25. dubna 2017 • 17:56

Scarponiho pohřbili v cyklistickém dresu za účasti tisíců lidí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Více než 5000 lidí se dnes zúčastnilo posledního rozloučení s italským cyklistou Michelem Scarponim, jenž zemřel v sobotu při tréninku po kolizi s dodávkou. Mezi smutečními hosty na fotbalovém stadionu ve Scarponiho rodném Filottranu bylo vedle fanoušků i mnoho kolegů z cyklistického pelotonu.


Ceremoniálu se zúčastnili mimo jiné lídr Scarponiho stáje Astana Fabio Aru, vítěz Gira d'Italia a Tour de France Vincenzo Nibali či dvojnásobný mistr světa Peter Sagan. Nechyběli ani šéf Astany Giuseppe Martinelli, předseda Italského olympijského výboru Giovanni Malago či šéf italské cyklistické federace Renato Di Rocco.

S vítězem Gira d'Italia z roku 2011 se fanoušci loučili už od pondělí, kdy byla otevřená rakev s jeho tělem vystavena v místní sportovní hale. Po dnešním obřadu, který vedl kardinál Edoardo Menichelli z Ancony, vyprovodily tisícovky příznivců Scarponiho k poslednímu odpočinku hromadným potleskem.

"Scarponi neměl v pelotonu žádné soupeře, jen přátele. Byl vždycky veselý, i když zrovna prohrál. Byl to skvělý člověk a výborný kamarád," řekl jeho bývalý kolega Gilberto Simoni.

Rodina se rozhodla pohřbít sedmatřicetiletého Scarponiho v cyklistickém dresu Astany. "Kolo bylo jeho život, rozloučíme se s ním jako s cyklistou," řekla jeho manželka Anna listu Corriere della Sera. "Pro mne a děti byl tohle ten Michele, který se každý den vracel z práce," dodala.

Scarponiho srazil v sobotu brzy ráno při tréninkové vyjížďce sedmapadesátiletý řidič dodávky, který ho podle svých slov přehlédl na křižovatce. "Dobře se navzájem známe. Ztratil jsem syna, ale myslím i na něho," řekl Scarponiho otec Giacomo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud