Pavel Bárta
25. listopadu 2016 • 13:38

Jágr do ráje spíš nepůjde, Vegas se může stát Plekancovým peklem

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každý rok po skončení sezony se Jaromír Jágr sebere a letí do Las Vegas. Aspoň na měsíc. Oddává se tam hlavně tréninku, tamní vlídné podnebí mu prý svědčí. Čas od času sem zavítal taky na vyhlášení cen NHL. Její nový přírůstek má jméno teprve pár dní a kdekdo už vidí českého hokejového krále, jak končí zámořskou kariéru ve "Městě hříchu", které může být nebem, peklem i rájem najednou. Asi ty spekulace souvisejí i s jeho jiným hráčským já, nebo názvem a znakem nového klubu NHL, který jako by snad šili na míru podle kladenského mustru.



Byl by to krásný konec, jen si to představte. Jenže takové bývají jen v pohádkách. Takže bych byl opatrný v soudech, že Jágr nebude do Nevady jezdit jen na návštěvu. Předně, generálním manažerem Golden Knights je George McPhee.

Před lety zastával stejnou funkci ve Washingtonu a od začátku nesouhlasil s výměnou, v níž Capitals obětovali tři mladíky (jedním z nich byl taky Michal Sivek), aby božskou osmašedesátku získali z Pittsburghu (s ním přišel ještě František Kučera).

Bylo to však přání majitele, jeho peníze, jeho tým. Jágr pak podepsal tehdy jednu z nejdelších a nejdražších smluv v historii, na sedm let za 77 milionů dolarů. Ve Washingtonu však vydržel dva a půl roku a tým se stejně nikam neposunul.
 
Místo aby Capitals bojovali o Stanley Cup, za pět sezon od Jágrova příchodu celkem čtyřikrát chyběli v play off a první trejd v kariéře české legendy se obecně hodnotí jako neúspěšný.

Jágr odtud poměrně brzy zamířil do New York Rangers, ovšem půlku jeho gáže dál platili Capitals. McPhee na něj tedy už proto nemá nejlepší vzpomínky. Pokud se nepodrobil lobotomii nebo se do Jágra nezamiluje vlastník klubu z Vegas Bill Foley, nedá se čekat, že na svém postoji něco změní.

Reálnější se jeví spíš jiné varianty. Detroit se bude rozhodovat, zda si ponechá Petra Mrázka nebo Jimmyho Howarda. Před rokem byl jasným favoritem český gólman, nyní to vypadá zase spíš opačně. Tomáš Plekanec má v Montrealu smlouvu do konce příští sezony, jenže Canadiens můžou cítit, že nastal čas ho obětovat a dát přednost mladším, nastupujícím hrdinům jako Phillip Daneault nebo Paul Byron. K tomu už není zdaleka tak produktivní a klub ještě může ušetřit. Zbavil by se nějakých šesti mega v dolarech, jimiž ročně zatěžují platový strop.

Ale nepředbíhejme. Kluby mají zveřejnit seznamy hájených hráčů do poloviny června, Las Vegas následně bude vybírat posily v rozšiřovacím draftu. Zbývá tedy víc než půl roku. Všechno může být jinak.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud