28. ledna 2015 • 18:41

Házenkáři Kataru vyřadili na MS Němce a jsou poprvé v semifinále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Házenkáři Kataru si na domácím mistrovství světa poprvé v historii zahrají o medaile. Výběr s řadou naturalizovaných posil v dnešním čtvrtfinále porazil Německo 26:24. Jeho dalším soupeřem bude Polsko, které si poradilo 24:22 s Chorvatskem.


Druhou semifinálovou dvojici tvoří po těsné výhře 25:24 nad Dánskem obhájci titulu Španělé a Francie. Ta po výhře 32:23 Slovinskem stále živí naděje na rekordní páté zlato. Zatím má na kontě stejně jako Švédsko a Rumunsko čtyři triumfy na šampionátu.

Katar měl od začátku zápasu navrch a v průběhu prvního poločasu dokonce vedl už o šest branek. Němci sice do přestávky snížili na rozdíl čtyř a ve 40. minutě jediného gólu. Domácí ale dokázali zareagovat a opět vylepšili své maximum na šampionátu, kterým dosud bylo 16. místo z roku 2003.

K vítězství nad Německem dovedli Katařany nejlepší střelci zápasu Rafael Capote a Žarko Markovič. Kubánský rodák Capote dal osm gólů, původem Černohorec Markovič skóroval šestkrát.

Souboj Polska s obhájci bronzových medailí nabídl dramatičtější závěr. Chorvaté ještě pět minut před koncem vedli 22:21, když ale o chvíli později za vyrovnaného stavu 22:22 trefili tyč, dokázali Poláci strhnout vítězství na svou stranu a poprvé od roku 2009 postoupili do semifinále.

Francie sice jako první inkasovala, pak ale nedovolila soupeři třináct minut jedinou branku a vytvořila si rozhodující náskok. Slovinci deset minut před koncem snížili na rozdíl čtyř gólů, víc ale v utkání, které řídili čeští rozhodčí Jiří Novotný s Václavem Horáčkem, zdramatizovat nedokázali.

Španělsko nastoupilo v repríze finále minulého šampionátu proti Dánsku, výhru o šest branek ale nezopakovalo. Duel byl dramatický od první do poslední minuty, ve které dvě sekundy před koncem rozhodl o těsném vítězství 25:24 Joan Caňellas.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud