6. prosince 2017 • 16:45

Jandačovi ubývají otazníky, většinu jich zodpoví Channel One Cup

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Patrně žádné překvapivé jméno nezazní v polovině ledna z úst trenéra Josefa Jandače při vyřčení finální nominace na olympijský hokejový turnaj v Pchjongčchangu. I když dopředu nikoho z hráčů, kteří připadají alespoň trochu v úvahu, nezatracuje, je zřejmé, že otazníků při jeho rozhodování pozvolna ubývá. Velkou většinu těch zbývajících smaže nadcházející turnaj Channel One Cup.


Ve výběru pro druhý podnik série Euro Hockey Tour, který bude pro hráče poslední příležitostí se ukázat na mezinárodní scéně před OH, dostává i proto šanci více hokejistů než obvykle. Jedním z nich je třinecký kanonýr Martin Růžička, jenž dostane navíc příležitost v prvních dvou útocích.

"Znám ho velmi dobře. S jeho současnou formou nominaci dostal, protože tady momentálně lepší hráči nejsou. Martin v sobě má to, že nesnáší prohry. A právě takové hráče potřebuju. Na druhou stranu dobře vím, že jde o kluka, jenž se nikdy v nároďáku výrazněji neprosadil, ani v KHL extra díru do světa neudělal," řekl Jandač.

Dalším hráčem na hraně může být Robert Kousal z Davosu. "To mě hodně baví. Pokaždé, když se blíží nominace, mám telefonát z Davosu, v němž Roberta totálně pomluví, jak je nepřipravený. On přitom pořád hraje druhou pětku a chodí i na přesilovky. Tak si jen říkám, jak je možné, že v takové konkurenci pořád hraje druhou lajnu," podivoval se Jandač s úsměvem.

V obraně bude hrát o šanci Zbyněk Michálek. "Tím, že se nám rozpadla obrana a z té kostry odešli tři beci Šimek, Jeřábek a Rutta, rok předtím ještě Kempný, tak hledáme nové kluky, kteří nás ale nějak výrazně nepřesvědčili," připustil Jandač.

"Zbyněk nastoupil do rozjetého vlaku, je to skvělý kluk, má toho hodně odehráno v NHL, něco odehrál i v nároďáku. Musím říct, že zatím mě v extralize až tak úplně nepřesvědčuje. Uvidíme, jak bude vypadat na mezinárodní scéně. Pozvánka ale neznamená automatickou vstupenku do olympijského turnaje," zdůraznil.

Vidět chtěl útočníka Robina Hanzla, jenže ten má opět zdravotní problémy. Za osmadvacetiletého šikovného centra však hovoří výkony v Nižněkamsku. "Může se stát i to, že by byl v nominaci na OH bez toho, aby odehrál nějaký mezinárodní zápas. Relativně se mu daří i v Rusku, nezahrál špatné MS, ta varianta může nastat. Ale bude hodně záležet na jeho zdravotním stavu," řekl Jandač.

Boj o medaile pod pěti kruhy zůstane naopak takřka jistě zapovězený dalšímu forvardovi Petru Holíkovi. "Vrátil se brzy z KHL, byl totálně zdevastovanej, mizernej a špatnej, teď se začíná zvedat. Ale upřímně to není takový Petr Holík, jakým byl před MS," nezastíral Jandač.

Příliš pravděpodobná není ani sázka na teprve osmnáctiletého Martina Nečase, který v sezoně okusil v jednom utkání za Carolinu slavnou NHL. "Líbí se mi. Je to hokejista a má předpoklady pro velký světový hokej, z nějakého důvodu měl vždy trochu smůlu a nemohl jet a ukázat se, aby si odbyl premiéru (v reprezentačním A-týmu). Chtěl jsem ho vzít v srpnu, ale byl zraněný, stejně tak před Karjalou, nyní jsem dal přednost dvacítce. Může se stát, že ho vezmeme, ale také se to stát nemusí," uvedl Jandač.

Nepředpokládá ani, že by sáhl po některém hráči z AHL, který místo marného čekání na šanci v NHL zvolí návrat do Evropy. "Jediným hráčem, s nímž jsme byli v tomto ohledu v kontaktu, byl Kuba Jeřábek, protože on má jako jediný výstupní klauzuli, alespoň co já vím. Myslím, že byla do 15. prosince. Smlouvy jsou zavazující pro obě strany. Neznám výstupní možnost smlouvy Šimka, Hyky nebo Simona, ale pokud vím, tak je nemají. Ale tím, že Kuba šanci v prvním týmu dostal, ta varianta padla," řekl Jandač.

"Kdyby k tomu došlo, že se někdo z nich opravdu vrátí, bude to pro nás pozitivní, že budeme mít více na výběr, ale rozhodně nechci avizovat, že když se hráč vrátí z AHL, má okamžitě otevřenou cestu. V poslední době se z AHL vrátili třeba Dominik Uher, Petr Straka, David Musil... Ale ti hráči mě momentálně nepřesvědčují natolik, aby byli v nominaci," dodal Jandač.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud