hráčům, na které nedávno upozorňoval Jaromír Jágr, ale například i „neviditelné“ sekery.

» Na hráče, kteří teatrálně přihrávají fauly, mají kluby i rozhodčí podávat podněty k disciplinárce a budou se trestat.

» Na webu svazu (www.cslh.cz) budou od 1. ledna zveřejňovány tresty pro rozhodčí, vyjádření ke stížnostem klubů na jejich výkony, instruktážní klipy a videa s komentářem z řešení konkrétních situací na ledě.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud