11. prosince 2017 • 14:02

Basilej s Vaclíkem a Suchým vyzve v Lize mistrů Manchester City

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Basileje s českými reprezentanty Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým se v osmifinále Ligy mistrů utkají s lídrem anglické Premier League Manchesterem City, AS Řím s útočníkem Patrikem Schickem narazí na Šachtar Doněck.


Obhájce trofeje Real Madrid vyzve ve šlágru osmifinále Paris St. Germain, dalšího spolufavorita na celkové vítězství Barcelonu čeká prestižní souboj s Chelsea. Další dvojice tvoří Juventus Turín - Tottenham, Porto - Liverpool, Sevilla - Manchester United a Bayern Mnichov - Besiktas Istanbul. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském Nyonu.

První zápasy osmifinále se budou hrát 13., 14., 20. a 21. února, odvety se uskuteční 6., 7., 13. a 14. března. Vítěz Ligy mistrů bude korunován po finále 26. května v Kyjevě.

Basilej ve skupině hrála s United a nyní vyzve druhý manchesterský tým City, který s jedenáctibodovým náskokem vede anglickou ligu a v této sezoně prohrál pouze jeden soutěžní zápas. Švýcarský šampion na soupeře z Premier League umí, prohrál s nimi jen čtyři ze 14 utkání. V předposledním kole skupiny Basilej i díky Vaclíkovým zákrokům porazila United 1:0, předtím na Old Trafford podlehla 0:3.

Real Madrid, který coby nejúspěšnější klub soutěže usiluje o třináctý celkový triumf a třetí za sebou, vinou druhého místa ve skupině nebyl nasazený a los mu přisoudil dalšího ze spolufavoritů Paris St. Germain. "Klidně by to mohlo být finále, taková je síla obou týmů. Bohužel jeden z nich bude vyřazen. PSG je rok od roku silnější, odehrál bezvadnou skupinu a má obrovský potenciál," řekl ředitel Realu Emilio Butragueňo.

Oba velkokluby se ve vyřazovací části pohárů utkají po dlouhé době - PSG v sezoně 1992/93 vyřadil "Bílý balet" ve čtvrtfinále Poháru UEFA a o ročník později triumfoval francouzský celek také ve stejné fázi Poháru vítězů pohárů.

"Je to dobrý los. Věřím, že můžeme Realu konkurovat. Pokud chcete v Lize mistrů něčeho skvělého dosáhnout, musíte porazit ty nejlepší týmy," řekl trenér PSG Unai Emery.

Velmi těžkého soupeře dostala i Barcelona, která změří síly s úřadujícím anglickým šampionem Chelsea. Aktuálně třetí celek Premier League je neoblíbeným soupeřem především pro hvězdného útočníka katalánského celku Lionela Messiho, jenž v osmi zápasech nedal "Blues" ani gól. S žádným jiným týmem nemá argentinský fenomén tak špatnou bilanci.

Chelsea s Barcelonou se ve vyřazovací fázi Ligy mistrů utkají už pošesté a v posledních třech případech ze vzájemného souboje vzešel pozdější vítěz. "Věděli jsme, že je velká šance dostat Chelsea. Vítáme to. Pokud chcete trofej, musíte porazit každého," konstatoval sportovní ředitel Barcelony Guillermo Amor.

Český reprezentant Schick, který se pomalu začíná prosazovat do sestavy AS Řím, narazí s italským klubem na Šachtar Doněck. Ukrajinský celek vyhrál tři ze čtyř vzájemných zápasů a dobrou formu ukázal i v základní skupině, kde jako první v sezoně dokázal porazit Manchester City.

Také druhý z finalistů minulého ročníku Juventus byl nenasazený a los mu přisoudil Tottenham, s nímž prohrál v létě v přípravě 0:2. Turínský klub vypadl v posledních pěti soubojích vyřazovací fáze s anglickými soupeři.

"Nikdy jsme s Tottenhamem nehráli soutěžní zápas. Potkali jsme se ale v létě a doufejme, že tentokrát si povedeme mnohem lépe. Soupeř má skvělého trenéra, který dokáže z týmu dostat maximum útočného potenciálu," řekl viceprezident Juventusu a bývalý kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd.

V zápasech Sevilly a Manchesteru United dojde na duel posledních dvou vítězů Evropské ligy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud