23. července 2014 • 18:59

Vědci v USA chtějí podrobněji analyzovat hokejové helmy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejové helmy by mohly být brzy odstupňované podle toho, jak dovedou čelit nárazům a ochránit tak hráče před otřesem mozku. Vědci v zámoří se je chystají v této souvislosti v dohledné době podrobně analyzovat.


Hodnotící systém by se měl týkat každé značky a modelu, který se objeví na trhu. Připravují ho vědci a inženýři z Polytechnického institutu ve Virginii. "Po americkém fotbalu je hokej dalším sportem v pořadí, u něhož dochází k nejvyššímu počtu otřesů mozku," uvedl profesor Stefan M. Duma, šéf univerzitního oddělení biomedicínského inženýrství.

"Rádi bychom vytvořili nějaký mechanismus, jenž by se pokusil riziko otřesu mozku redukovat," vysvětlil Duma v rozhovoru pro list New York Times. Již zaběhnutým a fungujícím mechanismem je systém STAR (hvězda) s pětibodovou stupnicí, který začal uplatňovat v praxi před třemi lety tým amerického fotbalu právě univerzity ve Virginii.

Přestože přetrvávají dohady o tom, zda mohou různá vylepšení helmy snížit počet otřesů mozku, hodnotící systém měl vliv na samotné výrobce přileb na americký fotbal. Ti výrazně rozšířili jejich vnitřní polstrování. Prodej nejlépe hodnocených pětihvězdičkových přileb prudce vzrostl, u špatně hodnocených naopak poklesl.

Duma společně se Stevenem Rowsonem, jenž na stejné univerzitě rovněž vyučuje biomedicínské inženýrství, pracují na projektu již více než rok. Za tuto dobu se snaží dovést k dokonalosti předběžné testy a co nejvíce vylepšit metodiku hodnocení. Oba věří, že helmy začnou testovat v horizontu měsíce a podle předpokladů by již na podzim nebo v zimě mohli vydat hodnocení pro prvních 30 modelů přileb.

Jednou z věcí, která vědce nejvíce zaráží, je velký rozdíl mezi hokejovou helmou a tou na americký fotbal, ačkoliv i hokej je velmi kontaktním sportem. Přes změny a úpravy v posledních letech, díky nimž má helma lépe chránit lebku před frakturou, zůstává spíše tenká a relativně lehká, jak tomu je po celou hokejovou historii.

Helma na americký fotbal má přitom uvnitř větší tlumení, které zpomaluje akceleraci mozku po silném nárazu. "A právě takové helmy chceme najít a identifikovat. Právě ty snižují riziko. Ačkoliv jsme ještě neprováděli samotné testy, těžko věřit tomu, že hokejové přilby fungují stejně tak dobře jako ty fotbalové," porovnával Rowson.

Zástupci předních výrobců sportovní výstroje a výzbroje, kteří byli prezentaci přítomni, v této souvislosti připomínají, že hokejisté se jen neradi odchylují od zaběhnutých tradicí. I proto se mohou zdráhat sáhnout po nové helmě. Jako příklad uváděli, že i přes četná zranění v oblasti očí se až v poslední době rozmohlo používání hledí na přilbě.

Možné změny ale zároveň nijak nevylučují. "Je asi ještě brzy na to říci, k čemu tohle celé povede. Samozřejmě ale, že když tu máme nějaké nové poznatky, tak je zohledňujeme tak, abychom dosáhli nejlepšího produktu s nejlepším možným potenciálem," uvedl Pierre-Luc Beauchamp, vývojář známé firmy CCM. "Přinese více polstrování méně otřesů mozku? To není stále jasné. Ale čím více věda pokročí, tím lepší výrobky budou, protože to bereme v potaz," ujistil Beauchamp.

Nejen slavná NHL se už delší dobu potýká s otřesy mozků a jejich následky. Právě tato zdravotní indispozice ohrožovala například kariéru jedné z největších hvězd světového hokeje Sidneyho Crosbyho. Z českých hráčů trpí v současnosti následky častých otřesů mozku reprezentační útočník Petr Průcha. Již přes rok kvůli nim vůbec nehraje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud