24. února 2017 • 15:48

Brignoneová vyhrála restartovanou kombinaci, Pauláthová bodovala

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Italská lyžařka Federica Brignoneová vyhrála kombinační závod na Světovém poháru v Crans Montaně. Čtvrtý triumf v kariéře vybojovala s více než sekundovým náskokem před Ilkou Štuhecovou ze Slovinska a Michaelou Kirchgasserovou z Rakouska, která navázala na bronz z této disciplíny z nedávného mistrovství světa. První tři body v sezoně vybojovala Kateřina Pauláthová za 28. místo, Pavla Klicnarová byla 31., poslední z klasifikovaných závodnic.


Závod poznamenala absence amerických hvězd. Téměř kompletní tým USA včetně vedoucí lyžařky seriálu Mikaely Shiffrinové se totiž rozhodl odstoupit kvůli obavám o bezpečnost. Vyvolaly je události z úvodu závodu, kdy první tři závodnice včetně Štuhecové nezvládly složité místo v horní části sjezdovky.

Po těžkém pádu Denise Feierabendové jury závod zastavila. "My ostatní jsme čekaly nahoře a klepaly se. Byla jsem snad v největším stresu v životě. To jsem nezažila, bylo mi až do breku," uvedla Pauláthová v tiskové zprávě.

Rozhodčí poté trať zkrátili a jelo se nanovo, ale už bez zraněné Švýcarky a Američanek. "Snížit start bylo rozumné, nicméně si myslím, že to moc nezmění. Sníh je příliš měkký. Není to bezpečné, nejedu," napsala hvězdná sjezdařka Lindsey Vonnová na twitteru. Následně se odhlásily i její krajanky - čerstvě trojnásobná mistryně světa ve slalomu Shiffrinová a Laurenne Rossová.

Pauláthová byla po úvodní části závodu na 40. místě se ztrátou 4,1 vteřiny. "Jenom jsem to odbrzdila, abych se dostala ve zdraví do cíle, a dole se deset minut klepala," líčila česká lyžařka.

Sjezdařská mistryně světa Štuhecová se nejprve v kritické pasáži úvodního super-G nevešla do branky, ale na opakovanou jízdu se dokázala zkoncentrovat a zajela jasně nejrychlejší čas. Bývalá vicemistryně světa v obřím slalomu Brignoneová jí ale znemožnila zopakovat triumf z dosud jediné kombinace v sezoně ve Val d'Isere a z druhého místa půlsekundovou ztrátu ve slalomu s přehledem smazala.

"Slalom pak nasolili, to už se dalo jet. Pár holek sjezdařek specialistek ale do něj nešlo. Dala jsem proto přednost taktice a jistotě," uvedla Pauláthová.

Nejrychlejší slalomářkou byla čerstvá světová šampionka v kombinaci Wendy Holdenerová, ale tentokrát jí to stačilo jen na čtvrté místo. Její krajanka a stříbrná medailistka ze Svatého Mořice Michelle Gisinová nedokončila superobří slalom.

V neděli se v Crans Montaně uskuteční třetí a zároveň poslední kombinace sezony. "Já jsem ráda za body, mám něco splněno a v neděli už budu závodit zase naplno," prohlásila Pauláthová, pro kterou tím sezona SP zřejmě skončí. "Amerika je velmi nejistá a drahá. Zato bych se mohla vydat v březnu na finále Evropského poháru do Innichenu, tam bych chtěla," dodala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud