Jakub Hlaváč
26. ledna 2016 • 11:27

Exkluzivní nahrávač Hlinka brzy ozdobí Klub hokejových střelců

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zůstal ve sparťanských barvách poslední aktivní připomínkou vítězných časů. Během nich byl lídrem, lídrem zůstává i nyní. Kapitán Jaroslav Hlinka. Modla pro fanoušky rudého „S“, na ledě příkladný vzor pro spoluhráče.



Pokud se dnes mimořádně nadaný tvůrce hry trefí do sítě Olomouce, stane se 68. členem Klubu hokejových střelců deníku Sport. V domácí nejvyšší soutěži zapsal 220 gólů, dalších 29 jich přidal v reprezentačním dresu.

Křišťálový puk pro něj bude cennou individuální trofejí, vždyť svou kariéru vyzdobil řadou zahraničních štací a navíc nikdy nebyl ryzím kanonýrem. Naopak to byly jeho pasy, které sloužily jako kulometné pásy pro Jana Hlaváče, Petra Tona a další.

Ve společnosti nedostižného Milana Nového a dalších hvězd se jistě bude cítit dobře, bude mezi muži, kteří tuzemským divákům předvedli nejvíce parády. Pokud se v extralize vyplatí chodit na jednotlivé hráče, Jaroslav Hlinka mezi ně jednoznačně patří.

A není to jen o technickém umění a prostorovém myšlení devětatřicetiletého centra. Neméně důležité a interesantní je jeho zaujetí pro hru. Nebojí se zajet do souboje, nebojí se padnout do projektilu od modré čáry. Stále chce vítězit.

V historii své organizace je nejproduktivnějším mužem a je na misi, která by mu zaručila ještě jednu výjimečnost. Může získat v barvách Sparty pátý titul. V letech 2000, 2002, 2006 a 2007 k zisku poháru navíc vždy výrazně přispěl.

I nyní je nepostradatelný. Má nejvíce zkušeností, je nejodolnější ve vstřebávání nároků okolí. Od odchodu Petra Tona je jedinou hrající legendou a ikonou sparťanských tribun. Dokáže se s tím vypořádat, přijmout to.

Na druhou stranu se mužstvo muselo naučit být úspěšné i bez jeho nápadů. Posledních třináct odehraných zápasů (tedy fakticky čtvrtina základní části) může dát trenéru Josefu Jandačovi naději, že závislost skončila. Osm z nich strávil kapitán na marodce.

Sparta našla rytmus, nasbírala 33 bodů. Nikdo nebyl lepší (ačkoliv Liberec je pouze o bod zpět) a Pražanům tohle období vyneslo pohodlí v podobě druhého místa v tabulce. Během zmíněné periody navíc nastříleli 54 gólů... Exkluzivní produktivita.

Zdravotně indisponovaný lídr mohl sledovat, jak se s jeho úlohou daří bojovat ostatním. Jak začínají dominovat Daniel Přibyl (13+21), Jan Buchtele (14+17) či Robert Sabolič (19+11). I na jejich vývoji má značný podíl, svým příkladem jejich kariéry posouvá.

Při svém návratu na soupisku se Hlinka postavil do středu třetího útoku, je součástí speciálních přesilovkových formací. Ve čtyřech utkáních se třikrát střelecky prosadil. Už příští rána pro něj může být pozvánkou do další vybrané společnosti.

A mimochodem, dalším dárkem pro něj brzy může být i návrat oblíbeného parťáka. Na ligový finiš se ze zámoří zkusí vrátit Jan Hlaváč. Hlinka by jeho přítomnost v kabině jistě herně i lidsky kvitoval.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud