Jiří Punčochář
27. dubna 2017 • 10:53

Mistrovská Kometa je stát ve státě, do Ligy mistrů se hrnout nemusí

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dění kolem hokejové Komety zase jednou rozděluje fanoušky. A to i když momentálně nehraje, víc než týden po skončení extraligové sezony, kterou ovládla. Dělá její šéf Libor Zábranský dobře, když se netají svým chladným vztahem k Lize mistrů, do které brněnské mužstvo jako nejlepší český tým vstoupí? Takhle rázně jako on proti soutěži, která se snaží etablovat na hokejové scéně, ještě nikdo před ním nevystoupil.



Od jedněch to Zábranský schytává: jak se má Liga mistrů k něčemu rozvíjet, když k ní ti nejlepší přistupují tak, jako kdyby byla jen na obtíž? A z druhé strany: Zábranský má pravdu, mluví pragmaticky, investovat peníze a síly do něčeho, co se fotbalové Lize mistrů nemůže rovnat, nedává valného smyslu.

Co se české hokejové účasti v této soutěži týká, kloním se mírně k těm, kteří ji obhajují jako začátek něčeho prospěšného. Pokud se ale budeme bavit konkrétně jenom o Kometě, tak tam pak musí být o něco větší kus pravdy na Zábranského straně.

V domácích podmínkách je Kometa hodně specifický klub. Až do minulého týdne se usilovně snažila dohnat něco, co ostatní (pokud o to stáli) už dávno měli, tedy mistrovský titul v nové éře. I v době globalizace, kdy všechno směřuje k nadnárodnímu soupeření, slučování trhů atd., pro ni byla naprostou prioritou hra na lokálním písečku.

Sparta, Liberec nebo Pardubice už české tituly z porevolučního věku mají. Hrají v moderních arénách. Kometa titul neměla, k aréně libereckého střihu teprve směřuje. Pro ni bylo pozvednutí mistrovského poháru jasnou prioritou, za kterou bylo všechno ostatní až v dalekém odstupu.

Na rozdíl od výše zmíněných (snad vyjma Sparty) nemusí Kometa na evropskou soutěž nahlížet jako na šanci k násobení zisku. Výrobci fanouškovských předmětů potvrdí, jak masivní jsou prodeje modrobílých šál, triček nebo dresů. Každou sezonu, s každým dalším, play off, při výjimečné události typu Open Air. Tohle příznivce Komety zajímá. Jejich barvy, jejich pivo na stadionu, jejich mužstvo.

Pro Kometu je reálná šance realizovat se (a vydělávat) právě tady. V prostředí neskutečně loajální základny, pro kterou spojovacím mottem byl extraligový titul. Proto má prodaných přes pět tisíc permanentek, přestože jsou z nejdražších v republice. Ne zápasy s Linköpingem, Salzburgem nebo klidně i Třincem v horkých srpnových dnech.

Pro hokej celkově není mezinárodní soutěž šancí ukázat svoje hráče a výhodně je prodat tak jako pro fotbal, protože něco jako „výhodný prodej“ v hokeji téměř neexistuje. Obohacení vlastních hráčů, kterým jinde mohou být zápasy se zahraničními soupeři, si Kometa zařídí sama nákupy posil jako Erat, Němec nebo Zaťovič. S nimi mohou mladí hrát na tréninku každý den, mohou se od nich učit za pochodu, mají tu nejlepší školu. Ta je pro ně ještě lepší než přípravné mezinárodní zápasy.

Vyloženě obavy z Ligy mistrů v Brně mít nikdo nemusí. Příští ročník má vypadat trochu jinak, zúčastní se ho méně klubů, hrozba finanční ztráty by měla být také eliminována. To je všechno fajn. Vyloženě těšit se na novou zkušenost ale Kometa taky nemá extra důvod.

Samozřejmě, jako člen výkonného výboru ČSLH mohl Libor Zábranský volit diplomatičtější slova. Nicméně vyjádřil se tak, jak to cítil. Lize mistrů neupřel zápasovou kvalitu, nechtěl šlapat po práci velkého propagátora nadnárodní soutěže Petra Břízy. Stejně by ale Ligu mistrů nejspíš nehrál, kdyby bylo po jeho.

Jako úplný stát ve státě má brněnský kolos na odstup od Ligy mistrů nárok. Bere ji jako zpestření přípravy, tak jako měla dříve European Trophy. Fanoušci uvidí jiné herní styly, jiné barvy dresů soupeřů, možná některé české hráče v předních zahraničních mužstvech. Na zápasy ale v srpnu stejně půjdou kvůli Kometě, ne kvůli Klagenfurtu. Budou zvědaví, jak do sestavy po návratu z Plzně zapadne Tomáš Svoboda, jak se uvede nová posila Lukáš Nahodil z Pardubic, jestli se bude dál zlepšovat Radim Zohorna.

Zároveň budou hltat novinky o přípravách stavby stadionu, k němuž je zase o něco blíž po čerstvém aktuálním schválení odkoupení pozemků za Lužánkami ze strany města.

Liga mistrů, určitě zajímavý projekt, který má v hokeji opodstatnění, bude letos zajímavější pro jiné. Pro Brno možná později, za pár let. Až bude mít uspokojené svoje současné, mnohem výraznější tužby.

Velkolepá oslava titulu hokejistů Komety s fanoušky na brněnském náměstí
Velkolepá oslava titulu hokejistů Komety s fanoušky na brněnském náměstí

Oslavy pokračují! Hráči jezdili ulicemi Brna speciálním autobusem
Video se připravuje ...

Nemáme slov, hlásí fanoušci Komety a děkují hráčům za titul
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud