11. prosince 2017 • 16:00

Olympiáda je pro mě obrovským lákadlem, prohlásil Erat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový útočník Martin Erat, jenž se vrací poprvé od domácího mistrovství světa po dvou a půl letech do reprezentace, přiznal silnou touhu zahrát si na olympijském turnaji v Pchjongčchangu. I proto se šestatřicetiletý lídr brněnské Komety v létě rozhodl pokračovat v aktivní kariéře.


"Pro mě jsou olympijské hry obrovským lákadlem. Myslím, že olympiáda je pro hokejisty nejvíc, a já jsem rád, že se o ni mohu porvat," řekl Erat novinářům na dnešním reprezentačním srazu v Praze.

Při delší dobu avizované neúčasti hráčů z NHL pod pěti kruhy mohl právě olympijskou šanci brát jako jeden z hnacích motorů, když v létě po zisku titulu s Kometou zvažoval, co dál. "Určitě i to sehrálo svou roli," přitakal Erat.

A nyní je zpět na "místě činu". Právě v O2 areně, kde se hrálo MS 2015, přivítají čeští hokejisté v prvním utkání turnaje Channel One Cup ve středu před přesunem do Moskvy hráče Finska. "Bude to určitě krásný zápas a já jsem rád, že mohu být zpátky," pochvaloval si Erat.

Sám však tuší, že na mezinárodní scéně se bude hrát jinak než v extralize. "Doufám, že to budu zvládat. Ale uvidíme po turnaji, ještě jsem neodehrál žádný zápas, takže těžko říci," doplnil.

Z dlouhé odmlky v národním týmu si nic nedělá. Má pro ni navíc snadné vysvětlení. "Jednak mám rodinu, ale také si myslím, že tyto akce jsou pro mladší hráče. Pro ty starší není takovou motivací hrát na turnaji ve Finsku nebo Švédsku, pro ně je motivující olympiáda. Na MS jsem nejel, protože jsem byl unavený po sezoně," připomněl Erat.

Zdůraznil rovněž, že kariéru v národním týmu nepovažoval za uzavřenou. "Nikdy jsem neřekl nic o konci. Pro mě je motivací olympiáda. Jestli na to ten kluk má, je jedno, zda je mu 22 nebo 40. Já myslím, že takový hráč, který může týmu pomoct, by tu měl být," prohlásil Erat.

O tom, že se dlouholetý hráč NHL těší velké důvěře kouče Josefa Jandače, svědčí i kapitánské "céčko", které bude mít během turnaje na hrudi. "Mám podobnou roli i v Kometě, takže s tím nijak velký problém nemám. Kluci tady jsou šikovní a hrát hokej umí. Když bude něco potřeba, tak si k tomu určitě něco řeknu," ujistil Erat.

Kouč Jandač nedávno připustil, že národnímu mužstvu scházel v poslední době lídr. Erat by mu v tomto ohledu mohl vytrhnout trn z paty, sám ale nechce předbíhat událostem. "Teprve jsem přijel, uvidíme," řekl Erat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud