14. prosince 2017 • 13:03

Strůjce plzeňského úspěchu Straka: Nejtěžší bylo vyhodit bráchu

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako hráč vyhrál Nagano, mistrovství světa i extraligový titul. Dovede řídit klub z pozice majitele a generálního manažera. Teď dokazuje, že skvěle zvládá i roli kouče. „Ale není to nic, co bych chtěl do budoucna dělat,“ přiznává 45letý někdejší útočník Martin Straka. Ve zpovědi pro páteční Sport Magazín vykládá právě o trenérské roli. I o tom, co ho dovede nejvíce vytočit. Když někdo nemaká…



Z NHL se do Plzně vrátil v roce 2008. O pět let později slavil historický titul, jako kapitán v infarktovém prodloužení sedmého zápasu se Zlínem vstřelil zlatý gól.

I teď má jeho tým skvěle našlápnuto. Jenže euforie není nic, co by klubového šéfa pohltilo. Opakuje slova respekt, pokora. Na střídačku si stoupnul během minulé sezony, kdy musel říct svému bráchovi Michalovi: Končíš…

„Co jsem v Plzni, tak to bylo nejtěžší rozhodnutí,“ připouští útočník, který v NHL odkroutil 954 zápasů. Osud nakonec na střídačku zavál právě jeho. I když o tom vůbec původně neuvažoval.

Nenechte si ujít páteční Sport MagazínFoto sport

„Spíš jsem se tam postavil jako takový štít,“ přiznává, že chtěl hlavně pomoct 36letému kouči Ladislavovi Čihákovi. Nakonec se z toho vytvořilo úspěšné trenérské složení, i když sám Straka to nazval, že to zezačátku byl kočkopes.

A na co je jako trenér nejvíce háklivý? „Když někdo nemaká a netahá,“ řekne bez okolků. „Na to jsem úplně alergickej.“ Jako kouč se s nikým nemazlí, v minulé sezoně, kdy se týmu nedařilo, neměl problémy ani posadit největší hvězdy.

V čem je zásadní proměna týmu? Kdo mu nejvíce pomohl? Jak to, že teď tak šlapá? Proč jsou potřeba hodné svině? O tom všem Straka vypráví v rozhovoru pro Sport Magazín, který vychází už zítra.

Co dalšího najdete ve Sport Magazínu:

Uniklo z Facebooku: Jan Snítil. Co odcházející legendě českého curlingu vzkazují Karel Jarolím nebo Jakub Voráček?

Světový fotbal: Zachovejte si čistou hlavu! To radí Joshua Kimmich, obránce Bayernu Mnichov.

Můj první gól: Daniel Zítka

Auto: Peugeot Traveller 2.0 BlueHDi EAT6

Téma: Ester Ledecká. Proč se tahle 22letá snowboardová a lyžařská reprezentantka stala globální hvězdou? Co stojí za jejím úspěchem? Vyprávějí o tom David Trávníček a Viktor Valta ze společnosti Sport Invest, která ji zastupuje

Vysoká hra Zdeňka Haníka: Nejenom o sparťanském kouči Stramaccionim

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud