Květoslav Šimek
26. května 2013 • 08:29

Bartošák roste pro NHL, jako první Evropan je brankářem roku CHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvacetiletý brankář Patrik Bartošák byl vyhlášen nejlepším brankářem roku Canadian Hockey League! Po ceně pro nejlepšího gólmana WHL tak dvacetiletý rodák z Kopřivnice získal jako první Evropan v historii i cenu pro nejlepšího gólmana celé kanadské juniorky. Nejen díky tomu bude hodně žhavým zbožím pro letošní draft NHL.



CHL zaštiťuje všechny tři juniorské soutěže v Kanadě. Je složená z Ontario Hockey League (OHL), Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) a Western Hockey League (WHL). V těchto třech ligách hraje dohromady 60 týmů z devíti kanadských provincií a z pěti států USA.

Patrik Bartošák (Red Deer Rebels) měl v letošní sezoně ze všech brankářů CHL nejvyšší procento úspěšnosti zákroků. V základní části odehrál 55 duelů, ve kterých měl průměr inkasované branky na zápas 2,26 a úspěšnost zákroků 93,5%. Pětkrát udržel čisté konto. I díky tomu získal trofej pro nejlepšího gólmana WHL.

Trofej pro nejlepšího brankáře CHLFoto spo
Výrazně tím opět stoupl v očích skautů před letošním draftem do NHL. „Draft jsem s napětím prožíval loni a nevyšlo to,“ říkal Bartošák v rozhovoru pro iSport. „I kdyby nevyšel ani teď, tak věřím, že dostanu pozvánku na nějaký kemp. Pokud draft vyjde, budu rád.“ V žebříčku Central Scouting pro severní Ameriku je Patrik Bartošák na osmém místě mezi gólmany.

V klubové historii Red Deer je třetí, kdo cenu pro brankáře roku CHL dostal. Před ním ji získali Cam Ward (2004) a Darcy Kuemper (2011).

Ceny pro nejlepší hráče sezony se vyhlašovaly v Saskatoonu před vyvrcholením Memorial Cupu. Hráčem roku je Jonathan Drouin (Halifax Mooseheads), nováčkem roku Valentin Zykov (Baie-Comeau Drakkar) a obráncem roku Ryan Sproul (Sault Ste. Marie Greyhounds).

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud