29. října 2014 • 21:54

I fotbalisté mohou v budoucnu hrát MS na umělé trávě, tvrdí FIFA

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Také mistrovství světa fotbalistů se v budoucnu může hrát na umělém trávníku. Řekl to generální sekretář FIFA Jerome Valcke v reakci na žalobu, kterou na FIFA a kanadský fotbalový svaz podala skupina špičkových fotbalistek kvůli genderové diskriminaci. Hráčkám se nelíbí, že by měly v příštím roce odehrát mistrovství světa v Kanadě na umělé trávě, zatímco mužské šampionáty se tradičně hrají na přírodním povrchu.


Podle Valckeho dovolují pravidla FIFA uspořádat jakýkoli turnaj na umělé trávě, pokud splňuje stanovené podmínky a je k dispozici na všech stadionech. "Může se stát, a to spíše dříve než později, že se i mužské mistrovství světa bude hrát na hřištích s umělým povrchem," řekl Valcke.

Generální sekretář FIFA zdůraznil, že jediným důvodem výběru umělé trávy pro ženské MS 2015 bylo kanadské podnebí. "Bylo by velmi obtížné zajistit kvalitní přírodní trávník na všech stadionech," dodal Valcke.

Podle fotbalistek však umělý povrch představuje větší riziko zranění, míč se na něm pohybuje jinak než obvykle a obecně je podle nich rozhodnutí FIFA diskriminující. Na počátku října proto podaly žalobu u tribunálu pro lidská práva v Ontariu. "Věříme, že nakonec spravedlnost a rovnost převáží nad sexismem a umíněností," prohlásil tehdy právní zástupce hráček Hampton Dellinger.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud