Martin Hašek
27. prosince 2012 • 14:30

Lyžařům půjde o vzestup ze dna. Bojovat musí skokani i Bauer

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to sedm let, co skokan na lyžích Jakub Janda vyhrál Turné čtyř můstků. Ještě loni byl Roman Koudelka celkově pátý. Lukáš Bauer zase dvakrát triumfoval v Tour de Ski. Letos však mají Češi v prestižních seriálech přelomu roku jiné cíle. Tour ani Turné nejsou cílem, ale prostředkem na cestě z bídy.



Lukáš Bauer i další elitní běžec Martin Jakš se dostali do problémů kvůli špatnému zdraví. Bauer mezi sezonami v součtu čtyři měsíce pořádně netrénoval kvůli zlomenině patní kosti a natrženému svalu na noze, Jakš si způsobil únavovou zlomeninu v žebrech. Oběma formát Tour de Ski sedí,  jenže teď si můžou těžko dělat ambice na boj o vítězství.

To ovšem neznamená, že jim nepůjde o nic. Tour de Ski je pro oba ideální příležitostí, jak otužit tělo v drsné zátěži, zvednout si psychiku a postavit tak základ skutečnému vrcholu sezony, který přijde na přelomu února a března na mistrovství světa ve Val di Fiemme. Jindy by Lukáš Bauer bral umístění v první desítce jako samozřejmost, teď by to však byl skvělý důkaz o jeho návratu do špičky.

V podobné situaci se nachází i skokan Roman Koudelka. V minulé sezoně se pohodlně zabydlel v nejlepší desítce a na Turné předváděl nejlepší výkony za celou zimu. Letos nemá před začátkem Turné jediný bod ve Světovém poháru. Proto vynechal poslední závody v Engelbergu a vzal si k ruce rakouského experta Richarda Schallerta.

Právě bývalý reprezentační trenér ho naučil filozofii, v které mají velký vliv trpělivost a vytrvalost. Koudelka teď bude jen těžko naskakovat do rozjetého vlaku, který v čele Světového poháru rozpálili Rakušané s Němci. Jeho cílem musí být vrátit se do bodované třicítky, zabydlet se tam, aby se mohl zase začít posunovat výš.

Pro českého fanouška to možná nebude radostné podívání. Ale realita je taková. Čeští lyžařští hrdinové se drápou ze dna. Půjde o to, aby na konci příštího týdne nebylo žádných pochyb, že jejich tendence směřuje směrem vzhůru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud