9. prosince 2016 • 19:35

Basketbalistky čekají na ME Španělsko, Ukrajina a Maďarsko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České basketbalistky se na domácím mistrovství Evropy v příštím roce utkají ve skupině A se stříbrnými olympijskými medailistkami Španělkami, Ukrajinou a Maďarskem. Rozhodl o tom dnešní los na pražské Staroměstské radnici.


Skupiny A a B se odehrají na zimním stadionu v Hradci Králové, skupiny C a D bude hostit pražská hala Královka. Vítězové čtyř skupin postoupí přímo do čtvrtfinále, týmy na druhých a třetích příčkách se křížem se skupinou ve stejném městě utkají o zbylá čtyři postupová místa. Od čtvrtfinále se turnaj přesune do O2 areny. Turnaj začne 16. června, finále se bude hrát 25. června.

"Chtěli jsme se vyhnout Španělsku a to tam máme. Někoho silného jsme museli dostat. Ale jinak je los poměrně příznivý. Jak moc, ukáže až šampionát," řekl trenér českého výběru Ivan Beneš.

Španělsko je spolu s obhájkyněmi titulu Srbkami největším favoritem šampionátu. Na loňském mistrovství Evropy sice obsadilo až třetí místo, ale letos na olympijských hrách v Riu došlo až do finále, kde nestačilo jen na favoritky z USA. V týmu působí Laia Palauová a Marta Xargayová, které oblékají dres USK Praha.

Češky by měly bojovat o druhé a třetí místo s Maďarskem a Ukrajinou, které vyšla skvěle kvalifikace, v níž vyhrála skupinu dokonce před Srbskem. Hlavní ukrajinskou hvězdou je Alina Jagupovová.

"Ukrajina je nevyzpytatelný soupeř. Sice nemá velké úspěchy, ale v kvalifikaci předváděla skvělé výkony. To je varování. Maďarsko je také kvalitní tým. Budeme mít co dělat, ale uděláme vše pro to, abychom uspěli a dostali se do Prahy," řekl Beneš s tím, že čtvrtfinále je cílem českého celku.

Na minulém šampionátu byly Češky jedenácté a do čtvrtfinále neprošly. "Těžko teď odhadovat naše ambice. Nejsme teď považovaní v Evropě úplně za favority. Doufám, že to prolomíme a budeme lepší než minule a budeme černým koněm turnaje. Chceme předvést pěkný basket v Hradci a pak se divákům ukázat i v Praze," doplnil Beneš.

S losem byly spokojeny i reprezentantky. "Pro nás je to docela dobré a hratelné. Pokud proti Ukrajině a Maďarsku odehrajeme dobré zápasy, tak šance tam určitě je. Mohlo to dopadnout hůř a mohly jsme mít skupinu smrti se Španělskem, Srbskem a Belgií. Tam bychom v podstatě neměly šance, teď tam šance je," věří Alena Hanušová.

Českému týmu přál los i vzhledem k možnému kříži pro boj o čtvrtfinále. Pokud obsadí druhé či třetí msto ve skupině, střetne se s druhým, či třetím týmem skupiny B, kde jsou Turecko, Bělorusko, Slovensko a Itálie. "To je důležité, že kříž je velice dobrý. Tam jsou všechny týmy, které lze reálně porazit," řekl Beneš.

V Praze jsou favoritkami na přímý postup Rusky ve skupině D a ve skupině C se o prvenství utkají Francouzky s obhájkyněmi titulu Srbkami se Sonjou Petrovičovou, která bude hrát v domácí hale svého klubu USK Praha. Stejnou výhodu bude mít i lotyšská opora Aneta Šteinbergaová.

Evropský šampionát se v České republice bude hrát potřetí. V roce 1995 v Brně slavily titul Ukrajinky, domácí basketbalistky byly sedmé. V roce 2010 Česko hostilo světový šampionát, na kterém domácí hráčky došly až do finále.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud