24. listopadu 2016 • 21:15

Chceme klub, řekla pardubická radnice. Se Salfickým i Čáslavou

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V hokejových Pardubicích se o další krok posunul prodej tamního extraligového klubu, kterého se chce po osmi letech zbavit většinový vlastník Roman Šmidberský. Jak uvedl čtvrteční deník Sport, ve hře se objevuje řada zájemců, po dnešním zasedání zastupitelstva (24. 11.) je nejvážnějším uchazečem o převzetí vlády Město Pardubice. To si schválilo podporu záměru využít předkupního práva na majoritní balík akcií, ten činí necelých 52 procent.



Pokud na to dojde, radnice si představuje, že v novém vedení klubu se představí bývalý brankář a nedávný sportovní manažer Dynama Dušan Salfický, nynější obránce Petr Čáslava a současný akcionář Jaroslav Šuda. Pro návrh se vyjádřilo 25 zastupitelů, jeden byl proti a sedm se zdrželo hlasování.

Podnikatel Šmidberský na prodej svého podílu spěchá, celou transakci požaduje uzavřít do konce tohoto roku. Daný termín některé ze zastupitelů dráždí, vidí v něm snahu vlastníka prodat klub dříve, než kvůli špatným výsledkům, hrozící baráži či dokonce sestupu cena akcií poklesne. Šmidberský žádá za svoje akcie 12,5 milionu korun, navíc trvá na tom, aby mu klub vrátil půjčku, kterou mu poskytl, celá transakce by Pardubice vyšla na 25 milionů korun.

Primátor Martin Charvát, jenž je členem dozorčí rady Dynama Pardubice, výtky zastupitelů označil za logické, namítl však, že v případě prodlužujících se jednání klesne i hodnota městského podílu.

Radnice chce důkladnou kontrolu

Zastupitel Karel Haas se jako jediný vyslovil proti výraznějšímu vstupu do klubu, dokud účetnictví Dynama neprojde zevrubnou kontrolou. „Nedokážu si představit vstup do majoritního vlastnictví bez řádného auditu,“ prohlásil Haas.

Klubová legenda Vladimír Martinec, rovněž zastupitel, uvedl, že Dynamo podporu města jednoznačně potřebuje. „Měla by být, abychom se nedostali do situace jako v Kladně, Jihlavě nebo Českých Budějovicích. Tamní kluby spadly, protože neměly podporu města. A horko těžko se snaží dostat zpátky do extraligy. Město Pardubice v klubu potřebujeme, aby tady lidi měli na co chodit. Abychom mohli hrát klidný střed tabulky,“ doplnil Martinec, šéftrenér Dynama.

Ten čelil otázkám na tělo od kolegy zastupitele Milana Košaře, jemuž nejde na rozum, že v pardubickém klubu se stal neomezeným vládcem Pavel Rohlík, předseda představenstva, generální manažer a také kouč extraligového týmu. „Těch nakumulovaných funkcí je moc. Má na to?“ tázal se Košař. V tu chvíli zasáhl primátor Martin Charvát a Martince z odpovědí vyvázal s tím, že se oproti Rohlíkovi nachází v podřízeném stavu.

Charvát rovněž zmínil, že Dynamo v posledních dvou letech obchodovalo v plusových hodnotách, za tento rok údajně se ziskem 2,5 milionu korun. V půli prosince má na zastupitelstvu dojít k dalšímu hlasování. A to už by mělo být definitivně jasno.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud