18. října 2017 • 14:54

Křížová má po vynechané sezoně znovu chuť lyžovat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
S novou chutí se vrhne sjezdařka Klára Křížová do olympijské sezony. V minulém ročníku stihla jen jeden závod Světového poháru, pak musela na operaci dutin a nosní přepážky. O pauze si uvědomila, jak rychlost na zasněžených svazích miluje a zkusí se probojovat do Pchjongčchangu.


Dcera bronzové olympijské medailistky ve sjezdu ze Sarajeva 1984 Olgy Charvátové-Křížové loni kvůli finančním problémům málem neodletěla na start Světového poháru do Kanady. V Lake Louise poté spadla v tréninku, odjela jen superobří slalom a vrátila se domů. Dostala infekci dutin, brala antibiotika a musela urychleně na chirurgický zákrok, který do té doby odmítala, protože toužila po mistrovství světa.

"Řídím se mottem, že všechno zlé je pro něco dobré. Sezonu jsem přerušit nechtěla, ale asi to tak mělo být. Jsem ráda, že jsem operaci podstoupila, protože už mě to omezovalo. Dost často jsem mívala bolesti hlavy," řekla Křížová.

Ze tři čtvrtě hodiny se pobyt na sálu protáhl skoro na dvě hodiny a v nemocnici strávila čtyři dny. Po 14 dnech si chtěla zacvičit aspoň jógu. "Ale mále jsem sebou švihla," řekla a začala se řídit doporučením lékařů, že se nesmí dva měsíce skoro ani zadýchat. Proto chodila jen na procházky se psem. "Když jsem brala vodítko, tak se pomalu schovával. Nachodil snad 350 tisíc kilometrů," smála se.

Především si ale sama uspořádala myšlenky. Před rokem s lyžováním skoro končila. "Ale uvědomila jsem si, že lyžování miluju. Ještě bojovat budu a jen tak se nevzdám. Na sezonu se ohromně těším, vrátila se mi chuť do lyžování," řekla.

Znovu má v očích jiskru a zápal. Navíc má v osobě Slovince Andreje Možiny nového kouče. "Přinesl pohodu a klid, že všechno zvládneme. Má skvělé kontakty a zajištění tréninku je najednou bezproblémové. Technicky už ve svém věku zkušenosti mám, takže nic nepřekopáváme a zaměřujeme se na klouzavé disciplíny," řekla.

Má za sebou tři vydařené kempy na ledovcích. Testovala na nich i nové lyže Croc. "Je to finská značka, ale vyrábí se v Rakousku, kde se dříve dělaly lyže Nordic a Blizzard, takže říkají, že základ je stejný. Ze spolupráce jsem nadšená, jsem pro ně číslo jedna. Testování zatím vypadalo velice dobře," pochvaluje si.

Sezonu zásadně ovlivňuje finanční zajištění. Peníze má aktuálně na přípravu a úvod Světového poháru. "Spustím crowdfundingovou kampaň a doufám, že se mi podaří vybrat co nejvíce peněz," řekla s tím, že chce dárce spojit s lyžařským prostředím. "A v uvozovkách je vzít s sebou na olympiádu, kam věřím, že se dostanu."

Sezonu opět začne v kanadském Lake Louise. Poté má v plánu závody SP ve Svatém Mořici, Val d'Isere a před Vánoci ještě Evropský pohár v Itálii.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud