7. prosince 2016 • 23:01

Osmifinále Ligy mistrů zkompletovali fotbalisté Porta a Sevilly

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Posledními postupujícími do osmifinále Ligy mistrů se stali fotbalisté Porta a Sevilly. Porto rozhodlo o své účasti v jarní části soutěže už v prvním poločase duelu s Leicesterem, po němž vedlo o tři branky, a anglického mistra nakonec deklasovalo 5:0. Kodani tak nepomohla ani výhra 2:0 v Bruggách. Lyon potřeboval Sevillu porazit alespoň o dvě branky, aby ji vystřídal na postupovém druhém místě skupiny H, zápas ale skončil bezbrankovou remízou.


Real Madrid prodloužil sérii soutěžních zápasů bez porážky na 34 a vyrovnal svůj rekord ze sezony 1988/89. S Dortmundem ale ztratil dvoubrankové vedení a po remíze 2:2 skončil v tabulce skupiny F druhý právě za Borussií, jež s 21 góly překonala rekord v počtu vstřelených branek v základní skupině LM. Legia Varšava s Adamem Hlouškem v sestavě porazila 1:0 Sporting Lisabon a zahraje si Evropskou ligu.

Trenér už jistého postupujícího Leicesteru Claudio Ranieri šetřil většinu svých opor a obměněná sestava na Porto nestačila. Už po šesti minutách otevřel skóre Silva, který v posledních 15 utkáních za klub a portugalskou reprezentaci vstřelil 12 gólů. Navázal na něj Corona povedenou střelou z voleje do šibenice a v závěru poločasu se efektním zakončením patičkou prezentoval Brahimi.

V druhém dějství pojistili výhru domácích Silva z penalty a Jota. Brankář Leicesteru Ben Hamer se stal prvním Angličanem, který při svém debutu v Lize mistrů inkasoval pětkrát. Kodaň potřebovala, aby Porto získalo maximálně bod, a tak i po výhře 2:0 v Bruggách zůstala na třetím místě a zahraje si Evropskou ligu.

Stejnou soutěž okusí Lyon, před nímž udržela druhé místo ve skupině H Sevilla. Ve vzájemném zápase často zvonila branková konstrukce. Už v prvním dějství ji trefili domácí Lacazette a Valbuena, na druhé straně orazítkoval tyč Vitolo. Ani v druhém poločase se skóre nezměnilo.

Před Sevillou zůstal Juventus Turín, který si poradil s Dinamem Záhřeb 2:0 i přesto, že poprvé po osmi letech nenastoupil v LM v základu "Staré dámy" brankář Gianluigi Buffon. O góly se postarali Higuaín a Rugani.

Legia se z úvodní branky proti Sportingu radovala už v sedmé minutě, gól však nebyl správně uznán pro Prijovičův ofsajd. Po půlhodině hry polský celek už mohl slavit, když se trefil Guilherme. Zatímco v předchozích třech duelech LM inkasovala Legia minimálně tři branky, dnes udržela čisté konto a na jaře si zahraje Evropskou ligu.

Real se dostal do vedení proti Dortmundu v 28. minutě. Na pravé straně nikým nehlídaný Carvajal přihrál po zemi do vápna Benzemovi a ten se zblízka nemýlil. Před přestávkou udržel vedení domácích reflexivním zákrokem proti přímému kopu Schürrleho gólman Navas.

Krátce po změně stran nacentroval Rodríguez do vápna na volného Benzemu, francouzský útočník se prosadil podruhé v zápase, vstřelil svůj 50. gól v hlavní fázi Ligy mistrů a zařadil se na páté místo historické tabulky střelců k Thierrymu Henrymu.

Ani to ale "Bílému baletu" nestačilo k výhře. Nejprve Weiglův dalekonosný centr sklepl Schmelzer před branku Aubameyangovi a dortmundský kanonýr v 19 zápasech této sezony vstřelil stejný počet gólů. Dvě minuty před koncem pak vyrovnal na konečných 2:2 střídající Reus. Borussia ve skupině nastřílela 21 branek, což se nikomu v historii nepovedlo.

Souboj o třetí místo a s ním účast v jarní fázi Evropské ligy mezi Tottenhamem a CSKA Moskva začal lépe pro hosty, kteří se dostali ve Wembley do vedení zásluhou Dzagojeva. Ještě do přestávky ale "Kohouti" otočili stav góly Alliho a Kanea a poslední zápas Leonida Sluckého na lavičce CSKA zakončil v 77. minutě vlastním gólem brankář Akinfejev.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud