Miroslav Horák
9. ledna 2015 • 22:47

Říha je ve formě, ukázala velká výhra Pardubic nad Spartou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před dvěma dny jsem na tomto místě psal o tom, že Miloš Říha probere pardubické mátohy. Vize se proměnila v realitu, nadržení pardubičtí hokejisté působivým způsobem přemohli Spartu 6:3, do hlediště vrátili mexické vlny a standing ovation, jaká je obvykle k vidění jen v play off a to ještě svátečně.



Přesně tohle je Říha. Nespoutaná energie, vitalita, pohon na obě nohy i ruce. Přesně tohle poněkud upatlané a nevýrazné Pardubice potřebovaly. Impuls. Chlapa, co rozrazí dveře kabiny, bouchne do stolu a zařve: Holenkové, takhle ne! Teď se bude potit krev! Ke snídani hokej, k obědu hokej, k večeři pro změnu hokej! Kdo si objedná něco jiného? Dobrá, ale pode mnou skončil.

V motivátorské disciplíně patří kovaný praktik Miloš Říha k absolutní české špičce, pokud není vůbec nejlepší. Na zápase se Spartou jsem potkal jednoho známého bývalého hráče extraligy. „To je změna, co? Tenhle trenér by měl dostat repre dvacítku. Ten by ty kluky svojí autoritou srovnal. Říha by k nim parádně pasoval,“ říkal mi o přestávce. Podepisuju se.

Škoda, že se tak nikdy nestane. Že Říhova živočišnost nedostane šanci. U dvacítky ani u áčka. Tak to prostě je. Těžko říci, proč. Částečně asi proto, že se přerovský rodák nepohybuje mezi lidmi a nemá konexe na místech, kde je třeba.

Samo sebou, že Pardubice nebudou odteď až do konce sezony vyhrávat. Nejsou kapela. Každopádně, dobře zasely. Pokud jim ochota tvrdě pracovat vydrží, máme tu rázem černého koně v bitvách o titul.

Kdysi se Říhovi vyčítalo (novináři i v klubu), že na sebe až příliš strhává pozornost. Že se nechává vykolejit verdikty sudích a nechtěně tím zároveň poskytuje týmu alibi. My to nepokazili, to sudí nás zařízli. A tak dál, a tak dál.

Mám dojem, že se kouč v tomto ohledu srovnal, věci okolo už tolik neřeší. To ho naučilo Rusko. Nechat plavat věci, které stejně neovlivní. Navíc má k ruce svého syna.

Což je v mých očích velice důležitý moment. Říha junior po boku je dost silný důvod, proč zůstat co nejvíc nad věcí. Mladý nadějný trenér toho má na hrbu naloženo poměrně dost, starší z dvojice má tak více času a prostoru na podívanou z nadhledu, nemusí se až tak zabývat hrubou prací. Z toho můžou Pardubice vytěžit možná víc, než si samy myslí.

SESTŘIH: 36. kolo extraligy, Pardubice - Sparta 6:3
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud