26. června 2016 • 11:07

Mrázek čeká na kontrakt s Detroitem a těší se na Světový pohár

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový brankář Petr Mrázek by se mohl brzy dočkat dohody na novém kontraktu s Detroitem, který s ním nadále počítá na post jedničky. Po draftu NHL bude pro Red Wings vyřešení otázky na gólmanském postu hlavní téma. Ještě před další sezonou NHL čeká Mrázka první velká výzva v české reprezentaci v podobě zářijového Světového poháru v Torontu.


Mrázkovi končí roční smlouva na 737,5 tisíce dolarů a na nové dohodě se pracuje. "Volal mi (agent) Robert Spálenka, měli schůzku a už se něco rýsuje. Uvidíme, jak to dopadne," řekl Mrázek novinářům v Karlových Varech při vyhlášení ankety Zlatá hokejka, v které skončil na čtvrtém místě.

Detroit v pátek udělal důležitý krok, když se zbavil zátěže 7,5 milionu dolarů v platovém stropu na nadcházející sezonu ze smlouvy Pavla Dacjuka, který se rozhodl vrátit do Ruska. Generální manažer Ken Holland jeho kontrakt vyměnil do Arizony a může se pustit do dostavby kádru. A také do otázky dalšího působení bývalé gólmanské jedničky Jimmyho Howarda.

"Bude to dvouletý, nebo čtyřletý kontrakt. Uvidíme," řekl Mrázek o vývoji jednání o své budoucnosti u Red Wings. "První problém, kterým byla Pavlova smlouva, Detroit vyřešil. Teď je na řadě Howie (Howard). Nemyslím si, že ho vymění. Uvidíme, jestli ho vykoupí (ze smlouvy), nebo zůstaneme spolu."

Howard má z původního šestiletého kontraktu ještě před sebou tři roky s průměrným příjmem 5,292 milionu dolarů, který je při důvěře v Mrázka pro Detroit velkou zátěží. "Není to moje rozhodování. Detroit se ho snaží dát jinam. V dnešní době s platovým stropem a množstvím gólmanů na trhu uvidíme, jak se to vyvine. Samozřejmě bych byl rád, kdybych tam měl někoho, s kterým vím, že bych si rozuměl víc a doplňovali jsme se lépe," uvedl Mrázek.

Holland v minulý dnech oficiálně prohlásil, že jako s prvním gólmanem počítá se čtyřiadvacetiletým odchovancem Vítkovic. "Jsem rád, že to Kenny pronesl. Ale sezona je dlouhá a nevíte, co se stane. Když ty výkony budu potvrzovat, tak si to udržím. Budu muset makat na tom, abych jedničkou zůstal," prohlásil Mrázek.

V uplynulé sezoně odchytal v základní části 54 zápasů s průměrem 2,33 obdržené branky na zápas, úspěšností zákroků 92,1 procenta a čtyřikrát udržel čisté konto. Ve třech duelech play off měl průměr 1,36 gólu na utkání, úspěšnost 94,5 procenta a vychytal jednu nulu.

"Vždycky to může být lepší. Ale byla to první sezona, v které jsem odehrál přes padesát zápasů. Z toho pohledu můžu být spokojený," řekl Mrázek. "Celkově můžeme být s první částí sezony spokojení, udělalo se play off. Ale pak přišlo zklamání. Už pár let končíme v prvním kole. To se musí napravit. Uvidíme, jestli budou nějaké změny."

V září Mrázka čeká na reprezentační úrovni první akce, na které by měl hrát významnou roli. Dosud byl jen na mistrovství světa v roce 2012 ve Švédsku a Finsku, kde byl jako trojka a získal bronz. "Bude to výjimečný turnaj, na který se těšíme. Budou tam nejlepší hráči na světě, první zápas s Kanadou, druhý s Amerikou. Pro každého to bude zážitek a čest tam být," dodal Mrázek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud