30. dubna 2017 • 18:09

Fotbalová Slavia symbolicky převzala stadion v Edenu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalová Slavia dnes před utkáním 26. kola první ligy s Jabloncem symbolicky převzala stadion v Edenu. Zástupci čínského vlastníka klubu společnosti CEFC před výkopem předali klíč od Eden Arény, kterou koupili, do rukou generálního ředitele Pražanů Martina Kroba.


Oslavy ale Slavii částečně pokazila remíza 1:1, která jí zkomplikovala boj o titul. Pražané sice o skóre vedou tabulku, ale plzeňská Viktoria má lepší vzájemnou bilanci, která na konci sezony rozhoduje.

"Dnes jsou tu velké oslavy, neudělali jsme šéfům radost," řekl smutně novinářům Muris Mešanovič, který vyrovnávacím gólem zajistil v 90. minutě aspoň remízu. "Je to veliké zklamání. Venku oslava, přebírání stadionu a my jsme to potřebovali posvětit, aby ta nálada byla ještě větší. Bohužel se nám to nepodařilo," litoval trenér Jaroslav Šilhavý.

Firma CEFC, která vlastní Slavii od předloňského září a postupně v klubu získala 99,9 procenta, usilovala o nákup stadionu přes rok. V pátek definitivně převzala sto procent akcií společnosti Eden Arena, která stadion provozovala. Kupní cena se pohybuje kolem miliardy korun.

Klub oslavil nákup stadionu při dnešním ligovém souboji s Jabloncem, který měl výkop v 17:30. Program začal už ve 14:00 před branami Edenu, kde vyrostla velká fanzóna. Klubové vedení mimo jiné odhalilo chodník slávy před recepcí, první tři pamětní desky na něm patří slávistickým legendám Františku Pláničkovi, Františku Veselému a Vlastimilu Kopeckému.

Půl hodiny před výkopem se slavnostní program přesunul na hrací plochu. Potomci všech tří legend na chodníku slávy převzali symbolický klíč od Edenu a stejné pocty se dostalo i osmi dosud žijícím hvězdám, které od klubu navíc doživotně dostaly sedačku na stadionu.

Následně ministryně školství Kateřina Valachová, která byla hostem slavnostního odpoledne, symbolicky přestřihla pásku a generální ředitel klubu Krob převzal od člena dozorčí rady CEFC Wang Ming-tchaje klíč od arény. Asistoval i předseda představenstva klubu a další zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík.

"Dnešek je oslavou všech fanoušků fotbalu. Koneckonců který klub může říct, že je doma v ráji... pardon, v Edenu," uvedla s úsměvem Valachová.

Domácí hráči nastoupili na plochu v tričkách "Tady jsme doma" a zaplněné hlediště oslavilo převzetí stadion oblíbeným pokřikem "Bican, Puč a Plánička z nebe se dívají, jak Slavie válí". Po minutě potlesku za zesnulého bývalého hráče Plzně Františka Rajtorala, jenž v neděli v Turecku spáchal sebevraždu, pak provedli slavnostní výkop Pavel Kuka a Jan Andrejkovič.

Po skončení zápasu slavnostní program v Edenu pokračoval před branami stadionu, na fanoušcích ale bylo patrné zklamání ze ztráty bodů, po níž už nemá Slavia boj o titul jen ve svých rukou. Oslavy vyvrcholily světelnou show, "videomappingem" na stadionu a závěrečným ohňostrojem.

Od uvedení do provozu v roce 2008 měl zrekonstruovaný stadion v Edenu několik majitelů, avšak nikdy stejného jako Slavia. Nyní se vlastnictví sjednotí a nebudou tak hrozit kolize zájmů klubu a majitele arény, například při pořádání koncertů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud