Adam Sušovský
13. dubna 2016 • 16:45

Televizní vzpoura rozpoutá v hokeji revoluci. Kluby si chtějí vládnout samy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tomu měsíc, co do struktury marketingové agentury BPA (dosud nejvlivnější společnosti v českém hokeji) vstoupila sázková kancelář Tipsport. Vedl ji k tomu jediný důvod: zcela ovládnout a získat kontrolu nad vlastnictvím televizních práv. Tedy toho, co je na celé extralize nejcennější. Pokud možno dřív, než to napadne někoho jiného. Nepovedlo se.



Tenhle hokejový obchod roku byl oznámen počátkem minulého měsíce. Jenže zatímco BPA juchala nad vstupem miliardového investora se smělými plány a vizemi, za zády se rodil plán na vzpouru těch, kteří budoucnost hokeje v Česku vidí úplně jinak.

Dřív než se Tipsport stihl v novém prostředí pořádně rozkoukat, narazil na odpor tří mocných extraligových klubů. Sparta, Liberec a Třinec se neptaly, zařídily se po svém a tím pořádně rozdmýchaly emoce.

Není se co divit, že samotná BPA i hokejový svaz jsou jejich krokem zaskočeni. Ředitelka společnosti Jana Obermajerová ani Tomáš Král, šéf svazu, který extraligu řídí, o plánu do poslední chvíle neměli tušení. Takové utajení v prostředí, kde mají všichni ke všem blízko a tváří se jako přátelé, je na první pohled zarážející. Mnohé to ale dokazuje.

Útěk tří odvážných klubů ze zaběhlého stereotypu si můžeme vyložit jednoduše. Jejich majitelé chtějí nad miliony, jež do hokeje vkládají a v soutěži rok co rok protáčí, převzít větší kontrolu. A dost možná touží ligu vymanit z řízení hokejového svazu, tak jako se to nedávno povedlo v českém fotbale. Mají za to, že se dá soutěž řídit mnohem efektivněji.

Nejde ostatně o žádné překvapení. Plány se mezi zmíněnými kluby spřádají několik posledních let. Zhruba stejně dlouho jejich majitelé mluví o tom, že je extraligu třeba nejprve zúžit a pak uzavřít. I k tomu se podle všeho schyluje.

Sparta i Liberec půjdou na placený kanál. Skvělá zpráva pro hokej, tvrdí
Video se připravuje ...

Dohodnou se i jiní

Sparta, Liberec a Třinec udělaly dohodou s O2 první náznak, ale buďme si jisti, že v tom nejedou samy. Je otázkou času, možná jen dnů a týdnů, kdy se s placeným kanálem dohodnou i jiní a dají tím najevo, že také touží po změnách.

Kvalitu přenosů České televize nikdo v extralize nezpochybňuje, spíše naopak. Stejně tak k ní mezi kluby ale existuje celá řada výhrad. Sparta na příkaz z Kavčích hor rozehrála první semifinále s Plzní kvůli kolizi s fotbalovou Ligou mistrů už v 17.20.

Ač s časem, pro Prahu nevhodným, klub nesouhlasil, nezmohl nic. Na tribuny tehdy dorazilo o dva tisíce lidí méně než na jiné utkání série a ztrátu z (ne)prodaných vstupenek, která se mohla vyšplhat do statisíců, Spartě nikdo nenahradil. To je jen jeden z mnoha případů, kdy se zájmy obou rozcházejí a kluby nemají žádnou páku jak věci změnit.

Teď cítí, že mají-li svůj produkt posunout blíž směrem k vyspělejším evropským soutěžím, měly by si podmínky diktovat samy. O2 TV na jejich hru přistoupila, chce s nimi jednat a navíc jim na rozdíl od veřejnoprávní konkurence může mnohem lépe zaplatit. Každému klubu tolik, kolik si zaslouží. To je přece fér.

Stojíme na prahu extraligové revoluce, bez nadsázky. S nástupem placené televize přichází do českého hokeje konkurence, která v něm celou dobu zoufale chyběla a která může v jeho dění řadu věcí konečně rozhýbat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud