14. listopadu 2015 • 11:20

Návrat z farmy, narození dcery a body. Hokej je pro Svobodu zase fajn

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V reprezentační pauze se mu narodila dcera, hned po ní pomohl svým výkonem vrátit Kometu Brno do vítězných kolejí. Modrobílí vyhráli v pátek v Olomouci 4:1 a jejich útočník Tomáš Svoboda vytvořil spolu s Leošem Čermákem a Vilémem Burianem velmi nebezpečný útok. Když se to sečte s nedávným návratem z farmy v Třebíči, prožívá brněnský střelec (letos v sedmi zápasech 3+3) povedené období.



„Člověku pomůže, že na světě není sám, ale nechtěl bych tyhle dvě věci (narození dcery a kanadské body) vyloženě srovnávat. Vítězství z Olomouce je parádní. Tři zápasy před pauzou nám nevyšly, dva těsně o gól a jeden poměrně jednoznačně, potřebovali jsme to zlomit a najet do vítězných kolejí. Snadné to nebylo,“ pravil útočník.

Během pár týdnů se jeho hokejový život zase vrátil do kolejí, z nichž v létě vybočil. Svoboda se vracel z hostování ve Vítkovicích bojovat o místo v sestavě Komety, to se mu ale nepovedlo a místo hraní extraligy putoval do prvoligové Třebíče.

Rodák z Litoměřic nezastírá, že měl možnost angažmá v Brně i ukončit, jako se to stalo třeba v případě veterána Františka Ptáčka, který se rovněž nevešel do čtyř pětek nového trenéra Aloise Hadamczika.

„Prvních čtrnáct dní se to nekousalo lehce. Člověk si nepředstavuje, že půjde do první ligy, nebylo to optimální ani stran dojíždění, ale aspoň jsem si věci urovnal v hlavě a začal od začátku,“ řekl 28letý Svoboda, který za 12 zápasů v Třebíči dal tři góly a přidal pět asistencí. „Kdybych chtěl vzít z Brna kramle, tak Třebíč nevezmu. Měl jsem na výběr, jestli bojovat o místo na farmě, nebo to ukončit. Já jsem bojovat chtěl, věděli to kluci, vědělo to vedení, taková byla dohoda. Těžko říct, co by se dělo dál, kdybych měl v první lize zůstávat, co by se dělo potom. Já jsem rád, že jsem si místo vybojoval zpět a věřím, že to tak zůstane,“ podotkl.

SESTŘIH: 18. kolo extraligy, HC Olomouc - HC Kometa Brno 1:4
Video se připravuje ...

Stěhovat se mu nechtělo ani kvůli blížícímu se narození dcery, která je po synovi druhým přírůstkem do Svobodovy rodiny. Narodila se minulý čtvrtek během reprezentační přestávky, hned následující den měla Kometa v plánu týmovou večeři a radostná událost do jejího programu dobře pasovala.

„Šli jsme na večeři, takže tam Socha nechal nějaké peníze,“ přikyvoval jeho parťák z útoku Vilém Burian. Svobodovu novou radost z hokeje dobře vnímá. „Má teď víc důvodů ke spokojenosti. Po návratu z Třebíče hraje výborně a je to nejen tím, že se mu narodila dcera. Jezdí na sto procent a je pro náš tým velkým přínosem,“ myslí si Burian, sám původem z Třebíče. „Říkám to pořád, že tam je dobrý vzduch, že tam šťávu chytne každý,“ směje se.

Svoboda si nemyslí, že by prvoligová zkušenost byla něčím, co by ho mělo probrat nebo pobídnout k většímu úsilí. „I v létě jsem tomu dal sto procent. Situace se tak vyvinula. Vracel jsem se z Vítkovic, kádr byl nabitý, takhle se to stalo,“ bilancuje.

Nahrálo mu slabší období Komety v první čtvrtině extraligy a také řada zranění v sestavě Hadamczikova souboru.

„Tomáš ukázal, že chce za Kometu bojovat, takže šanci dostane,“ určil 63letý kouč během míchání se skladbou kádru.

Svoboda se mu odvděčil, jeho páteční asistence z Olomouce byla už šestým kanadským bodem ze sedmi zápasů, které za brněnské mužstvo po návratu z Třebíče odehrál.

Zmatek při úvodním vhazování v zápase Olomouc - Kometa
Zmatek při úvodním vhazování v zápase Olomouc - Kometa

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud