10. prosince 2013 • 16:24

Žilák věří, že zkušenosti z Youth League Plzeň zužitkuje

Autor: ČTK
Přestože fotbalisté Plzně do 19 let prohráli v Youth League všech šest utkání, trenér Jiří Žilák opouští mládežnickou obdobu Ligy mistrů s dobrými pocity. Viktorii to přineslo mnoho nových podnětů pro práci s mládeží a i někteří hráči ukázali, že jsou schopní předvádět na nejvyšší úrovni kvalitní výkony.


Plzeňští mladíci se stejně jako hráči áčka Viktorie utkali s CSKA Moskva, Bayernem Mnichov a Manchesterem City. Konečná bilance nula bodů a skóre 2:22 sice ukazuje, že za soupeři zaostali, ovšem právě konfrontace s evropskou špičkou je pro Plzeň velkým přínosem.

"Dostali jsme spoustu podnětů, které si do naší práce můžeme vzít. Jak pro hráče tak i pro nás trenéry je to velká inspirace. Věřím, že na jaře bude více prostoru zapracovat na detailech, které nám to přineslo, abychom se zlepšovali. A na to se těším já i hráči," řekl Žilák v rozhovoru pro ČTK.

Rozhodnutí UEFA zavést soutěž, v níž budou mládežnické týmy kopírovat právě probíhající Ligu mistrů, rozhodně vítá, jelikož kluby jako Plzeň by se za normálních okolností těžko mohly střetávat s nejlepšími evropskými juniorkami.

"Určitě by pro nás bylo těžké, abychom s tak silnými soupeři hráli alespoň přáteláky. Tady to navíc bylo v soutěžních zápasech, kdy nás soupeř nijak nešetřil. Proto je to nesmírně přínosné," dodal Žilák.

Jeho svěřenci za soupeři zaostávali zejména v rychlosti, síle a v řešení situací pod tlakem. "Určitě rychlostně-silové dispozice u nás nebyly takové, jako u soupeřů. Je to dáno tím, že u nás se trochu pomaleji dospívá než v jiných zemích. Prsty v tom má i genetika. Je proto třeba správně vybírat hráče, u kterých je předpoklad, že budou rychlí a silově dobře vybavení," hodnotil Žilák.

Přesto někteří z jeho svěřenců ukázali, že jsou schopni i na této úrovni předvádět kvalitní výkony. Potěšil ho zejména útočník Vítězslav Hrdlička, který už pomalu nakukuje do prvního týmu. Zaujal i Miloš Kratochvíl a také Daniel Boček. "Ten je přitom ročník 1997 a nastupuje proti hráčům o dva roky starším. Přesto byl na hřišti vidět," chválil Žilák.

"Pak tam bylo spoustu standardních výkonů, kdy to kluci také zvládli. Naopak někteří hráči tu konfrontaci nezvládli. Získali jsme velké množství informací, jak hráči zvládají hru pod tlakem," dodal.

Přestože většina zápasů probíhala na tréninkových hřištích a ne na hlavních stadionech, i tak si prý plzeňští hráči připadali jako v Lize mistrů. "Asi se nepovede docílit toho, aby se to hrálo jako předzápas Ligy mistrů na hlavním stadionu, který se připravuje na večerní zápas. I tak jsme se ale cítili jako v Lize mistrů. Už jen to, že se cestuje s prvním týmem a máme stejný servis, včetně ubytování ve špičkových hotelech. Hráčům to dodává obrovskou motivaci. V tomto smyslu ta soutěž splnila svůj záměr," míní Žilák.

Našel však i negativa, kterou sebou přinášejí dlouhá cestování. "Kluci chodí do školy a kvůli tomu cestování toho hodně zameškali. Teď budou mít co dělat, aby to dohnali," dodal.

Články odjinud


Články odjinud