Pavel Bárta
12. června 2017 • 13:57

Vzpoura Penguins. Ve Stanley Cupu předvedli, že nic není nemožné

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úplně z nich netryskal gejzír štěstí, spíš bylo znát vyčerpání a zároveň úleva. Když se poplácávali a začali radostně křepčit jako Jevgenij Malkin, teprve si uvědomovali, co právě dokázali. Střelec vítězného gólu Patric Hörnqvist potlačoval slzy, stejně jako brankář Marc-Andre Fleury, jehož mise v Pittsburghu podle všeho skončí. Sidney Crosby, který ze sebe ve finále opět dokázal vymáčknout to nejlepší, možná přeslechl, ale možná byl i překvapený, že si má dojet pro cenu pro nejužitečnějšího hráče play off.



Nic není nemožné. I díky tomu Stanley Cup píše tak nádherné příběhy. Pittsburgh Penguins se vzepřeli všemu a všem. Vyvrátili tolik omílanou pravdu, že v play off se vyhrává především díky obraně. Finále rozhodl Hörnqvist, který se do NHL kdysi prosadil jako poslední hráč draftu 2005. Ano, ve stejném roce, kdy se stal jedničkou výběru Sidney Crosby. Navíc švédský útočník přišel do Penguins výměnou právě z Nashvillu, s nímž Pittsburgh svedl finálovou řež.

Penguins se pátým triumfem zařadili mezi nejlepší týmy historie ligy, 16 kilogramů těžkou stříbrnou trofej navíc obhájili v éře, kdy je to obtížnější, než kdy předtím. Po zavedení platových stropů se to až do letošního roku nepovedlo nikomu. Naposledy zvítězil dvakrát po sobě Detroit, jenže to už je téměř dvacet let. Můžou se rozpoutat debaty, jak to v Pittsburghu dělají, že se jim jako prvním podařilo s novodobými nástrahami takhle vypořádat. Ani tak skvělá mužstva, jaká měly v nedávných letech Chicago nebo Los Angeles, to nedokázala.

Historie byla proti nim, stejně jako experti. Ale jak řekl kouč Mike Sullivan, Penguins nikoho nenechali psát jejich vlastní story. Na cestě za triumfem vyřadili i nejlepší celek základní části Washington, ve finále si poradili s rozjetým Nashvillem, který do té doby za tři série prohrál jen dvě utkání a v play off ničil každého, kdo se mu postavil do cesty.

Kdyby měla vždycky platit teorie, že šampionáty vyhrává obrana, Predators by Penguins rozsápali už ve čtyřech zápasech. Šestičlenný sbor bojovníků, bez svého nejlepšího muže Krise Letanga a v čele s bezejmenným Brianem Dumoulinem místo toho vyřídil defenzivu, jaká naháněla strach a která v NHL nemá v současné době konkurenci.

Pittsburgh svoje soupeře ani nepřestřílel jako v minulých letech, ve finále vyhrál i úvodní zápas, kdy skoro dvě třetiny jeho hráči ani jednou nevypálili na bránu. Penguins protivníky nepřehrávali častějším držením puku, hráli víc zataženě, ale v koncovce byli účinnější a hodně zápasů rozhodovali v posledních třetinách. Čísla zkrátka taky nejsou všechno. Podle některých vlastně vítězství Pittsburghu postrádalo logiku. Realita je však jiná.

Sidney Crosby a bodově nejlepší hráč play off Jevgenij Malkin začínali sezonu přípravou na Světový pohár, končili v play off, ve kterém sehráli nejvíc zápasů v historii. Crosby za poslední dvě sezony sehrál přes dvě stovky utkání, během série s Washingtonem dostal další úder na hlavu, často hrál pod svoje možnosti. Ale jak ve finále začínalo přituhovat, jako by mu vyměnili baterky. Jako by pořád neměl dost, přepnul na vyšší úroveň i rychlost, dominoval, začal předvádět zase svůj nejlepší hokej, a to na obou koncích hřiště.

Za jediný rok dokázal Crosby vyhrát World Cup, dvakrát získat Stanley Cup a taky Conn Smythe Trophy pro největší osobnost play off. S jedním gólem a šesti asistencemi prožil Crosby svoje vůbec nejproduktivnější finále z dosavadních čtyř. I proto NHL nezměnila chod dějin a neudělila poprvé Conn Smythe Trophy třeba brankářskému tandemu, neboť Fleury s Mattem Murraym by si ocenění zasloužili rovným dílem.

Nedosáhl na ni ani Malkin, který měl během rozhodující série pár hluchých utkání, ani Jake Guentzel, který se z prvního útoku propadal do čtvrté řady a zase naopak a sahal po střeleckém i bodovém rekordu pro nováčky. Cenu dostal fenomén s číslem 87, pro kterého bylo šesté finálové utkání 87. zápasem play off v kariéře. Obhájit Conn Smythe Trophy se dosud povedlo jen dvěma hráčům. Patří mezi ně i spolumajitel klubu a někdejší Crosbyho mentor a poručník Mario Lemieux. Třetím triumfem ve Stanley Cupu ho Crosby už překonal. Přitom 8.7. mu bude teprve třicet...

Ron Hainsey přebral Pohár jako druhý
Ron Hainsey přebral Pohár jako druhý

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud