31. prosince 2013 • 19:08

Kapitán dvacítky Šidlík: Rychlé góly nám moc pomohly

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Česká hokejová dvacítka dokázala ustát velký tlak, který na ni vyvinula pondělní porážka 0:3 s outsiderem z Německa. K postupu do čtvrtfinále světového šampionátu potřebovali porazit Slovensko, jež se v průběhu turnaje prezentovalo ve velmi dobrém světle, po výhře 4:1 mohla nakonec slavit. O záchranu si zahrají Němci.


"Dobře jsme na ně nastoupili. Ukázalo se, že jsme byli na soupeře dobře připravení. Dali jsme dva rychlé góly, které nám do dalšího průběhu zápasu hodně pomohly," řekl kapitán Petr Šidlík. "Předvedli jsme potom několik zbytečných faulů, kterými jsme si to trochu ztížili. Výborně jsme to ale ubránili. Hodně nám pomohl také Marek Langhamer, který chytal parádně," ocenil gólmana Šidlík.

Sám měl na důležitém úspěchu nezanedbatelný podíl. Ve 27. minutě napálil z modré čáry puk, který se zastavil až v síti za zády gólmana Richarda Sabola. Zvýšil už na 4:0 a prakticky připravil soupeře o poslední iluze o možném zvratu. "Před brankou výborně clonil Ronald Knot. Kdyby tam nebyl, tak to gól není," přičítal Šidlík hlavní zásluhu spoluhráči z obrany.

Slováci měli na odpočinek a přípravu o něco méně času, protože předešlý večer ještě absolvovali náročnou bitvu s Kanadou, v níž měli dlouho navrch, ale nakonec odešli poraženi 3:5. "Možná to trochu vidět bylo, že hráli večer a potom odpoledne s námi, ale myslím si, že tady je to rozložené pro všechny stejně. My hráli dva těžké zápasy hned ze začátku a proti Němcům to také nebylo vůbec jednoduché," uvedl Šidlík.

Vysoce favorizovanou Kanadu dokázal potrápit i český tým a v nájezdech ji nakonec i udolal. Po nečekaném skalpu ale překvapivě zakolísal s trápícím se Německem, na němž si zbývající účastníci základní skupiny A naháněli skóre.

"Proti Německu jsme neustáli tlak, který na nás vznikl po utkání s Kanadou. Hráči nikdy nezažili, aby o ně média jevila tak velký zájem a psala o nich titulní stránky. Bylo to pro ně jako přistání na Měsíci. I přesto, že jsme je upozorňovali na to, co se může stát, tak nám zápas nevyšel," přiznal kouč Miroslav Přerost.

"Až do večera jsme měli s hráči pohovory. Právě díky tomu, že jsme si sedli na zadek, se situace změnila," pochvaloval.

Jeho svěřenci předvedli proti Slovákům raketový nástup, když už po osmnácti sekundách zvedali ruce nad hlavu po bleskové trefě Davida Pastrňáka. Ještě větší klid do českých řad vzápětí vnesl Ondřej Kaše, který zajistil týmu dvoubrankový náskok. Ten postupně narostl až na 4:0, pár vteřin před druhou přestávkou ale přišel zbytečný inkasovaný gól.

Češi se brankou do šatny rozhodit nenechali. "První, co jsem hráčům v kabině řekl, bylo to, že jsme druhou třetinu vyhráli 2:1. Chyby jsou součástí hokeje a my jsme ve třetí třetině už žádné neudělali. Myslím si, že to na utkání nemělo velký vliv," prohlásil Přerost.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud