Jakub Konečný
4. prosince 2014 • 12:54

Tahák Mahmutovič? Primadona z Bosny se nehodí do Plzně ani Sparty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V české lize působí necelých sedm sezon a za tu dobu nastřílel 58 gólů, v létě mu navíc končí v Teplicích smlouva. To je dost důvodů, proč po Aidinu Mahmutovičovi vystartovat. O bosenského útočníka stojí Plzeň, jeho angažování zvažuje i Sparta. Má to však malý háček. Zdánlivě logické počínání obou klubů totiž ve skutečnosti nedává smysl.



Plzeň přezimuje na prvním místě tabulky, tak začneme u ní. Pravda, její útočníci se na podzim zrovna nevycajchnovali, vždyť i hradecký Pavel Dvořák vstřelil víc gólů než Stanislav Tecl, zatím nejlepší kanonýr Viktorie. Jenže právě Tecl je důvodem, proč by Aidin Mahmutovič do Štruncových sadů přicházet neměl. Jihlavský odchovanec stál 20 milionů korun, a pokud se má tato investice jednou zhodnotit, potřebuje pravidelně hrát.

Platí jednoduchá rovnice – když Tecl cítí důvěru, góly dává, ostatně je autorem prvního hattricku Plzně v historii české ligy. Jenže i přes vysokou pořizovací cenu se Viktoria chová k Teclovi macešsky, nedává mu podporu, kterou hráč s jeho povahou potřebuje. A příchod Mahmutoviče by byl další ranou do vachrlatého sebevědomí hráče, který má na kontě dva reprezentační starty.

Pokud jde o Spartu, ta potřebuje forvarda, který by trpělivě kryl záda Davidu Lafatovi, jehož pozice je neotřesitelná. Přitom právě s vysedáváním na lavičce měl Mahmutovič v Teplicích velký problém, těžko by to na Letné najednou snášel líp.

A pak je tu jeho přístup a smysl pro taktiku – v obou ukazatelích za sparťanským kapitánem žalostně zaostává. Zatímco Lafata celý zápas dře a odvede v defenzivě neuvěřitelný kus práce, Mahmutovič zásady presinku dodneška nepochopil a kolikrát je pro něj problém vyběhnout z ofsajdového postavení. Zjednodušeně řečeno: s herními principy Sparty je bosenská primadona nekompatibilní.

Pro Mahmutoviče i dva nejlepší české kluby by bylo nejlepší, kdyby z Teplic zamířil do ciziny. Všechny strany by si tak ušetřily hořké zklamání.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud