12. října 2017 • 14:24

Sdruženář Portyk chce letní formu přenést do olympijské sezony

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Sdruženář Tomáš Portyk doufá, že na dobré výkony z letní Grand Prix naváže v zimní olympijské sezoně. Za odměnu za letní výsledky si nechal na rameno vytetovat slavného filmového boxera Rockyho Balbou. Šanci na úspěch cítí ve sprintu dvojic, který s Miroslavem Dvořákem vyhrál v srpnu v Oberwiesenthalu. Mrzí ho, že tato disciplína nepatří do olympijského programu.


V individuálních závodech letní Grand Prix se Portyk dvakrát prosadil do elitní desítky, jeho maximem bylo čtvrté místo z Oberstdorfu. "S létem jsem byl maximálně spokojený, ani sám jsem od sebe nečekal takové výsledky," pochvaloval si juniorský mistr světa z roku 2016.

Více než loni se v tréninku zaměřil na skok, ve kterém je silnější než v běhu. "V minulé sezoně jsem to trošku vypustil a ukázalo se, že to nebyla úplně dobrá volba. Takže jsme se soustředili na skokanskou část. Potom, když se to vrátilo do normálu, tak jsme zase začali pracovat na běžecké části," vyprávěl.

Také v běhu cítí posun. Letní výkony ho povzbudily a doufá, že na ně v zimě naváže. "Samozřejmě v zimě je to trošku jiné. Jsou tam všichni sportovci úplně kompletní, připravují se na to líp. Uvidíme, jak bude probíhat první závod, první štace, ta první perioda. Od toho se můžeme odpíchnout dál," řekl jednadvacetiletý sdruženář.

Šanci na úspěch cítí také v týmovém sprintu, kde se doplňuje s uzdraveným Dvořákem. "Jsme vyrovnaní tím, že já mám trošku lepší skok a on trošku lepší běh. Takže to dohromady dává silnou dvojici. V létě se ukázalo, že to je ten závod, kde můžeme urvat nějakou medaili," uvedl Portyk.

Olympijská medaile to ale nebude. "Mrzí nás, že tenhle závod není na olympijských hrách, takže tam o to přijdeme. Ale jsou Světové poháry a tam je třikrát nebo čtyřikrát," doplnil Portyk.

Za povedené závody se odměňuje tetováním. Jedno nové mu přibylo na rameni po vydařeném létě. "Mám vytetovaného Rockyho Balbou, Sylvester Stallone jako srdce šampiona. Myslím si, že mě to vystihuje," prozradil. Pokud bude důvod, nebude to poslední tetování, které se na jeho těle objeví. "Je to můj koníček. Někdo se odmění tím, že si dá něco sladkého, tak já mám jako takovou sladkou tečku tohle."

S českým týmem v severské kombinaci se chystá na skokanský kemp do německého Klingenthalu a vzápětí na běžky do tunelu v Oberhofu. Po soustředění v Oberstdorfu čeští sdruženáři zamíří do Skandinávie, kde se budou připravovat na listopadový start Světového poháru ve finském Kuusamu. Vrcholem sezony bude únorová zimní olympiáda v korejském Pchjongčchangu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud