10. února 2016 • 10:21

Obojživelnice Ledecká chce rozšířit svůj lyžařský tým

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ester Ledecká plány na kombinování snowboardingu a sjezdového lyžování nemění, ale ráda by zintenzivnila spolupráci s Tomášem Bankem, koučem nejlepšího českého sjezdaře Ondřeje Banka, a rozšířila svůj lyžařský tým. Nehodlá se specializovat a kromě sjezdařských disciplín chce závodit také ve slalomu, obřím slalomu i v kombinaci. Už letos pracuje na tom, aby si kromě snowboardu mohla na olympijské hry do korejského Pchjongčchangu v roce 2018 vzít i sjezdové lyže.


O víkendu jela mistryně světa v paralelním slalomu na snowboardu poprvé Světový pohár na lyžích a v Ga-Pa bodovala ve sjezdu i super-G. V pondělí v Německu zůstala, aby trénovala slalom, neboť v neděli by ráda jela kombinaci v Crans Montaně. "Ale když koukám z okna, tak nevím nevím," komentovala po přesunu do Švýcarska v telefonickém rozhovoru s ČTK husté sněžení.

Do Ga-Pa Tomáš Bank přijel, aby týmu Ledecké pomohl s organizací či rozborem u videa. A spolupráce fungovala tak dobře, že Ledecká chce s Bankem spolupracovat i nadále a český kouč by mohl přijet i do Crans Montany. "Má spoustu zkušeností. Každého zná, všichni ho znají. Pomohl by mi hledat i ideální stopu u videa," plánovala dvacetiletá závodnice.

Její lyžařský kouč Petr Kouřil, kterého Ledecké loni 'dohodil' rovněž Tomáš Bank, by tak měl více času na servis lyží. "Oba spolu dlouho pracovali a Petr mě hodně posunul, i když máme spoustu práce ještě před sebou," řekla Ledecká na adresu jediného lyžařského člena svého týmu. "Také jsme pracovali na změně techniky," prozradila, ale nechtěla specifikovat. "To je výrobní tajemství," pousmála se.

Záležet bude i na tom, kolik bude mít peněz do příští sezony, neboť od úseku sjezdařů prý zatím nedostává žádnou finanční podporu. "Určitě by se mi někdo do týmu pro lyžování hodil. Petr to zvládá, ale má na starosti moc věcí," uvedla Ledecká. "Nemám k lyžařům žádné závazky, můžu si dělat, co chci, ale budu se snažit si tu podporu vyjezdit výsledky," řekla.

Pokud dostane příležitost, ráda by si opět zatrénovala s absolutními českými lyžařskými špičkami Bankem a Šárkou Strachovou. Za Bankem byla v Chile, se Strachovou trénovala v Rakousku. "Je to pro mě obrovská čest, když s nimi můžu trénovat a od nich odkoukávat," uvedla.

I proto, aby se nominovala na olympiádu i na lyžích. "V Soči jsem neměla splněná nominační kritéria. Letos ještě vypsaná nejsou, ale orientujeme se podle těch minulých a chceme mít klid už po letošní sezoně," řekla Ledecká. V Koreji pojede kvůli rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru na prkně jen jednu disciplínu, její touhu startovat i na lyžích to ale neposílilo? "Chtěla jsem to od začátku. Je to pro mě výzva."

Zároveň si Ledecká chce dávat velký pozor na zdraví poté, co ji bolavá záda připravila o úspěch v Soči. Už dva roky proto s sebou vozí fyzioterapeuta Jakuba Marka. "Určitě na sebe musím dávat větší pozor," řekla Ledecká. "Když jsem rehabilitovala sama mezi závody, nedělalo to dobrotu. Když mě teď cokoliv malinko zabolí, začne se to řešit hned a předchází se problémům," uvedla.

Důvodem je i kombinace náročného tréninku dvou disciplín na vrcholové úrovni. "Časově náročné to je, ale když nás to baví...," řekla Ledecká. Doma byla za sezonu zatím jen tři dny. "Kdybych nelyžovala, tak bych ty volné dny stejně nějak potřebovala vyplnit. Tohle je pro mě alespoň psychické odreagování. I lyžařské soupeřky mi říkaly, že jsem blázen, ale fandily mi," uvedla.

Problém bude mít Ledecká na MS juniorů v lyžování v Soči, jež koliduje s dalším závodem SP ve snowboardingu v tureckém Kayseri, který je na programu 27. února. Sjezd na MSJ je ve stejný den, o dva dny později super-G. "To neklapne," řekla Ledecká. Ve hře ale zůstává kombinace.

Trénovat na ni může v Crans Montaně nebo v dalším závodu SP sjezdařů v italském La Thuile příští týden. "Nikde ale není psáno, že teď budu pořád v závodech SP bodovat. Ale budu o to bojovat, to je ta nejvyšší liga," dodala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud