23. února 2017 • 23:59

Fotbalisté Sparty remizovali s Rostovem a v Evropské lize končí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Sparty remizovali v odvetě úvodního kola vyřazovací fáze Evropské ligy s Rostovem 1:1 a po týden staré venkovní porážce 0:4 se s účinkováním v pohárech rozloučili. Ruský vicemistr vedl na Letné od 13. minuty, kdy se trefil Dmitrij Poloz. Pražané hráli od 67. minuty v deseti bez vyloučeného Costy, i v oslabení ale srovnal šest minut před koncem proti krajanům Vjačeslav Karavajev.


Sparta tak sice udržela domácí neporazitelnost v této pohárové sezoně, nedokázala však zopakovat loňské čtvrtfinále, kde vypadla s Villarrealem. Přesto byla jediným českým klubem, který si zahrál na jaře na evropské scéně. V pohárech v této sezoně vydělali Pražané zhruba 150 milionů korun.

"Pocity jsou trochu smíšené. Před začátkem skupiny by asi nikdo moc nevěřil, že postoupíme z prvního místa. Skupina byla pohádka, ale teď je škoda, že nám ten dvojzápas nesedl," řekl dnešní kapitán Sparty Mario Holek.

Sparťanský trenér Tomáš Požár udělal oproti prvnímu utkání v Rostově tři změny v sestavě. Konatého nepustil do hry trest za vyloučení v úvodním duelu, režisér hry Dočkal vyjednává o přestupu do Číny a jen na lavičce zůstal Vácha.

Letenští nastoupili do souboje o senzaci s dvěma útočníky Julišem a Pulkrabem, který odehrál první minuty na jaře. Po výsledku 0:4 v úvodním duelu ještě v soutěžích UEFA nedokázal postoupit žádný tým a sparťanská šance na zázrak žila do třinácté minuty. Bucharov s Polozem si pohráli s domácí obranou a druhý jmenovaný z první uklidil míč přesně k tyči.

Až poté zahrozila Sparta, po teči hostujícího Navase se balon snášel pod břevno, ale gólman Medveděv jej stihl přizvednout na roh. Po půlhodině měli Letenští k vyrovnání ještě blíž, když Karavajev trefil břevno. "První půli jsme nehráli úplně tak, jak jsme chtěli. Byli jsme velmi pomalí v přechodové fázi, hráli jsme složitě," uvedl Požár.

Pět minut před poločasem skončil zápas pro Pulkraba, který utrpěl při vzdušném souboji s protihráčem krvavé zranění a odjel do nemocnice. Místo něj nastoupil Šural. "Naštěstí se nepotvrdila žádná zlomenina v oblasti nadočnicového oblouku a nevypadá to, že je to něco vážného," řekl České televizi asistent trenéra David Holoubek.

Po přestávce se dostal na trávník také mladík Havelka, jenž nahradil Mazucha. Sparta druhou půli zahájila náporem. Hosté se chvílemi nedostávali ani za půlku, ale domácím se nedařilo v koncovce. Pražané se neprosadili po závaru v malém vápně ani po Julišově hlavičce.

V 67. minutě navíc dostal druhou žlutou kartu Costa a sparťané stejně jako v Rusku dohrávali v deseti. Ani v oslabení ale nesložili zbraně a dokázali srovnat, když se v 84. minutě prokličkoval mezi obránci Karavajev a technickou střelou do horní části branky zaznamenal čestný úspěch domácích.

"Gól byl celkem pěkný, ale přišel bohužel dost pozdě. Již před prvním zápasem jsem říkal, že zodpovědnost cítím v každém zápase, ať už pohárovém, či ligovém. Ale proti ruskému týmu jsem samozřejmě chtěl uspět," uvedl Karavajev.

"Vážím si toho, že to hráči nevzdali. Viděl jsem o poločase, že se podporují, že to chtějí zvládnout. Měli jsme i dluh ze zápasu v Rusku. Jsem rád, že slova nezůstala jen v kabině. Druhá půle budiž obrazem toho, jak bychom chtěli pokračovat," dodal Požár.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud